Hedelmien lisääminen lapsen ruokavalioon - Äitiyden Ihme
 

Hedelmien lisääminen lapsen ruokavalioon

Hedelmien lisääminen lapsen ruokavalioon

Viimeisin päivitys: 09 helmikuuta, 2019

Tänään tarjoamme muutamia hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten hedelmien lisääminen lapsen ruokavalioon onnistuu.

Hedelmät tuovat lapselle monenlaisia hyötyjä, nautittiin niitä sitten sellaisenaan tai soseen tai mehujen muodossa. Lapsen olisi hyvä tottua hedelmiin jo varhain ja oppia syömään niitä ilman lisäaineita.

Hedelmät sisältävät runsaasti erilaisia ravintoaineita, ja niiden lisääminen lapsen ruokavalioon on mahdollista myös rintamaidon oheen. Hedelmien lisääminen lapsen ruokavalioon voi tapahtua tarjoamalla niitä esimerkiksi mehujen, hedelmälihan, soseiden, hillojen ja hyytelöiden muodossa.

Kypsät hedelmät sulavat helposti, ja niitä voidaan nauttia sellaisenaan tai kypsennettynä. Muista, että kypsennettynä hedelmät menettävät monet tärkeistä mineraaleistaan ja ravintoaineistaan, joten niiden ravintoarvo saattaa hieman laskea.

Lapsen vatsa on vielä hyvin herkkä, minkä vuoksi hedelmien kypsentäminen on usein järkevää. Hedelmät voidaan esimerkiksi keittää pienessä määrässä vettä. Kun hedelmä on kypsynyt kunnolla, keitinvesi voidaan säästää ja juoda myöhemmin.

Hedelmän kuori sulaa yleensä huonommin kuin itse hedelmäliha, joten lapsen olisi hyvä syödä kuorittuja hedelmiä.

Jotta hedelmien lisääminen lapsen ruokavalioon olisi helpompaa, tarjoamme muutaman yksinkertaisen reseptin, joiden avulla lapselle voidaan tarjota hedelmiä, vaikka häntä vielä imettäisiin.

Hedelmien lisääminen lapsen ruokavalioon

Omenasose

Ainekset

  • 50 g raastettua omenaa
  • 100 g keitettyä vettä
  • 50 g natriumseerumia (saatavilla apteekeista)

Valmistus

  1. Valmista omenasta sosetta, ja sekoita soseeseen muut ainekset.
  2. Ennen kuin tarjoat sosetta, lämmitä sose ja sekoita. Valmista tarjoiltavaksi!

Hedelmät, kuten banaani ja kastanja ovat hyödyllisiä lapsen ruokavalion kannalta. Näissä hedelmissä on runsaasti hiilihydraatteja, mutta vähän rasvaa ja proteiinia.

Makeat hedelmät, kuten taatelit, viinirypäleet ja viikunat ovat ravintoarvollisesti loistava lisä ruokavalioon sekä sisältävät runsaasti mineraaleja. Lapsen herkkä vatsa sulattaa nämä hedelmät helposti soseiden tai mehujen muodossa.

Hedelmien lisääminen lapsen ruokavalioon onnistuu helposti mm. soseiden ja mehujen muodossa

Hedelmät, kuten meloonit ja aprikoosit sisältävät runsaasti vitamiineja ja ne ovat lisäksi mehukkaita. Niiden sisältämän suuren vesimäärän ansiosta nämä hedelmät ovat virkistäviä, alkalisoivia sekä puhdistavia.

Ennen kuin lisäät lapsesi ruokavalioon sitrushedelmiä (appelsiinia, sitruunaa, passionhedelmää tai ananasta), keskustele lastenlääkärin kanssa. Nämä hedelmät saattavat aiheuttaa allergioita, ja niitä suositellaan syötäväksi vasta, kun lapsi on 1,5- vuotias.

Hedelmien lisääminen on hyvä tehdä aamiaisella tai aamiaisen jälkeen. Näin ollen lapsi saa kaikki hedelmien tarjoamat vitamiinit, joita hän päivittäin tarvitsee.

Hedelmien lisääminen päivittäiseen ruokavalioon – suosituksia

Riippuen siitä, kuinka paljon lapsi saa vitamiineja, hedelmiä suositellaan syötäväksi seuraavissa määrin:

  • Puolikas banaani
  • Noin 170 g meloonia siivuina
  • 1 annos 6 x 4 cm:n siivuja vesimeloonia
  • 1 pieni pala mangoa
  • Puolikas päärynä
  • Puolikas guava
  • Puolikas papaija siivuina

Muista, että lapsen iän mukaan tulee tarjota sopivia hedelmiä. Tämän takia onkin tärkeää keskustella lastenlääkärin kanssa hedelmien lisäämisestä lapsen ruokavalioon.

On täysin normaalia, että aluksi pieni lapsi torjuu tarjoamasi hedelmäsoseen tai -mehun. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on uusi maku, johon makuaisti ei ole vielä tottunut, kun lapsi on saanut vain maitoa.

Hedelmiä ei tulisi lisätä lapsen ruokavalioon ennen kuin lapsi on saavuttanut kuuden kuukauden iän. Muista, että ennen kuin lapsi on vuoden ikäinen, tulisi välttää sokerin tarjoamista lapselle. Hyödynnä sen sijaan hedelmiä, joissa on luonnostaan sokeria, sinun ei tarvitse tällöin lisätä prosessoitua sokeria.

Sokerissa on paljon kaloreita, ja kehittyvän lapsen haimalle se voi olla vahingollista. Pitkällä tähtäimellä sokerilla voi olla tuhoisia vaikutuksia.

Näin ollen hedelmät tulisi tarjota lapselle ilman lisäaineita, etenkin lapsen ensimmäisten vuosien aikana.

Tarjoa lapselle hedelmät ilman lisäaineita ja sokeria.

Hedelmien tärkeimmät hyödyt

Hedelmät tarjoavat monia terveyshyötyjä, tässä niistä muutama:

  • Ne edistävät kudosten kehittymistä.
  • Hedelmien tuoksu stimuloi aivoja.
  • Hedelmät ylläpitävät ikenien terveyttä.
  • Hedelmät ovat tärkeässä roolissa hermojen ja lihasten oikeanlaisessa toiminnassa.
  • Joillakin hedelmillä on laksatiivisia ominaisuuksia.
  • Hedelmät stimuloivat syljen tuotantoa pureskeltaessa niitä.
  • Hedelmät säätelevät ruuansulatustoimintoja.
  • Niiden värit stimuloivat tarkkaavaisuutta.
  • Ne lisäävät veren punasolujen tuotantoa sekä edistävät hapettumista.

Loppuyhteenvetona voimme todeta, että hedelmien lisäämisellä lapsen ruokavalioon on monia positiivisia vaikutuksia. Jos vanhempana vain osaamme toimia oikein, luomme lapsellemme terveelliset elämäntavat, jotka kulkevat lapsen mukana loppuelämän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.