Vauvojen yleisimmät sairaudet ja niiden hoitaminen - Äitiyden ihme
 

Vauvojen yleisimmät sairaudet ja niiden hoitaminen

Vauvojen yleisimmät sairaudet ja niiden hoitaminen

Viimeisin päivitys: 10 toukokuuta, 2020

Vauvojen yleisimmät sairaudet ovat jokaiselle lapsiperheelle tuttuja vaivoja flunssasta korvatulehdukseen ja erilaisiin vatsavaivoihin. Jokaisen pienen lapsen vanhemman on hyvä tietää, miten toimia vauvan sairastuessa näihin tavallisiin ongelmiin – sillä vaikka yksikään vanhempi ei halua lapsensa sairastuvan, se tulee tapahtumaan ennemmin tai myöhemmin.

Itse asiassa osa tässä artikkelissa esitellyistä sairauksista on niin yleisiä lasten ensimmäisen elinvuoden aikana, että niiden hoitamista voidaan pitää lähes osana vauvan päivittäisistä perustarpeista huolehtimista. Jokainen lapsi ei sairasta jokaista näistä sairauksista, mutta todennäköisesti vähintään osan niistä.

Vauvojen yleisimmät sairaudet ja niiden hoitaminen

1. Ummetus

Jopa 30% pienistä lapsista kärsii ummetuksesta . Sen lisäksi, että vaiva on lapselle epämukava, siitä voi koitua vakavampia ongelmia, mikäli tilanteeseen ei löydetä helpotusta. Ummetuksesta kärsivä lapsi voi ilmaista epämukavaa oloaan esimerkiksi itkemällä tauotta tai olemalla yleisesti ottaen huonolla tuulella.

Tavallisimpia merkkejä siitä, että vauva kärsii ummetuksesta, ovat:

  • Vauva ulostaa normaalia vähemmän tai harvemmin
  • Vauvan uloste on kuivaa ja kovaa
  • Joissain tapauksissa uloste on normaalia vetisempää

Ummetus liittyy useimmiten tavalla tai toisella vauvan ruokavalioon, ja ongelmaa esiintyy etenkin ensimmäisten elinkuukausien aikana, jolloin elimistö ei ole vielä täysin kypsynyt. Myös ulkoiset tekijät voivat aiheuttaa ummetusta. Aivan kuten aikuisetkin, myös lapset reagoivat ympäristön ärsykkeisiin kehollaan, mikä selittää sen, että esimerkiksi traumaattiset tilanteet voivat aiheuttaa ummetusta.

Vauvan ummetuksen helpottaminen
  • Hieronta voi olla avuksi vauvan ummetuksen helpottamisessa. Vaikka vanhemmat tietysti haluavatkin auttaa lastaan heti tämän itkiessä ikävää oloaan, hieronta kannattaa aloittaa vasta, kun kun vauva on rauhallinen.
  • Lastenlääkärit kannustavat äidinmaidonkorviketta käyttäviä vanhempia lisäämään korvikkeeseen hieman normaalia enemmän vettä.
  • Lapselle voi yrittää juottaa pieniä määriä kädenlämpöistä vettä tai appelsiinimehua tai syöttää pienen määrän luumua.
  • Joskus äidinmaidonkorviketta syövillä lapsilla on ongelmia sietää maitoproteiinia, jolloin pitkään jatkunutta ummetusta kannattaa hoitaa vaihtamalla maitotuotteet esimerkiksi soijapohjaisiin vaihtoehtoihin.
  • Lämmin kylpy saattaa helpottaa ummetuksesta kärsivän vauvan oloa.
  • Jos lapsi syö jo kiinteää ruokaa, hänelle kannattaa syöttää säännöllisesti täysviljatuotteita. Tiettyjen ruoka-aineiden, kuten porkkanan ja riisin, on todettu lisäävän joissain tapauksissa ummetuksen riskiä.
  • Jos lapsi osaa jo kävellä, on tärkeää, että hän käyttää energiaansa päivän aikana. Liikkuminen edistää suoliston toimintaa.
  • Lapselle tulee opettaa, ettei ulostetta tule pidätellä.
Vauvojen yleisimmät sairaudet ja niiden hoitaminen

2. Flunssa ja yskä

On varsin normaalia, että vauva sairastuu flunssaan vähintään kerran ensimmäisen elinvuotensa aikana. Jotkin virukset aiheuttavat tavallista flunssaa, mutta koska pienen lapsen vastustuskyky on yhä kehittymässä ja heikompi kuin aikuisilla, hänen on vaikeampi taistella infektiota vastaan.

On myös hyvin yleistä, että vauvat tutkivat ympärillään olevaa maailmaa koskettelemalla kaikkia mahdollisia paikkoja ja esineitä niin käsillään kuin suullaankin, mikä tekee heistä huomattavan alttiita erilaisille virustartunnoille.

Flunssan tavallisimpia oireita ovat:

  • Vuotava nenä
  • Nenän tukkoisuus
  • Kurkun kipu ja kuivuminen
  • Aivastelu
  • Yskä
  • Päänsärky
  • Silmien vuoto
  • Lihas- ja nivelkipu
  • Väsymys
  • Ruumiinlämmön nousu
  • Vilunväristykset
Vauvan flunssan ja yskän helpottaminen

Flunssaan ei ole varsinaista parannuskeinoa, mutta sen ikäviä oireita voidaan yleensä helpottaa.

