Imetyksestä vieroittaminen päivällä - Äitiyden Ihme
 

Imetyksestä vieroittaminen päivällä

Imetyksestä vieroittaminen päivällä

Viimeisin päivitys: 24 maaliskuuta, 2021

Jokaisen lapsen elämässä tulee hetki, jolloin hän ei enää saa äidinmaitoa. Imetyksestä vieroittaminen on usein helpoin aloittaa päiväsyötöistä, joista edetään myöhemmin yövieroitukseen. Tämä siis tarkoittaa sitä, että päivällä tapahtuvaa imetystä aletaan vähentää pikkuhiljaa niin, että lopulta lasta syötetään vain öisin. Vähitellen myös yösyötöistä aletaan luopua, kun lapsi on tähän valmis.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että vauvaa täysimetetään ensimmäiset kuusi kuukautta, minkä jälkeen rintaruokintaa jatketaan muun ruokavalion tukena aina siihen saakka, että lapsi täyttää kaksi vuotta. Imetyksen lopettaminen on kuitenkin aina yksilöllinen prosessi, jonka äiti ja lapsi käyvät läpi omalla tavallaan ja omassa tahdissaan. Päätöksen imetyksen lopettamisesta tekee aina äiti, tapahtuipa se sitten kuukauden tai kahden vuoden imetyksen jälkeen.

Yleisesti ottaen suositellaan, että vauva on vähintään 8-9 kuukauden ikäinen ennen kuin häntä aletaan vieroittaa päiväsaikaan tapahtuvasta imetyksestä. Tässä vaiheessa lapsen ruokavaliota on jo alettu laajentaa kiinteällä ruokavaliolla, mikä tarkoittaa, että lapsi saa ravinnostaan tarvitsemansa ravintoaineet.

Syitä vauvan päiväimetyksestä vieroittamiseen

Päivällä tapahtuvasta imetyksestä luopuminen on ensimmäinen askel vauvan rinnasta vieroittamisessa. Tavallisimmat perusteet äidin valinnalle vieroittaa vauva ovat seuraavat:

  • Äidin henkilökohtainen päätös
  • Vauva ei enää ole kiinnostunut rinnasta
  • Maidon tuotannon väheneminen tai loppuminen
  • Äiti jatkaa opiskeluja tai töitä
  • Lapsi aloittaa päivähoidon
  • Äiti on uudelleen raskaana
  • Äidillä on pysyvä lääkitys
  • Lapsi on tullut tiettyyn ikään, eli täyttänyt esimerkiksi 1, 2 tai 3 vuotta

Imetyksestä vieroittaminen päivällä

1. Lakkaa imettämästä

Niinkin helpolta kuin tämä vinkki vaikuttaa, se on kuitenkin tärkeä muistaa. Moni äiti lankeaa kiusaukseen päiväsaikaan imettämisestä useita päiviä tai viikkoja onnistuneen vieroittamisen jälkeen.

Tavoitteenasi tulee päivävieroituksen aikana olla vauvan ruokatottumusten muuttaminen vähitellen.

Imetyksestä vieroittaminen päivällä

Rintamaidon sijasta käytä hedelmäsoseita, vauvanjogurttia tai muita ruokia, joista pikkuisesi pitää.

Jos hän ei ole nälkäinen, voit yrittää huomion suuntaamista muualle – lelut, laulut tai kävely ovat hyviä esimerkkejä.

Muista, että tämä on loistava vaihe uusien koostumusten, makujen ja ainesten esittelemiseksi, ja kannattaa käyttää olosuhteita hyödyksi saadaksesi päivävieroituksen toimimaan.

2. Totuta lapsi muiden kanssa syömiseen

Ensimmäisinä kuukausina vauvan ruokinta-ajat ovat usein samalla äidin ja lapsen välisen siteen vahvistamista.

Mitä tulee sitten vieroittamiseen, on tärkeää, että lapsi pystyy syömään muidenkin perheenjäsenten kanssa.

Pyydä esimerkiksi jotakuta toista hoitamaan iltapäivän syötöt (tai mikä sitten onkin paras hetki).

Tämä on erityisen tärkeää äideille, jotka käyvät töissä tai jotka suunnittelevat palaavansa pian töihin. Samalla se auttaa lasta kehittämään itsenäisyyttä kiintymyshahmostaan.

3. Vieroita vähitellen

Taas kerran haluamme korostaa, että tämä on prosessi, ei siis yhdessä yössä tapahtuva muutos. Jos lopetat äkillisesti imettämisen, voit aiheuttaa ongelmia pienelle sekä itsellesi.

Ensinnäkin lapsi tarvitsee aikaa sopeutuakseen uuteen ruokavalioon, ja toiseksi äkillinen vähentyminen ruokinnoissa voi aiheuttaa itsellesi kipua, kun rintasi ovat liian täynnä maitoa.

Ei myöskään ole hyvä, että pienen herkkä ruoansulatus joutuu dramaattisesti uuden ravinnon kanssa kosketuksiin. Lapsi tarvitsee aikaa, kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta, jotta hän voisi mukautua muutoksiin vähitellen.

Imetyksestä vieroittaminen päivällä

4. Vältä vieroittamista stressaavina aikoina

Jos vauvallasi on vaikea jakso, tai olet juuri palaamassa töihin, päivävieroittaminen ei ole hyvä idea.

Tämä liittyy edelliseen kohtaan – liiat äkilliset muutokset voivat olla haitaksi, mitä tulee vauvan tapojen muuttamiseen.

Jos aiot muuttaa vauvasi ruokatottumuksia tai elämää yleisemmin ottaen, on parasta vieroittaa päivällä vain tällaisia jaksoja ennen tai niiden jälkeen.

5. Aloita poistamalla keskelle päivää osuvat imetyskerrat

Äidin tulisi olla selvillä vauvan päivittäisesta ruokailurutiinista. Siihen perustuen tulisi sitten ensiksi poistaa ne imetyskerrat, jotka eivät liity unirytmiin.

Tämä tarkoittaa luultavasti, että poistat aamupäivän ja iltapäivän puolivälin imetykset, ja ehkäpä juuri kylvetyksen jälkeisen imetyksen.

On vaikeampaa poistaa imetyskertoja läheltä niitä aikoja, jolloin vauva nukkuu tai jotka auttavat häntä rentoutumaan.

Korvikkeen käyttö rintamaidon korvaamiseksi (äidin tai jonkun muun antamana) voi olla hyvä valinta.

Lopuksi vielä sellainen neuvo, että jokainen vauva on uniikki, kuten on myös jokainen side äidin ja lapsen välillä. Siksi äiti itse tietää parhaan tavan ja ajankohdat vieroittamiseen päivällä.

Saatat yllättyä siitä, kuinka hyvin pienesi mukautuu – tässä on kyse vain yrittämisestä ja siitä, että tarkkaillaan tilannetta. Jos aika ei ole hyvä, voit yrittää myöhemmin uudestaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.