Mistä tietää, onko valmis äidiksi? - Äitiyden Ihme
 

Mistä tietää, onko valmis äidiksi?

Äitiys on yksi luonnon ihanimmista ihmeistä, mutta myös naisen elämän suurimpia haasteita. Mistä sitten voi tietää, onko valmis äidiksi? Lue vastaukset tähän mieltä askarruttavaan kysymykseen tästä artikkelista.
Mistä tietää, onko valmis äidiksi?
Nelton Ramos

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 04 huhtikuuta, 2020

Monelle naiselle äitiys on täysin normaali ja luonnollinen toive ja halu, mutta on myös paljon naisia, jotka eivät halua lapsia. Vaikka nainen haluaisikin tulla äidiksi, kyse on päätöksestä, jota ei tule tehdä kevyin perustein. Jokaisen lasta toivovan naisen olisikin hyvä miettiä, onko hän jo valmis äidiksi, sekä fyysisesti että henkisesti.

“Sillä hetkellä, kun lapsi syntyy, syntyy myös äiti. Häntä ei ole ollut aiemmin olemassa. Nainen oli kyllä jo olemassa, mutta äiti ei. Äiti, se on jotakin aivan uutta.”

– Rajneesh

Mistä tietää, onko valmis äidiksi?

Halu tulla äidiksi

Jos tunnet sisälläsi vastustamatonta halua perheen perustamiseen – niin, että et tahdo päästä ajatuksesta koskaan eroon – saattaa olla oikea hetki äidiksi tulemiselle. Älä huolehdi liikaa siitä, mitä muut sanovat tai pelkää, että et osaa olla äiti – äidiksi opitaan nimittäin vain ajan kanssa. Lapsi kyllä opettaa sinulle päivä kerrallaan, kuinka olla hyvä vanhempi.

Mistä tietää, onko valmis äidiksi?

Jos taas pelkkä ajatus lapsen saamisesta ja äidiksi tulemisesta aiheuttaa ahdistusta ja turhautuneisuutta, pelko voittaa innostuneet ajatukset tai mikäli ajatus lapsen saamisesta tuntuu ennemminkin stressaavalta kuin ihanalta, sinun todennäköisesti kannattaa vielä odottaa perheen perustamista. Tällainen korostunut epävarmuuden tunne voi olla merkki siitä, ettet ole vielä valmis äidiksi.

Valmistele itsesi henkisesti

Äidiksi tuleminen ei ole mikään vapaa-ajan harrastus. Se on vakava vastuu, joka sinun täytyy kantaa loppuelämäsi ajan. Äiti ei koskaan lakkaa olemasta äiti lapselleen, ei silloinkaan kun tämä on jo kasvanut aikuiseksi ja perustanut oman perheensä.

Juurikin tästä syystä jokaisen naisen tulisi tuntea olonsa valmistautuneeksi ryhtyessään äidiksi. Tämän kaiken tulisi tapahtua ilman ympäristön aiheuttamaa painetta, riippumatta naisen iästä, tilanteesta tai kasvuympäristöstä.

Äitinä oleminen tarkoittaa, että sinun tulee olla valmis luopumaan omasta ajastasi ja jakaa se sellaisen kanssa, joka tarvitsee sinua koko ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsen tarpeet menevät yleensä omien tarpeidesi ja tavoitteidesi edelle.

Suunnittele budjettisi

On sanomattakin selvää, että tärkein asia lapsen elämässä on se että hän saa riittävästi rakkautta ja huolenpitoa, eivät luksusvaatteet ja kalliit lahjat. On kuitenkin tärkeää suunnitella myös talouden budjettia, mikäli olet aikeissa ryhtyä äidiksi.

Sinun ei tule miettiä pelkästään kodin lisäkustannuksia menoihin, mutta myös tulevaisuuden tuovia rahallisia menoeriä. Näihin lukeutuvat mm. mahdolliset lääkärilaskut, koulutus, vaatteet jne.

Pariskunnan yhteinen päätös

Mistä tietää, onko valmis äidiksi?

Jos sinulla on partneri, se tarkoittaa, että lapsen hankkiminen ja äidiksi tuleminen on teidän yhteinen päätös. Molempien teidän tulisi haluta hankkia lapsi. Teidän molempien tulee ymmärtää, että vanhemmaksi tuleminen muuttaa koko elämänne.

Kuten jo selitimme, lapsen hankkiminen on suuri ilo, mutta samalla suuri vastuu.

Älä pakota itseäsi ryhtymään äidiksi

Sinun ei koskaan tulisi antaa kenenkään painostaa itseäsi tuntemaan, että sinun on pakko ryhtyä äidiksi. Tämä tulee olemaan yksi elämäsi tärkeimmistä päätöksistä. Siksi sen tulee olla sinun ja kumppanisi yhteinen valinta, joka tulee miettiä loppuun saakka ja suunnitella huolellisesti.

Ymmärrä, että elämäsi tulee muuttumaan kokonaan

On tärkeää ymmärtää, että lapsen saapuminen tulee muuttamaan elämäsi kokonaan. Monessa asiassa se tulee itse asiassa kääntämään koko elämäsi täysin päälaelleen. Jos tämä asia on sinulle selvä, ja olet valmis vastaanottamaan uuden haasteen elämässäsi, olet valmis äidiksi.

“Kun olet äiti, et ole oikeastaan koskaan yksin. Äidin tulee aina miettiä kahdesti, kerran omalle kohdalleen ja toisen kerran lapsensa kohdalle.”

– Sophia Loren

Kaiken tämän lisäksi on hyvä todeta, että äidiksi tuleminen ei kuitenkaan tarkoita, että joudut luopumaan elämästä nauttimisesta, tai että tulet nauttimaan siitä yhtään vähemmän. Sinun täytyy kuitenkin olla tietoinen että tuleva elämäsi lapsen äitinä tulee olemaan hyvin erilainen, kuin se oli aiemmin.

Lapsen saapumisesta lähtien, kaikki suunnitelmasi, unelmasi, päämääräsi sekä päätöksesi tulee tehdä myös lapsesi hyvinvointi huomioon ottaen. Muista, että lapsen hyvinvointi tulee usein menemään omasi edelle.

Älä kuitenkaan pelkää. Pian tulet huomaamaan, että lapsen hankkiminen on upea kokemus, joka tekee sinut onnelliseksi, tuo sinusta esiin parhaimmat puolesi ja antaa sinulle syyn hymyyn joka ikinen päivä.

Äitinä oleminen saa sinut tuntemaan olosi korvaamattomaksi pienen lapsen elämässä, joka saapuu tähän maailmaan täysin puolustuskyvyttömänä. Se tulee olemaan epäilemättä elämäsi hienoin kokemus.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.