4-6 kuukauden ikäisen vauvan unen tarve - Äitiyden Ihme
 

4-6 kuukauden ikäisen vauvan unen tarve

4-6 kuukauden ikäisen vauvan unen tarve
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Pienelle lapselle on täysin normaalia heräillä useita kertoja yön aikana, ja tätä jatkuu 4-6 kuukauden ikään saakka. On kuitenkin muistettava, että kaikki lapset ovat yksilöitä, ja jokaisen vauvan unen tarve on erilainen.

4-6 kuukauden ikäisen vauvan unen tarve

Pienen lapsen unirytmi liittyy olennaisesti syömiseen, ja siinä missä vauva herää alle kahden kuukauden ikäisenä syömään kaksi kertaa yössä, seuraavan kahden kuukauden aikana tätä tapahtuu enää kerran yössä. Neljän kuukauden ikäisistä lapsista suurin osa pärjää ilman yösyöttöä.

Neljästä kuukaudesta aina noin yhdentoista kuukauden ikään lapsi tarvitsee 14-15 tuntia unta vuorokaudessa. Neljän kuukauden ikäinen lapsi voi siis nukkua jo kahdeksan tuntia putkeen heräämättä välillä syömään. Viiden kuukauden iässä lapsi saattaa nukkua kerralla jopa 10-11 tuntia.

Kuten jo mainitsimme, jokainen vauva on ainutlaatuinen, eikä siitä tarvitse huolestua, jos oma lapsi nukkuu hieman enemmän tai vähemmän kuin keskiarvot antavat olettaa. On tärkeää kunnioittaa lapsen luonnollista unirytmiä.

Onko aika siirtää lapsi nukkumaan omaan huoneeseensa?

Osa vanhemmista siirtää vauvan nukkumaan omaan huoneeseensa noin kuuden kuukauden iässä, kun tämä nukkuu jo yöt heräämättä syömään. Tämä takaa vanhemmille jälleen oman, yksityisen tilan nukkumiselle ja unirytmin tasoittamiselle ilman häiriötekijöitä.

Monet vanhemmat haluavat kuitenkin odottaa kauemmin kuin puoli vuotta ennen kuin lapsi nukkuu yksin. Kyseessä on jälleen kerran yksilöllinen päätös, jonka vanhemmat tekevät itse. Lapsen omaan huoneeseen nukkumaan siirtämiseen vaikuttavat muun muassa vanhempien henkilökohtaiset tarpeet, asunnon koko ja vauvan tarvitseman huomion määrä.

4-6 kuukauden ikäisen vauvan unen tarve

Jotkut vanhemmat haluavat siirtää vauvan omaan huoneeseensa silkasta uupumuksesta. Yksi vanhemmista saattaa siirtyä aluksi nukkumaan lapsen kanssa, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi. Jatkuva uupumuksen tunne voi johtaa vakaviinkin ongelmiin, kuten masennukseen. Joka aamu väsyneenä herääminen ei ole helppoa kenellekään, mutta valitettavan tuttua suurimmalle osalle vanhemmista.

Lapsen rutiinien luominen

Jotta vauvan unirytmi kehittyy, vanhempien täytyy luoda rutiineja ja noudattaa niitä päivittäin. Vauvan täytyy saada tuntea olonsa varmaksi ja tietää, mitä odottaa. Tämä auttaa häntä saamaan öisin paremmin unta. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää asettaa lapselle nukkumisaikataulu ja pysyä siinä. Rutiinit tulisi luoda jo varhaislapsuuden aikana.

Kun lapsen sisäinen kello alkaa normalisoitua, vanhemmat huomaavat, miten tämä alkaa tunnistaa nukkumaanmenoajan lähestyvän. Unisten silmien hierominen ja haukottelu kertovat lähestyvästä nukkumaanmenoajasta.

Lapsen päiväunien huomioiminen

Kuten aiemmin sanottu, vauvat erottavat jo yön ja päivän toisistaan. Siksi onkin hyvä, että vauva nukkuisi päiväunet mieluummin osittain valoisassa paikassa, kuin totaalisessa pimeydessä. Ei ole myöskään välttämätöntä, että päiväunien aikana koko talossa on hiiren hiljaista. Toki tulee välttää liiallista metelöintiä, että vauva saa unirauhan.

Näin vauvojen sisäinen kellokin oppii vahvistamaan ajatusta siitä, mikä vuorokauden aika on kyseessä ja että vielä ei ole aika yön keskeyttämättömälle, pitkälle unelle.

On tärkeää muistaa antaa lapsen nukkua päiväuniensa aikana niin paljon kuin hän haluaa. Tässäkin asiassa lapset ovat yksilöitä, jotkut tarvitsevat enemmän unta kuin toiset. Älä koskaan herätä lastasi päiväunilta esimerkiksi syömään.

Anna lapsesi nauttia unestaan niin kauan kuin hän sitä tarvitsee. Vauvat ottavat päiväunia elämänsä ensimmäisten kuukausien aikana aina kun tarvitsevat. He oppivat myös säätelemään nälkäänsä sekä sitä, koska ovat syöneet tarpeekseen.

4-6 kuukauden ikäisen vauvan unen tarve

Vauvan uneliaisuuden merkit

4-6 kuukauden ikäisten vauvojen kohdalla on tärkeää oppia tunnistamaan merkkejä siitä, että he ovat valmiita käymään nukkumaan. Tämä auttaa sinua luomaan terveelliset unirytmit vauvallesi ja tekemään hänestä onnellisemman.

Tässä muutamia esimerkkejä siitä, kuinka vauvat osoittavat uneliaisuuttaan:

  • Heillä on tyhjä katse silmissään tai he tuijottavat pitkiä aikoja yhteen kohtaan
  • Haukotteleminen
  • Silmien hierominen
  • Kiinnostuksen menettäminen (ihmisiä tai leluja kohtaan)
  • Ärtyneisyys
  • Itkuisuus
  • Hermostuminen

Kaikki nämä voivat olla merkkejä siitä, että vauvasi on uninen ja hän tarvitsee unta niin pian kuin mahdollista. On tärkeää pitää silmällä näitä merkkejä jotta huomaat päivän aikana, milloin lapsesi tarvitsee päiväunet, ja milloin on aika käydä yöunille.

Kun opit tunnistamaan uneliaisuuden merkit vauvallasi, voit auttaa häntä säätelemään unirytmiään.

Pystyt myös ymmärtämään paremmin, milloin vauvasi on väsynyt tai hän haluaa nukkua ja milloin on aika pysytellä hereillä.

Näin pystyt ennustamaan milloin on paras aika lapsellesi käydä nukkumaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.