7 vinkkiä onnelliseen äitiyteen - Äitiyden Ihme
 

7 vinkkiä onnelliseen äitiyteen

7 vinkkiä onnelliseen äitiyteen
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 25 joulukuuta, 2019

Todennäköisesti jokainen äiti sanoo äitiyden olevan hänen elämänsä tärkein ja ihanin tehtävä, ja monet ovat sitä mieltä, että äitiyden tuoma suuri onni on yksi ihmeellisimmistä asioista, joita nainen voi elämänsä aikana kokea. Jokainen äiti kuitenkin tietää, ettei vanhemmuus ole pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan siihen liittyy myös paljon huolta, kiirettä ja vastuuta. Tämän vuoksi jaammekin seuraavaksi seitsemän vinkkiä onnelliseen äitiyteen.

7 vinkkiä onnelliseen äitiyteen

Ei ole olemassa oppikirjaa, joka kertoisi, miten kuka tahansa meistä voi olla onnellinen äiti, mutta tietyt vinkit auttavat tämän tavoitteen toteuttamisessa. Ne antavat apua tähän taianomaiseen, mutta toisinaan uuvuttavaan kokemukseen.

Luottamus

On tärkeää pitää yllä luottamuksen asennetta äitinä ollessa – naisen tulee luottaa omaan itseensä ja vaistoihinsa.

Odota siis parasta ja vakuuta itsesi siitä, että kaikki tulee menemään ihan hyvin. Ole varma siitä, että kun vaikeita tilanteita tulee, pystyt ratkaisemaan ne.

7 vinkkiä onnelliseen äitiyteen

Luottamuksen vastakohta on ahdinko. Ihminen, joka on aina ahdingossa, olettaa, että jotakin pahaa tapahtuu. Jos epävarmuus saa kasvaa, kaikki  alkaa tuntua huonolta.

On parasta yrittää kehittää positiivisempaa asennetta. Näin edistät sitä, että kokemuksesi äitiydestä on onnellinen.

Opettele pyytämään apua

Jotkut naiset eivät halua olla vain äitejä, vaan superäitejä. He haluavat pitää kaiken aina täydellisessä kunnossa ja hallinnassa. Ja jos he epäonnistuvat tässä tavoitteessaan, he tuntevat itsensä syyllisiksi. He uskovat, että oikeanlainen äiti ei koskaan kompuroi.

Kukaan äiti ei voi hoitaa ihan kaikkea ja kaiken aikaa. On ehdottomasti niin, että joskus äidinkin tarvitsee pyytää apua. Tämä ei tarkoita sitä, että et pystyisi asioihin, vaan ainoastaan sitä, että olet ihminen, etkä siis pysty olemaan täydellinen kaiken aikaa.

Pidä pieniä taukoja

Tämä vinkki on täydennys edelliseen. Jos äidillä on liikaa töitä, hän ei pysty olemaan onnellinen äiti. Sen sijaan hän tulee pikkuhiljaa kokemaan olonsa yhä uupuneemmaksi. Tämä uuvuttaa naisen sekä fyysisellä että henkisellä tasolla.

Siksi on tärkeää pitää usein taukoja äitiydestä. Käytä muutama tunti vain itseesi. Vietä aikaa siten, että nautit ihan omista jutuistasi. Mene paikkaan, joka rentouttaa sinua tai pidä vain lepoa rutiinista ja nuku ne muutamat tunnit, joita kovasti tarvitset.

Älä idealisoi äitiyttä

Äiti ei ole ihminen, joka tietää kaiken kaikesta, eikä hän ole ihminen, joka voisi estää kaikenlaisen pahan tapahtumisen lapselleen. Hän on vain ihminen, joka antaa usein lapsilleen kaiken, minkä voi.

Lapset näkevät äitinsä kaikkivoipina, ja tämä on osa lapsen normaalia kehitystä. Käsitys ei kuitenkaan tosiaankaan ole ollenkaan todenmukainen, sillä äiti on vain ihminen, ja äitiys on todella työläs tehtävä.

Jopa erinomaiset äidit tekevät tuhansia virheitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että äitiydessä ei olisi taikaa.

Etsi oikeanlaista apua

Onnellinen äitiys vaatii paljon tukea. Osan tästä tuesta tulisi tulla kumppanilta ja osan taas muilta läheisiltä.

On kuitenkin eräs lisälähde tuelle, nimittäin muut äidit. Muut samaa läpikäyvät tai sen kohdanneet pystyvät antamaan korvaamattoman arvokasta apua, sillä kokevathan he samat asiat kuin sinä.

Pienen tukiverkoston rakentaminen toisista äideistä on siis loistava idea. Tämä voi olla puhdistavaa ja myös hyödyllistä, jotta voisit poistaa epäilyksiä mielestäsi sekä luoda siteitä toisiin.

Kukaan ei ymmärrä äitiä yhtä hyvin kuin toinen äiti. Hyvät ystävät voivat myös olla suureksi avuksi, jotta voisit saada onnellisemman äitiyden.

Ala totutella lapsesta erossa oloon

Äidin ja lapsen erossa olo alkaa itse asiassa siitä, kun lapsi syntyy. Tästä eteenpäin vauvat tekevät omia seikkailujaan tässä maailmassa, ja tämä on juuri sitä, mitä evoluutio ja kasvu tarkoittavat.

7 vinkkiä onnelliseen äitiyteen

Asia on yksi kaikkein vaikeimmista teemoista monelle äidille. Ei ole helppoa oppia luomaan oikea määrä etäisyyttä oman itsen ja lapsen välille. Tämä vaatii sekä maalaisjärkeä että ennen kaikkea paljon rakkautta ja halua oppia. On mahdotonta olla onnellinen äitinä niin, että nainen ei ole selvillä kiintymyksen ja etäisyyden suuresta merkityksestä ja siitä, kuinka tähän ristiriitaan kannattaisi suhtautua.

Muodosta omat mielipiteesi

Heti siitä hetkestä alkaen, jolloin nainen tulee raskaaksi, hän saa kuulla muiden ihmisten neuvoja aiheesta. Äidiltä kysellään paljon kaikenlaista, ja kritiikkiäkin tulee runsaasti. Toisinaan saatat saada kehuja ja jopa ihailevia sanoja.

Et voi olla onnellinen äiti, jos luotat ainoastan toisten ihmisten mielipiteisiin. On siis välttämätöntä, että vahvistat omia kriteerejäsi äitiydestä.

Anna oman vaistosi olla oppaanasi ja luota aina siihen, että teet parhaasi. On tietysti myös syytä jättää täysin huomiotta puhtaan negatiiviset ja muut sellaiset kommentit, jotka eivät ole millään tavalla rakentavia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.