Kuinka voittaa synnytyksen jälkeinen stressi? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka voittaa synnytyksen jälkeinen stressi?

Synnytyksen jälkeinen stressi on yleinen ilmiö, sillä tuoreen äidin elämä muuttuu vauvan syntymän myötä täysin. Pääasialliset huolenaiheet ovat siitä hetkestä lähtien lapsesta huolehtiminen ja hänen suojelemisensa.
Kuinka voittaa synnytyksen jälkeinen stressi?
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On täysin normaalia, että tuore äiti tuntee synnytyksen jälkeen olonsa väsyneeksi ja jopa stressaantuneeksi. Elämä muuttuu täysin lapsen syntymän myötä, ja alussa äiti omistaa usein 24 tuntia vuorokaudesta vauvan hoitamiselle ja suojelemiselle. Synnytyksen jälkeinen stressi on yleinen ilmiö, mutta väistyy yleensä kohtalaisen nopeasti, kun tuoreet vanhemmat oppivat tuntemaan lapsen paremmin ja tottuvat uuteen arkeen vauvan kanssa.

Etenkin ensimmäisen lapsensa saanut tuore äiti tuntee usein ilon ja onnen lisäksi myös vaikeampia tunteita kuten neuvottomuutta ja epävarmuutta siitä, kasvaako hänestä lapselle hyvä vanhempi vai ei. Tämänkaltaiset ajatukset ja tunteet ovat kuitenkin täysin normaaleja, eikä niistä ole syytä potea huonoa omaatuntoa. Tunteet tasaantuvat, kun vanhemmat tottuvat uuteen arkeen ja huomaavat pärjäävänsä lapsen kanssa hyvin.

Kuinka voittaa synnytyksen jälkeinen stressi?

Nuku vauvan nukkuessa

Pieni vauva herää syömään ympäri vuorokauden, mikä sekoittaa tuoreiden vanhempien unirytmin. Ensimmäiset viikot ja kuukaudet voivat olla rankkoja, ja lapsen kanssa kotona olevan vanhemman kannattaakin hyödyntää vauvan unihetket lepäämällä myös itse. Jos mahdollista, syöttäkää ja hoitakaa lasta vuorotellen, jolloin saatte molemmat hieman enemmän lepoa.

Kuinka voittaa synnytyksen jälkeinen stressi?

Kommunikoi kumppanisi kanssa

On tärkeää puhua rehellisesti omista tunteista tilannetta ja vauvaa kohtaan, sillä jo niiden sanallinen ilmaiseminen voi auttaa paljon. Keskustellessasi kumppanisi kanssa saatat huomata hänen tuntevan aivan samalla tavoin. Älkää siis missään vaiheessa lopettako keskustelemista, sillä läheinen ja luottamuksellinen suhde kumppaniin on tärkeässä roolissa synnytyksen jälkeistä stressiä vastaan taisteltaessa.

Muista terveellinen ravinto

On tärkeää, että noudatat terveellistä ruokavaliota. Raskaus, synnytys, imetys ja vauvan hoitaminen rasittavat fyysisesti, ja kestää kuukausia ennen kuin kehosi on raskautta edeltävässä tilassa. Palautuminen on helpompaa ja nopeampaa, kun syöt terveellistä ja monipuolista ruokaa. Terveellinen ruokavalio on tärkeä tekijä myös imetyksen kannalta.

Ota apu vastaan

Sinun ei tarvitse pystyä kaikkeen. Tärkeintä on huolehtia lapsesta, ja kaikki vähemmän kiireelliset tehtävät voidaan siirtää tulevaisuuteen. Jos kumppanisi tai muut läheisesi tarjoavat apuaan, ota se vastaan, ja muista myös itse pyytää apua, kun sitä tarvitset. Muista ajatella myös itseäsi, sillä yrittämällä hoitaa kaiken itse vain pahennat stressiäsi ja uupumustasi.

Kuinka voittaa synnytyksen jälkeinen stressi?

Muista elää myös omaa elämääsi

Hyödynnä ne hetket, jolloin voit jättää vauvan kumppanisi tai muun läheisesi hoidettavaksi, ja käy kävelyllä, ostoksilla tai kahvilla ystävän kanssa. On tärkeää pyhittää välillä aikaa myös itselleen. Välimatkan ottaminen arkeen edes pieneksi hetkeksi tekee hyvää ja auttaa rentoutumaan.

Ole tietoinen mielialoistasi

Usko tai älä, mutta lapsi aistii mielialasi, joten jos olosi on jännittynyt tai hermostunut, niin on hänenkin. Pyri siis välttymään siltä, että lapsi tuntisi kokemasi stressin. Yritä rentoutua, jotta lapsi näkee sinut rauhallisena ja tuntee samoin.

Sovi vierailuja

Joidenkin stressi lievittyy ja olo paranee, kun ympärillä on läheisiä ihmisiä, kun taas joillekin vierailut aiheuttavat päinvastoin lisää stressiä. Muista, että sinä päätät, koska tuttavanne saavat tulla tapaamaan lasta ja koska itse olet valmis lähtemään vierailulle kodin ulkopuolelle. Sinulla on myös oikeus päättää vierailujen kesto ja sisältö.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.