Epäsäännölliset kuukautiset raskauden jälkeen - Äitiyden Ihme
 

Epäsäännölliset kuukautiset raskauden jälkeen

Epäsäännölliset kuukautiset raskauden jälkeen

Viimeisin päivitys: 15 syyskuuta, 2019

Lapsen synnyttyä naisen keho alkaa pikkuhiljaa palautua normaaliin tilaansa yhdeksän kuukauden rasituksen jäljiltä, ja lopulta myös kuukautiset alkavat. On tavallista, että kuukautiset ovat epäsäännölliset kohtalaisen pitkäänkin raskauden jälkeen, eikä tästä tarvitse erityisesti huolestua.

Epäsäännölliset kuukautiset raskauden jälkeen

Raskaus ja synnytys rasittavat kehoa, mutta kroppa alkaa pikkuhiljaa palautua koettelemuksesta. Elimet palautuvat vähitellen niille kuuluville paikoille ja elimistö keskittyy maidontuotantoon.

Kehon hormonit tekevät ahkerasti työtä tuottaakseen lapselle kaiken hänen tarvitseman, jotta hänestä kasvaa vahva ja terve. Jokaisen naisen keho on erilainen, minkä vuoksi myös kuukautiset alkavat ja normalisoituvat raskauden jälkeen toisilla aikaisemmin kuin toisilla.

Imetyksellä on suuri vaikutus siihen, milloin kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen. Kun synnytyksestä on kulunut 6-8 viikkoa, saattaa esiintyä verestä, limasta ja kohdun kudoksista muodostuvaa vuotoa. Jos lasta ei imetetä, ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen voivat ilmaantua muutaman viikon kuluttua tästä vuodosta. Sen sijaan, jos lasta rintaruokitaan, voi kulua jopa kaksi vuotta ennen kuin kuukautiset alkavat.

Epäsäännölliset kuukautiset raskauden jälkeen

Ensimmäisiä synnytyksen jälkeisiä kuukautisia edeltävät usein erilaiset ennusmerkit, jotka voivat olla hyvinkin erilaisia kuin ennen raskausaikaa koetut. Naisen kuukautiskierto saattaa muuttua, ja kuukautiset voivat olla epätasapainossa muutaman ensimmäisen kierron ajan.

On siis mahdollista, että…

 • Kuukautiset ovat kivuliaammat ja runsaammat kuin ennen raskautta
 • Kuukautisten edellä ilmenee aikaisemmasta poikkeavia oireita, joihin voi kuulua oksentelua ja pientä huimausta
 • Nainen kärsii jälkivuodosta, joka on raskauden aikana kohtuun muodostuneesta limasta ja kudoksesta koostuvaa verensekaista eritettä

Ensimmäiset kahdet tai kolmet kuukautiset synnytyksen jälkeen voivat olla runsaat, mutta yleensä vuodon määrä normalisoituu nopeasti. Joskus gynekologiset ongelmat, kuten munasarjojen kystat ja endometrioosi, katoavat itsestään synnytystä edeltävän ja sen jälkeisen ajan kuluessa.

Epäsäännölliset kuukautiset imetyksen aikana

Prolaktiini-hormoni  sekä naisen hormonaalinen ja fyysinen tila yleisesti ovat tärkeimmät tekijät kuukautisten epäsäännöllisyyteen. Kuukautiskiertoa säätelevät hormonit pysyvät synnytyksen jälkeen matalalla tasolla. Prolaktiini kulkee käsi kädessä imettämisen kanssa, sillä se on vastuussa maidontuotannosta. Tämä sama hormoni estää ovulaation ja näin kuukautiskierron käynnistymisen tai epäsäännöllisyyden.

Naisen yleinen fyysinen kunto vaikuttaa prolaktiinitasoon, mikä selittää, miksi kuukautisten epäsäännöllisyys vaihtelee yksilöittäin. Samoin vauvan imemisen säännöllisyys ja kesto vaikuttavat prolaktiinin tuotantoon. Kun vauva imee usein ja pitkään, prolaktiinin määrä kasvaa. Tällöin naisen kehon täytyy tuottaa enemmän maitoa lapsen tarpeiden tyydyttämiseksi. Kun prolaktiinitaso nousee, kuukautiset ovat todennäköisemmin epäsäännöllisemmät.

Epäsäännölliset kuukautiset raskauden jälkeen

Voinko tulla raskaaksi, jos kuukautiset ovat epäsäännölliset synnytyksen jälkeen?

Vaikka kuukautiset ovatkin epäsäännölliset, nainen saattaa silti ovuloida. Jotkut naiset voivat itse asiassa alkaa ovuloida jo ennen kuukautisten alkua sitä itse tietämättä. Tämä siis tarkoittaa, että nainen voi tulla raskaaksi, vaikka kuukautiset olisivat edelleen epäsäännölliset tai imetys olisi käynnissä. Hedelmällisyyden taso on synnytyksen jälkeen alhainen, mutta ei aivan nollissa.

8 käytännön ohjetta kuukautisten normalisoimiseksi synnytyksen jälkeen

Naisen kuukautiskierto normalisoituu siis muutamien kuukausien kuluttua synnytyksestä, mutta tuore äiti voi edistää normalisoitumista omilla toimillaan.

 1. Huolehdi tasapainoisesta ruokavaliosta ja nauti tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita.
 2. Harrasta kevyttä liikuntaa.
 3. Juo runsaasti vettä ja hedelmämehuja päivän aikana.
 4. Älä nauti alkoholia.
 5. Lepää tarpeeksi.
 6. Älä tupakoi.
 7. Yritä viettää stressitöntä elämää.
 8. Vältä roskaruokaa.

Kuukautisten epäsäännöllisyydestä ei kannata huolestua synnytyksen jälkeen. Tärkeintä on pitää mielessä, että ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen ovat merkki siitä, että lisääntymisjärjestelmä on palaamassa normaaliin toimintaansa.

Näin käy siitäkin huolimatta, että munasarjat ovat kokeneet hyvin suuria muutoksia raskauden aikana. Voi viedä useita kuukausia, että kuukautiset ovat taas sellaiset kuin ne olivat ennen raskautta.

Jos naisella ilmenee muita ongelmia, kuten jatkuvaa voimakasta verenvuotoa, on otettava yhteyttä gynekologiin tilanteen arvioimiseksi ja hoitamiseksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.