Mistä pariskunnan avioliiton pelko johtuu? - Äitiyden Ihme
 

Mistä pariskunnan avioliiton pelko johtuu?

Naimisiin menon ja avioliiton pelko nostaa usein päätään hääpäivän lähestyessä ja tärkeän päivän suunnittelun alkaessa väsyttää pariskuntaa. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy pelolle ja epäröinnille.
Mistä pariskunnan avioliiton pelko johtuu?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 13 heinäkuuta, 2019

Avioliiton pelko on pariskuntien keskuudessa yleisempää kuin kuvittelemmekaan. Häiden valmistelu voi muuttua hyvinkin stressaavaksi, ja joissain tapauksissa jompikumpi pariskunnan osapuolista on jopa valmis perumaan koko tapahtuman pelkästään järjestelyjen ylivoimaisuuden vuoksi.

Tässä artikkelissa emme kuitenkaan puhu tämän tyyppisestä pelosta tai jännityksestä, jota monet kokevat hääpäivän lähestyessä. Sen sijaan keskitymme sellaiseen avioliiton pelkoon, joka nostaa joissakin pariskunnissa päätään ilman mitään selvää syytä. Vaikka naimisiin meneminen tarkoittaa yksinkertaistettuna ainoastaan parisuhteen virallistamista lain silmissä, avioliiton koetaan tarkoittavan syvempää sitoutumista, mikä voi aiheuttaa ihmisissä pelkoa ja vastahakoisuutta.

Mistä pariskunnan avioliiton pelko johtuu?

Ympäristön vaikutus

Avioliiton pelkoon vaikuttavat usein sosiaaliset tekijät. Toisin sanoen henkilöön voivat vaikuttaa hänen ympärillään olevat ihmiset ja heidän herättämänsä pelot. Kuinka usein naimisiin menoa harkitsevan pariskunnan osapuoli saakaan kuulla, kuinka erilaista elämä tulee olemaan häiden jälkeen. Jotkut jopa kokevat oikeudekseen kertoa pariskunnalle, kuinka he tulevat katumaan naimisiin menoa.

Mistä pariskunnan avioliiton pelko johtuu?

Nämä ovat tapoja vaikuttaa negatiivisesti kihlapariin, joka saattaa alkaa pelätä elämänsä muuttuvan, tai että he joutuvat luopumaan tietyistä heille tärkeistä asioista.

Tärkeintä on pyrkiä olemaan välittämättä tämän tyyppisistä kommenteista. On totta, että moni pariskunta eroaa ennemmin tai myöhemmin häiden jälkeen, mutta monet myös kokevat suhteensa entistä vahvemmaksi avioliiton satamaan purjehtimisen jälkeen. Avioliitto ei kuitenkaan ole se asia, joka pilaa parisuhteen, ja vahva suhde kukoistaa niin ennen kuin jälkeen naimisiin menon.

Gamofobia eli naimisissa olemisen pelko

Pahimmillaan avioliiton pelko voi ilmentyä jopa fobiana. Gamofobia-termi tulee kreikan sanoista gamos, eli avioliitto, ja phobos, eli fobia. Fobiaksi kasvava pelko liittyy suureksi kasvaneeseen huoleen, ja foobikko kärsii tyypillisesti ahdistuksesta, pakkomielteistä ja impulsiivisuudesta. Joissain tapauksissa fobian hoito vaatii ammattiapua.

Mistä pariskunnan avioliiton pelko johtuu?

Elämäntilanne

Henkilön sen hetkinen tilanne voi vaikuttaa hänen ajatuksiinsa avioliitosta. Se, että esimerkiksi hänen taloudellinen tilanteensa ei ole vakaa tai työpaikkansa vakituinen, voi saada hänet ajattelemaan, että hänen kumppaninsa haluaa toisenlaisen elämän. Hän saattaa jopa pitää itseään ja elämäänsä niin epäonnistuneena, ettei halua jakaa sitä toisen kanssa.

Tosiasiassa pariskunta on yhdessä, koska sen osapuolet välittävät toisistaan ihmisinä ja hyväksyvät toistensa elämäntilanteen sellaisena kuin ne ovat. Tärkeintä on, että pariskunta osaa keskustella ja selvittää asiat alusta alkaen välttääkseen mahdolliset tulevaisuuden ongelmat.

Aiemmat kokemukset

Myös tunteilla on iso vaikutus siihen, miten henkilö näkee parisuhteen ja avioliiton. Jos henkilö on tullut satutetuksi fyysisesti tai henkisesti edellisissä suhteissaan, hänen voi olla vaikea sitoutua toiseen ihmiseen ja parisuhteeseen. On ymmärrettävää, että ihminen pelkää tulevansa uudestaan loukatuksi. Tämän tyyppinen tilanne on hyvin yleinen, ja todennäköisesti tavallisimpia syitä avioliiton pelkoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Riso, Walter. (2014). Enamorados o esclavizados: manifiesto de liberación afectiva. Editorial Planeta.
  • APA American Psychological Association. (2020). Nine psychological tasks for a good marriage. https://www.apa.org/helpcenter/marriage
  • Sosa Castilla, C., & Capafons, J. (2007). Tratando… fobias específicas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.