7 tapaa taltuttaa lapsen ummetus - Äitiyden Ihme
 

7 tapaa taltuttaa lapsen ummetus

7 tapaa taltuttaa lapsen ummetus

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2018

Tässä artikkelissa kerromme seitsemän vinkkiä, joita voidaan käyttää ehkäisemään tai taltuttamaan lapsen ummetus.

Lasten ruoansulatuselimistö on aikuisten vastaavaa herkempi, ja moni asia voi aiheuttaa lapselle ummetusta. Lapset voi myös olla vaikea saada syömään terveellisesti ja tasapainoisesti, sillä he nauttisivat usein mieluummin makeita ja rasvaisia ruokia vihannesten ja täysjyvätuotteiden sijaan.

Tämä luonnollisesti vaikuttaa suuresti lapsen ruoansulatukseen. Vaikka lasten elimet ovat terveitä, komplikaatioiden mahdollisuus on olemassa, etenkin, jos lapsi ei nauti tarpeeksi kuituja ja vettä. Lapselle on siis opetettava terveellisen ruokavalion tärkeys, jotta terveysongelmilta vältytään.

Opettaminen voidaan aloittaa tarjoamalla lapsille hyvän makuisia ja terveellisempiä ruokia, esimerkiksi hedelmäsalaatin muodossa. Jos lapsi ei suostu syömään, ruoan joukkoon voidaan lisätä esimerkiksi pieni määrä suklaanpalasia, jotta lapsi saadaan kokeilemaan uusia makuja ja ruokia.

7 tapaa taltuttaa lapsen ummetus

Yksi yleisimmistä ruoansulatukseen liittyvistä vaivoista lapsilla on ummetus. Vaikka ummetuksen syy on yleensä syödyssä ravinnossa, myös stressi ja tietyt muut tekijät voivat aiheuttaa ummetusta.

Seuraavaksi listaamme seitsemän tapaa taltuttaa lapsen ummetus. Lievissä tapauksissa näiden vinkkien avulla voidaan välttää lääkärissä tai terveyskeskuksessa käyminen.

1. Liiallisen sokerin välttäminen

Lasten on helppo jäädä sokerikoukkuun. Tiettyjen tutkimusten mukaan alle 6-vuotiaiden lasten elimistö ei kuitenkaan pysty prosessoimaan sokeria kunnolla.

7 tapaa taltuttaa lapsen ummetus

2. Viinirypäleiden syönti aamulla

Viinirypäleet sulavat helposti ja edistävät ruoansulatusta. Lapselle kannattaa antaa 6-8 viinirypälettä noin 20 minuuttia ennen aamiaisen nauttimista.

Tämän lisäksi on varmistettava, ettei lapsi kärsi minkäänlaisesta intoleranssista. Nämä ovat hyvin tyypillisiä toistuvien suolisto-ongelmien aiheuttajia.

3. Kuiturikas ruokavalio

Tehokas ruoansulatus on pitkälti riippuvainen henkilön syömän kuidun määrästä. Kuitu auttaa ulostetta liikkumaan paremmin suolistossa sekä edesauttaa hyvin bakteereiden kasvamista suolistossa.

Lautasellinen täysjyväviljaa on siis erinomainen resepti lapsen ummetuksen estämiseksi. Lapselle voidaan esimerkiksi tarjota aamiaiseksi täysjyväpuuroa marjojen tai hedelmien kera.

Suomessa lasten kuidunsaannille ei ole virallisia suosituksia, vaan suositeltu kuidun määrä perustuu keskimääräisiin arvioihin ja aikuisten suosituksiin. Energiaan suhteutettu suositus on 3g/MJ, mikä tarkoittaa noin 16 grammaa kuitua.

4. Ummetusta lisäävien ruokien välttäminen

Tietyt ruoat lisäävät ummetuksen riskiä ja jopa aiheuttavat kyseistä vaivaa. Tällaisia ruoka-aineita on luonnollisesti vältettävä syöttämällä lapselle suurissa määrin.

Lasten ei kannata antaa syötä makeisia säännöllisesti. Sama pätee jäätelöön, juustoon sekä vaaleaan leipään ja riisiin.

5. Riittävä veden juonti

Yksi parhaista tavoista estää lapsen ummetus on riittävän vesimäärän nauttiminen. Vesi paitsi sammuttaa janon tunteen, vaikuttaa myös ruoansulatukseen.

Jos aikuisten on välillä vaikea juoda tarpeeksi vettä vuorokauden aikana, lapsilla tilanne on vieläkin haastavampi. Lapsen joisivat usein mieluummin maistuvampia juomia, etenkin makeita versioita.

Yksi hyvä tapa on hankkia lapselle oma juomapullo, johon on painettu jonkin hänelle mieleisen asian kuva – tämä tekee veden juomisesta huomattavasti houkuttelevampaa.

7 tapaa taltuttaa lapsen ummetus

6. Lämmin vesi ja oliiviöljyhieronta

Tämä on hyvin tehokas tapa lapsen ummetuksen helpottamiseen. Anna ummetuksesta kärsivän lapsen nauttia lämpimästä kylvystä vähintään 15 minuutin ajan niin, että hänen kehonsa on täysin rentoutunut. Tämän jälkeen hiero lapsen vatsan aluetta oliiviöljyllä pyörivin liikkein. Tämä parantaa suolen toimintaa ja helpottaa ummetusta.

7. Stressin huomioiminen

Myös stressi voi aiheuttaa lapselle ummetusta, sillä lapsella stressi ja sulkijalihaksen hallinta ovat yhteydessä toisiinsa. On normaalia, että lapsi kärsii ummetuksesta sen jälkeen, kun häntä kohtaan on oltu ankara, häntä on nuhdeltu tai häneltä vaaditaan liikaa. Tällaisessa tapauksessa vanhemman on tärkeä keskustella lapsen kanssa asiasta, jotta tämä rauhoittuu mahdollisimman nopeasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Boilesen SN, Tahan S, Dias FC, Melli LCFL, de Morais MB. Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: is there evidence? J Pediatr (Rio J). 2017 Jul-Aug;93(4):320-327.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.