  • Nenän tukkoisuuteen on saatavilla erilaisia tukkoisuutta helpottavia tuotteita, jotka sopivat myös lapsille. Pienille lapsille suositellaan kuitenkin usein keittosuolatippoja tai -sumutinta, jotka ovat paitsi tehokkaita, myös varmasti turvallisia apuvälineitä. Vedestä ja suolasta koostuva neste kostuttaa limakalvoja ja irrottaa sieraimiin kertynyttä limaa.
  • Kurkun kivun ja kuivuuden lievittämiseksi lapselle on tärkeä tarjota runsaasti nesteitä – ennen kaikkea vettä, mutta myös esimerkiksi mehuja ja isommille lapsille kuumia juomia. Vesi myös pitää kehon nesteytettynä, poistaa elimistöön kertyneitä kuona-aineita ja laimentaa eritteitä. Alle puolen vuoden ikäiselle vauvalle ei kuitenkaan suositella juotettavan vettä.
  • Yskä voi olla todella ärsyttävä oire etenkin pitkittyessään ja nukkumaan mentäessä. Valitettavasti yskään ei ole olemassa parannuskeinoa. Yskänlääkkeet voivat joissain tapauksissa lievittää oireita, ja myös vesihöyryn hengittämistä kannattaa kokeilla. On hyvä pitää mielessä, että yskän tehtävä on poistaa hengitysteistä limaa, minkä vuoksi yskimisen lopettaminen voi olla jopa haitallista.
  • Lapsi on tärkeä pitää lämpimässä ja hyvin ilmastoidussa tilassa, johon ei kerry liikaa kosteutta. Nuhaisen lapsen nukkuma-alustan pääpuolta kannattaa kohottaa, jotta lapsen on helpompi hengittää.

3. Vaippaihottuma

Vaippaihottuma on yksi yleisimmistä vauvojen terveysongelmista, ja lähes jokainen pieni lapsi kärsii siitä jossain vaiheessa. Kyseessä on vauvan nivusissa ja genitaalialueella esiintyvä ärsytys, joka johtuu kosteudesta, lämmöstä tai ilmanvaihdon puutteesta . Näihin voivat johtaa huonosti puettu tai heikosti istuva vaippa, vauvan genitaalialueen huono puhtaanapito tai saman vaipan käyttäminen liian pitkään.

Vauvojen yleisimmät sairaudet ja niiden hoitaminen

Vaikka vaippaihottuma luokitellaankin lieväksi ihovaurioksi, se voi muuttua hoitamattomana mutkikkaaksi ongelmaksi ja johtaa pahimmissa tapauksissa ihon haavaumiin. Tavallisia vaippaihottuman oireita ovat vaippa-alueen punoitus ja myöhemmin kipu, turvotus ja kutina.

Vauvan vaippaihottuman helpottaminen

Vaippaihottuman hoidossa tärkeintä on vaihtaa vauvan vaippa tarpeeksi usein ja pestä koko vaippa-alue vedellä ja neutraalilla tai antibakteerisella saippualla. Iho tulee kuivata hyvin, jotta alue ei jää kosteaksi.

4. Ripuli

Ripulista kärsivän lapsen ulosteen mukana poistuu tavallista runsaammin vettä, mikä tekee ulosteesta löysää tai vetistä. Ripuli johtuu yleensä viruksen aiheuttamasta suolistotulehduksesta, ja sen yhteydessä voi esiintyä myös vatsakipua, oksentelua ja kuumetta.

Vauvan ripulin helpottaminen

Ripulista kärsivän lapsen olo helpottaa yleensä itsestään parissa päivässä, mutta ripuli voi kestää jopa viikon. Tärkeintä ripulin kotihoidossa on lapsen kuivumisen ehkäiseminen ja elimistön menettämien nesteiden ja suolojen korvaaminen. Jos lapselle ei maistu ruoka, tulee varmistaa, että hän saa tarpeeksi nesteitä.

5. Korvatulehdus

Vauvojen yleisimpien sairauksien joukkoon kuuluvat myös korvatulehdukset, jotka voivat olla bakteerien tai virusten aiheuttamiaVauvan tai pienen lapsen korvatulehdus liittyy yleensä virusperäiseen hengitystulehdukseen. Välikorvantulehdukseen liittyy yleensä nuhaa ja yskää, ja suurin osa pienistä lapsista kärsii kivusta, joka ilmenee ennen kaikkea yölevottomuutena.

Vauvan korvatulehduksen helpottaminen

Korvatulehdusta hoidetaan usein antibiooteilla, mutta osa tulehduksista paranee ilman antibioottikuuria, jolloin riittää oireenmukainen kipulääkehoito ja hyvä nesteytys.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alonso M, García R. Protocolos de Digestivo. BOL PEDIATR 2006; 46: 180-188. [En línea].
  • Fiebre sin foco. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de la AEP: Infectología pediátrica. [En línea].
  • El resfriado común. Notas sobre salud y seguridad. Programa de Salud para el Cuidado de los niños. [En línea].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.