Koska on hyvä aika alkaa ulkoilla vauvan kanssa? - Äitiyden Ihme
 

Koska on hyvä aika alkaa ulkoilla vauvan kanssa?

Koska on hyvä aika alkaa ulkoilla vauvan kanssa?

Viimeisin päivitys: 14 tammikuuta, 2019

Et todennäköisesti malta odottaa yhteisiä iltapäiväkävelyitä juuri syntyneen lapsesi kanssa. Uuden perheenjäsenen kanssa on myös mukava vierailla isovanhempien tai ystävien luona. Mutta koska on hyvä aika alkaa ulkoilla vauvan kanssa?

Vastasyntyneen vauvan vastustuskyky on vielä kehittymässä, ja tämän vuoksi hän on elämänsä ensimmäisinä viikkoina suojaton ulkomaailman pieneliöitä vastaan. Lapsen puutteellisen immuniteetin vuoksi monet vanhemmat ovat varovaisia päättäessään lähteä ulos vauvan kanssa. Vanhemmat eivät yleensä poistu kotoa lapsen kanssa ensimmäisinä päivinä, ellei heidän täydy käydä lääkärissä.

Koska on hyvä aika alkaa ulkoilla vauvan kanssa?

Vaikka aiheesta onkin olemassa poikkeavia mielipiteitä, vauva voidaan  yleensä viedä ulkoilmaan jo sinä päivänä, jolloin hänet siirretään sairaalasta kotiin. Tämä pätee tietysti ainoastaan tilanteissa, joissa lääkäri ei ole ohjeistanut vanhempia toisin.

Vaikka ulkoilu ei olekaan välttämättömyys, siitä on hyötyä niin vanhemmille kuin lapsellekin. Jos lapsen kanssa kotona oleva äiti alkaa kokea olonsa hiukan mökkihöperöksi ja kaipaa raikasta ilmaa, pieni happihyppely on tähän paras lääke. Samalla myös vauva saa hengittää ulkoilmaa ja saa kontaktin ulkomaailmaan. Ulkoileminen myös rauhoittaa ja tyynnyttää mieltä.

Koska on hyvä aika alkaa ulkoilla vauvan kanssa?

Vauvalle sopiva ympäristö

On ihanteellista, jos vanhempi voi valita vauvan kanssa ulkoilua varten avoimen ja hiljaisen alueen. Muussa tapauksessa lapsi voi häiriintyä erilaisista äänistä. On siis parempi, että vauvaa ei vielä viedä kaupungin vilskeeseen.

Tupakansavua on syytä välttää kaikin keinoin, minkä lisäksi sääolosuhteet on hyvä pitää mielessä – hyvin kylminä, tuulisina ja sateisina päivinä on aina parempi jäädä kotiin.

Kävelyn kesto

Vastasyntyneelle ei tee hyvää viettää koko päivää ulkona. Parempi idea on käydä lyhyillä kävelyillä sellaisina hetkinä, kun aurinko ei paista erityisen voimakkaasti. Myös äiti voi väsyä varsin nopeasti. Mahdollinen monen kuukauden liikkumattomuus sekä rattaiden ja tarvikelaukun tuoma lisäpaino voivat tehdä pidemmästä kävelylenkistä epämukavan kokemuksen.

Mukaan kaikki tarpeellinen

Se, että vauva viedään ulkoilemaan, ei tarkoita, etteikö hänen perustarpeistaan täytyisi huolehtia samalla tavalla kuin kotona ollessa. Vastasyntynyt ei tee elämänsä ensimmäisinä päivinä muuta kuin nukkuu, syö ja sotkee vaippansa. Kävelylle kannattaa siis pakata mukaan kaikki lapsen hoitoon tarvittavat tarvikkeet, eli tuttipullo, peitto, pyyhe, lämpimiä vaatteita, puhdistuspyyhkeitä ja vaippoja.

Kannattaa ottaa huomioon, että vaippoja ei voidaan vaihtaa aivan missä tahansa. Jos lähettyvillä ei ole julkista WC:tä, on parempi palata kotiin mahdollisimman pian.

Koska on hyvä aika alkaa ulkoilla vauvan kanssa?

Varotoimenpiteitä ennen ulkoilujen aloittamista vauvan kanssa

Vauvaa ei tulisi altistaa auringonvalolle ensimmäisten kuuden elinkuukauden aikana. Aurinkoisena päivänä lapsi tulee suojata aurinkovoiteella ja vaunujen kuomu kannattaa pitää ylhäällä.

Tämän lisäksi kannattaa olla tarkkana hyönteisten pistojen suhteen. Vauva on parempi pitää kuomun alla suojassa, sillä hyönteiskarkotteita ei ole tarkoitettu pienen lapsen iholle. Vanhempien tulee huolehtia, että vauvalle ei tule liian kuuma. Yleisesti vauvat kuitenkin tarvitsevat enemmän vaatteita kuin aikuiset pysyäkseen lämpimänä.

Ulkomaailma ei ole ainoa mahdollinen uhka vauvan terveydelle. Kontaktia sairaiden ihmisten kanssa tulee välttää ja ystäviä ja perheenjäseniä kannattaa pyytää pesemään kätensä ennen vauvan koskettamista.

Vaikka hygienian suhteen ei kannatakaan olla pakkomielteinen, jokaisen vanhemman on tiedostettava, kuinka herkkä olento vastasyntynyt on.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.