Äitiyden ja opintojen yhdistäminen - Äitiyden Ihme
 

Äitiyden ja opintojen yhdistäminen

Moni nainen päättää palata kouluun äidiksi tulon jälkeen, ja tämä on valinta, joka tarkoittaa sekä uhrauksia että suuria palkintoja.
Äitiyden ja opintojen yhdistäminen
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 16 joulukuuta, 2019

Vaikka äidille olisikin tärkeää viettää paljon laatuaikaa lastensa kanssa, usein hän tarvitsee aikaa ja tilaa myös henkilökohtaiselle kasvulle. Toisinaan tämä tarkoittaa kouluttautumista. Opiskelemaan palaaminen lasten saannin jälkeen voi olla haastavaa, mutta vaivannäöllä ja tietyillä uhrauksilla äitiyden ja opintojen yhdistäminen kuitenkin onnistuu.

Ehkäpä suunnitelmat opinnoista lykkääntyivät aikoinaan raskauden tai muiden asioiden vuoksi tai voihan olla, että koulunpenkillä istuminen ei nuorempana innostanut. Olipa tilanne mikä tahansa, opiskelemaan voi palata myöhemminkin – myös tilanteessa, jossa kotona on lapsia.

Kun päätös on tehty, yksi motivaatiota ylläpitävä asia on se, että tutkinnon avulla nainen luo paremman tulevaisuuden koko perheelleen. Uudella tai korkeammalla koulutuksella mahdollisuudet saada parempi työ tai startata oma yritys ovat huomattavasti paremmat.

Tärkeintä projektissa on muistaa keskittymisen merkitys. Kannattaa myös harkita joustavien opintojen valitseminen, jotta kurssit on helpompi suorittaa. Naisen tulee suunnitella aikataulu, jossa on riittävästi aikaa sekä äidin, opiskelijan että mahdollisesti kumppann tehtävien hoitamiselle.

Kurinalaisuudella ja järjestelmällisyydellä mahdollisuudet opinnoissa menestymiseen ovat paljon paremmat. Toisaalta on erittäin tärkeää täyttää mieli positiivisilla ajatuksilla. Ikävä kyllä on aina ihmisiä, joilla on negatiivinen asenne tai jotka kommentoivat toisen kykyä. Siksi onkin tärkeää keskittyä omiin tavoitteisiin ja jättää kaikki muu huomiotta.

Äitiyden ja opintojen yhdistäminen

Tarkka järjestys ja kurinalaisuus ovat kaiken A ja O. Hyvä suunnitelma, jonka pystyy toteuttamaan, mahdollistaa onnistumisen opinnoissa. Joskus väsymys saa valtaansa, lapset huutavat ja itkevät, ja äiti saattaa olla epätoivoinen pienistä asioista, joita ei voi hallita.

Tämä on kaikki normaalia ja odotettavissa. Tilanteen helpottamiseksi kannattaa noudattaa seuraavia neuvoja.

Äitiyden ja opintojen yhdistäminen

Järjestys ja kurinalaisuus

Äitiyden ja opintojen yhdistäminen tarkoittaa, että joudut järjestäytymään, jotta aikasi riittää kaikkeen tarvittavaan. Käytännöllisintä on hyödyntää niitä hetkiä, jolloin lapsesi ovat päivähoidossa tai koulussa.

Mikäli et halua jättää lapsiasi päivähoitoon tai hoitajalle, tarvitset todella tiukan aikataulun. Lapsilla tulisi olla aikataulu niin syömiselle, päiväunille kuin kylvetyksellekin. Näin tiedät, mikä on häiriöttömin aika päivästä opiskelulle.

Nykyisin kotoa käsin opiskelu on äärimmäisen helppoa, sillä tarjolla on paljon verkkokursseja. Nämä ovat kullanarvoisia äideille, jotka haluavat täydentää koulutustaan. Etäopiskelussa ei hukata aikaa matkoihin, joten voit lukea tai tehdä kotitehtäviä matkustamiselta säästyvät tunnit.

Ota rauhallisesti ja pidä tauko

Monet vastuut ja uusi elämänrytmi voivat olla liikaa kenelle tahansa. Siksi kannattaakin olla rehellinen itselleen ja asettaa realistiset tavoitteet.

Yritä olla rasittamatta itseäsi monilla yhtäaikaisilla kursseilla. Yksi tai kaksi opintokokonaisuutta on enemmän kuin riittävästi alussa. Ensimmäisen kokemuksen jälkeen pystyt arvoimaan kykyjäsi ja päättämään, mitä kannattaa vähentää tai lisätä.

On välttämätöntä varata aikaa myös levolle ja akkujen lataamiselle. Yritä välttää sitä, että joudut suuren uupumuksen valtaan. Hyvä ravinto auttaa pitämään ihmisen aktiivisena. Muista, että sekä kehosta että mielestä tulee pitää hyvää huolta, jotta tahdonvoima ei pääse vähenemään.

Halu opiskella

Vaivannäkö ja uhraukset ovat tärkeitä missä tahansa pyrkimyksessä. On selvää, että hyvä asenne merkitsee paljon. Opinnot vievät runsaasti aikaa, joten muista, että sinulla on vähemmän aikaa vapaa-ajan aktiviteetteihin, kuten puistokävelyihin, elokuvissa käyntiin ja mahdollisesti myös perhetilaisuuksiin.

Älä kuitenkaan anna tämän masentaa. Pysy keskittyneenä tavoitteisiisi ja säilytä selkeä ymmärrys siitä, mitä sinun täytyy tehdä saavuttaaksesi haluamasi. Kyseessä on vain tilapäinen uhraus, joka ennemmin tai myöhemmin tuo hyötyjä ja tyytyväisyyttä koko perheelle.

Äitiyden ja opintojen yhdistäminen

Nauti kokemuksestasi täysillä

Elämä opiskelijana on yleensä ikimuistoista, ja äitiys on monen mielestä naisen elämän paras vaihe. Kun sinulla on kaksi loistavaa asiaa yhtä aikaa, kannattaa nauttia! Sekä hyvät että huonot kokemukset voivat tarjota tärkeitä opetuksia.

Opiskelu ei tarkoita, että perhe jouduttaisiin hylkäämään. Usein perhe kannustaa äitiä uusiin tavoitteisiin pyrkimisessä. Tasapaino on avainasia, kun äiti pyrkii mukautumaan kodin ja opiskelujen vaatimuksiin, jotta selvittäisiin ilman isompia ongelmia.

Opiskelujen ja äitiyden yhdistämisessä tärkeintä on se, että tunnet itsesi tyytyväiseksi tekemääsi päätökseen. Hyväksy tilanteen vaatimat uhraukset positiivisella asenteella. Hyvällä järjestäytymisellä ja perheesi tuella pystyt nauttimaan tästä ajasta.

Kun huomaat, että äitiyden ja opintojen yhdistäminen onnistuu, koet itsesi kykenevämmäksi ottamaan vastaan uusia ja innostavia haasteita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.