Kuinka vauvan korvatulehdus oirehtii ja hoidetaan? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka vauvan korvatulehdus oirehtii ja hoidetaan?

Kuinka vauvan korvatulehdus oirehtii ja hoidetaan?

Viimeisin päivitys: 10 toukokuuta, 2020

Aikuisten ja isompien lasten korvatulehdus on yleensä helposti hoidettavissa, mutta miten on asian laita vauvan tai taaperon kohdalla? Kun kyseessä on alle 3-vuotias lapsi, ongelman diagnosoiminen ja hoitaminen poikkeaa normaalista. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä nuorempi lapsi on kyseessä, sitä vaikeampaa korvatulehduksen hoitaminen on. Tässä artikkelissa kerromme, miten vauvan korvatulehdus on tunnistettavissa ja hoidettavissa oikeaoppisesti.

Kuinka tunnistaa vauvan korvatulehdus?

Kun vanhemmalla lapsella on korvatulehdus, hänen on helppo osoittaa kipeää korvaansa ja kertoa siitä vanhemmalleen. Vauva ei kuitenkaan osaa vielä kommunikoida sanallisesti, vaan itkee aina kun mikä tahansa tekee hänestä kipeää.

Tässä vaiheessa vanhemmat yrittävät selvittää, mikä heidän lastaan vaivaa. Se ei ole kuitenkaan helppo tehtävä. Vanhempien on hyvä tietää, että korvatulehdus on hyvin yleinen vaiva pienillä lapsilla, ja etenkin kesäaikaan.

Jos epäilet, että lapsen korva on kipeä, voit painaa hellästi lapsen korvaa. Jos lapsi itkee enemmän tuntiessaan korvassa painetta, on hyvin todennäköistä, että lapsi kärsii korvatulehduksesta.

Mitä ei tulisi tehdä?

Jos kyseessä on hyvin pieni lapsi, ja epäilet hänellä korvatulehdusta, on syytä viedä lapsi lastenlääkärin tutkittavaksi. Ainoastaan lääkäri pystyy tekemään varman diagnoosin korvatulehduksesta, jotta voit aloittaa lapsella oikeanlaisen hoidon.

Vauvan korvatulehdus voi olla vaikeasti havaittavissa.

Sinun on hyvin tärkeää tietää, että 0-3-vuotiaan lapsen lääkitseminen omin päin voi olla hyvin vahingollista. Tästä syystä sinun ei tulisi antaa lapselle antibioottia ilman lääkärin määräystä.

Korvatulehdukset ovat hyvin yleisiä toistuvia tauteja pienillä lapsilla. On siis tärkeää pitää mielessä, että taudin huomiotta jättäminen voi johtaa ongelmiin myöhemmin tulevaisuudessa.

Vauvan korvatulehduksen hoito

Yleensä alle 2-vuotiaan lapsen korvatulehdusta hoidetaan antibiootilla ja hellävaraisella anti-inflammatorisella lääkityksellä. Kaikki kuitenkin riippuu lapsen hoitohistoriasta, mistä syystä lääkärin mielipide onkin hyvin tärkeää kuulla.

Antibiootit ja anti-inflammatorinen lääkitys annetaan vauvalle useimmiten tippojen muodossa. Kipuun lääkäri määrää usein apteekista ilman reseptiä saatavaa parasetamolia tai ibuprofeenia lapselle sopivinia annoksina.

On hyvä myös tietää, että alle 6-vuotiaalle lapselle ei suositella annettavaksi ibuprofeenia. Kipulääkkeiden lisäksi on myös muita keinoja, joilla voit yrittää helpottaa lapsesi oloa hänen kärsiessä korvatulehduksesta.

Muita keinoja hoitaa vauvan korvatulehdusta

Monet lääkärit suosittelevat, että lapselle ei tulisi tarjota allergeeneja tai laktoosia sisältävää ravintoa tämän sairastaessa korvatulehdusta. On myös tärkeää kuivata vauvan korvat hyvin kylvyn jälkeen, jotta korvatulehduksilta vältyttäisiin tulevaisuudessa. Korvat on hyvä kuivata hyvin myös korvatulehduksen alkaessa, jotta ne eivät ärsyynny enempää.

Veden lisäksi myös todella kuivat olosuhteet voivat aiheuttaa lisää kipua ja ärsytystä tulehtuneelle alueelle. Jotkut asiantuntijat suosittelevat käyttämään kuumavesipulloa lievittämään tulehtuneen korvan kipua.

Vauvan korvatulehdus on usein hoidettavissa antibiooteilla, joita annetaan tippojen muodossa

Mistä tietää, että tulehdus on aiheuttanut komplikaatioita?

Jos lapsen korvasta tulee eritettä, lapsella ilmenee huimausta, oksentelua tai yli 38 asteen kuumetta, on lapsi syytä viedä lastenlääkärille tai päivystykseen. Muista, että on hyvin tärkeää pitää pienen lapsen kuume hallinnassa.

Tulee toimia nopeasti myös silloin, kun lapsi ei pysty kävelemään kunnolla, esiintyy tasapainohäiriöitä tai hänellä ilmenee niskajäykkyyttä. On elintärkeää viedä lapsi lääkäriin, mikäli edellä mainittuja oireita ilmenee lapsella.

Jos lapsen olotila ei kohennu 48 tunnin kuluessa lääkityksen aloittamisesta, on hyvä mennä uudestaan lasta hoitavan lääkärin näytille.

Mitä muuta on hyvä tietää vauvan korvatulehduksesta?

Espanjalaisen korva-, nenä- ja kurkkutautioppiin sekä pään ja hartia-alueen kirurgiaan keskittyneen yhteisön mukaan vähintään puolet espanjalaisista lapsista sairastaa korvatulehduksen ensimmäisen elinvuoden aikana.

Korvatulehdukset ovatkin yleisempiä lasten kuin aikuisten keskuudessa. Tänä päivänä on tiedossa, että keskosena syntyneet vauvat ja vauvat, joilla on tautiin geneettinen taipumus, saavat todennäköisemmin korvatulehduksen kuin muut lapset.

Tiivistäen voidaan sanoa, että korvatulehdus on yleinen toistuva lastentauti, joka on hoidettavissa, ja joka harvoin johtaa vakavempiin komplikaatioihin. Joitakin komplikaatioita voi kuitenkin ilmetä, mikäli lapsen vanhemmat eivät toimi asiaan kuuluvalla tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hijano Bandera, F; Monterrozas E. Otitis media aguda. An Pediatría Asoc Española Pediatría. 2003;1(1):1-80.
  • Infecciones del oído en los niños. Hoja de información del NIDCD | Audición y equilibrio. [En línea].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.