Henkilökohtainen hyvinvointi on vanhemmuuden tärkein ehto
Ideaali tilanne lapsen hankkimiselle? Se ei ole se, että olet löytänyt itsellesi kumppanin. Perustavanlaatuinen ja ehdoton ehto on tulevan vanhemman henkilökohtainen hyvinvointi. Sinun tulee olla tyytyväinen itseesi sekä pitää huolta itsestäsi ja olla samaan aikaan valmis tarjoamaan lapselle paras mahdollinen elämä.
Henkilökohtainen hyvinvointi on vanhemmuuden tärkein ehto
Yhteiskunnassamme on edelleen valloilla perinteinen ja usein jopa patriarkaalinen näkökulma, jonka mukaan jokainen syntyvä lapsi tarvitsee sekä äidin että isän roolimallikseen.
On totta, että lapsen hankkiminen rakastamansa henkilön kanssa on parhaita asioita, joita ihminen voi kokea. Mutta jos parisuhde ei ole harmoninen, kahden vanhemman etu pyyhkiytyy pois. Harva asia on tuhoavampi kuin toimintahäiriöinen, epävakaa tai emotionaalisesti tai psykologisesti epäkypsä äiti tai isä.
Lapsen hankkiminen on joissain tapauksissa hyvin luonnollista. Mutta se, mikä ei ole aina helppoa, on lapsen kasvattaminen ihmiseksi, jolla on hyvä itsetunto. Ihmiseksi, joka on varma itsestään, rehellinen, rohkea sekä onnellinen ja osaa tehdä myös muut onnellisiksi.
Ei ole olemassa parempaa roolimallia kuin vanhempi, joka haluaa ja osaa jakaa omat arvonsa lapsensa kanssa. Arvot, jotka tekivät vanhemmasta vahvan ja tyytyväisen ihmisen, auttavat myös lapsen opastamisessa – kumppanin kanssa tai yksin.
Onnelliset vanhemmat, onnelliset lapset?
Onnelliset vanhemmat, onnelliset lapset? Tässä lauseessa on epäilemättä totuuden siemen. Mutta on hyvä muistaa, että onnellisuus on tila, joka tulee ja menee. Yhtenä hetkenä se syleilee meitä, vain päästääkseen meistä irti ja testatakseen meitä vaikeilla ajoilla.
Enemmän kuin onnellisia isiä ja äitejä, lapsemme tarvitsevat ihmisiä, jotka ovat emotionaalisesti ja psykologisesti vahvoja.
Ihmisen lämpö
Lämpö ja inhimillisyys eivät ole osa ohjelmaa, joka asennettiin tehtaalla sisäiselle kovalevyllemme. Nämä ominaisuudet taotaan ajan kuluessa konkreettisten aspektien kautta:
- Kunnioituksen, vastavuoroisuuden, empatian ja huomaavaisuuden avulla.
- Vahvan identiteetin ja hyvän itsetunnon kehityksen kautta. Tämä jättää myös tilaa kunnioittaa muita identiteettejä.
- Näillä ominaisuuksilla on myös toinen tarkoitus, nimittäin hyvän tuottaminen. On kyse nöyryydestä, hyväntahtoisuudesta ja vahvuudesta, johon liittyy muille ihmisille omistautuminen.
Henkilökohtainen historiamme ja kuinka sen kohtaamme
Emme ole menneisyytemme tuotteita, vaan ennemminkin sen tulosta, kuinka olemme päättäneet käsitellä menneisyyttämme. Äiti tai isä on paljon enemmän kuin miltä hän ensisilmäyksellä näyttää. Jokaisen ihmisen takana on tuhansia piilotettuja haasteita, jotka on täytynyt ylittää. Käymme kaikki läpi henkilökohtaisia kamppailuja, pelkoja ja päättymättömiä voittoisia taisteluita.
Kaikki tämä tuo lisäarvoa. Se on voima, joka opettaa meille, ettemme tarvitse paljoa ollaksemme onnellisia – tarvitsemme vain ihmisiä, jotka rakastavat meitä, ja joita me rakastamme.
Rakasta itseäsi rakastaaksesi muita
Jos henkilö ei pysty rakastamaan itseään, hän päätyy projisoimaan omat tarpeensa muihin. Nämä puutteet voivat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, kun puhutaan äitiydestä tai isyydestä.
Vanhemmat, jotka eivät rakasta itseään, muuttuvat usein kontrolloiviksi ja suosivat lapselle myrkillistä kasvatustyyliä. Isät ja äidit, jotka eivät rakasta itseään, voivat kehittää epäterveen ja neuroottisen kiintymyssuhteen lapseensa. Kontrolloimisen lisäksi, heidän voi olla vaikea luottaa muihin, ja ovat alttiita mielialavaihteluille. Nämä tekijät aiheuttavat vakavia seurauksia lapsen psykologiselle kehitykselle.
Painotamme, että itsensä rakastaminen ei ole itsekäs teko. Jokaisella meistä on oikeus antaa itselleen ansaitsemamme, taistella haluamamme puolesta ja varjella henkilökohtaista hyvinvointiamme ja arvokkuuttamme.
Kaikki tämä tekee meistä lapsen arvoisia isiä ja äitejä. Kun huolehdimme itsestämme, pystymme tarjoamaan lapselle parhaan version itsestämme.
Oli sinulla kumppani tai ei, tärkeintä on henkilökohtainen hyvinvointi ja siitä huolehtiminen. Meidän täytyy tulle toimeen emotionaalisten puutteidemme, epävarmuuksiemme ja pelkojemme kanssa joka päivä.
Näin olet ihminen, jonka esimerkkiä lapsen kannattaa seurata. Lapsesi näkee sinut ihmisenä, jolle voi uskoutua, jota voi ihailla ja jolta voi oppia joka päivä.