Vauvan herpangiina: Syyt, oireet ja hoito - Äitiyden Ihme
 

Vauvan herpangiina: Syyt, oireet ja hoito

Vauvan herpangiina: Syyt, oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2019

Herpangiina on vaaraton, mutta ikävä tauti, jonka aiheuttaa enteroviruksiin kuuluva coxsackie A -virus. Kuka tahansa voi sairastua herpangiinaan, mutta yleisimmin potilas on alle 5-vuotias lapsi, joka on saanut tartunnan päivähoidossa tai esikoulussa.

Herpangiina tarttuu kohtalaisen helposti ja esiintyy usein epidemioina. Tauti paranee useimmissa tapauksissa itsestään noin viikossa ilman jälkitauteja.

Vauvan herpangiina: Syyt, oireet ja hoito

Herpangiinan oireet

Herpangiinan ensioireita ovat kuume, pahoinvointi, vatsakivut, päänsärky ja lihassärky. Noin kaksi päivää tartunnan saamisen jälkeen nielukaareen, suulakeen, kitapurjeeseen ja nielurisoihin ilmaantuu rakkuloita, jotka ovat aluksi pieniä, mutta suurenevat vähitellen. Rakkulat paranevat 2-10 päivässä.

Herpangiinasta kärsivällä vauvalla voi olla seuraavia oireita:

 • Kuume
 • Pahoinvointi ja vatsakivut
 • Suun, kurkun, pään ja niskan kipu
 • Lihassärky
 • Turvonneet imusolmukkeet
 • Syömisvaikeudet ja vaikeudet nieltäessä
 • Ruokahaluttomuus
 • Oksentelu
 • Kuolaaminen
Vauvan herpangiina: Syyt, oireet ja hoito

En voi keksiä mitään niin suurta lapsuuden tarvetta kuin tarve saada suojelua isältä.

– Sigmund Freud

Kuinka lasta estetään sairastumasta herpangiinaan?

Herpangiina tarttuu helposti ja leviää nopeasti. Tartunnan riski on suurin pienillä lapsilla ja kesäaikaan. Tartunta tapahtuu usein pisaratartuntana ilman kautta, mutta virus leviää myös kosketuksen ja esineiden välityksellä.

Herpangiinaan sairastumisen estäminen voi olla vaikeaa, sillä lapsen täysi suojaaminen on lähes mahdotonta. Lisäksi ihmiset voivat kantaa virusta ilman, että se aiheuttaa oireita.

Jos lapsi sairastaa herpangiinaa, hänen suositellaan lepäävän kotona ja välttävän päivähoitoa tai koulua toipumiseen asti. Tämän lisäksi käsien kunnollinen peseminen monta kertaa päivässä sekä lapsen kanssa kosketuksissa olleiden pintojen puhdistaminen on tärkeää.

Herpangiinan aiheuttaja

Herpangiinan aiheuttaa enteroviruksiin kuuluva coxsackie A-virus. Tartunnan saanut ihminen erittää virusta yleensä viikkokausia ulosteeseen, ja viruksen tärkein tartuntareitti on ulosteesta käsiin, käsistä toisiin ihmisiin ja käsistä suuhun. Myös pisaratartunta hengitystie-eritteiden kautta on mahdollinen.

Virus voi elää pinnoilla ja esineissä, kuten pöydillä ja leluissa, useamman päivän ajan.

Vauvan herpangiina: Syyt, oireet ja hoito

Herpangiinan hoito

Herpangiina paranee tavallisesti itsestään ilman jälkitauteja, mutta sairastava lapsi kannattaa aina viedä lääkärin tutkittavaksi. Ammattilainen arvioi potilaan tilan ja määrittää parhaan lääkehoidon oireiden hallintaan ja voinnin parantamiseksi.

Johdonmukaisen hoidon ja perusasioista, kuten terveellisestä ruokavaliosta ja riittävästä levosta, huolehtimisen avulla oireiden tulisi kadota noin viikossa. Tarkempi hoitosuunnitelma riippuu monista tekijöistä, kuten lapsen iästä, oireista sekä sietokyvystä tietyille lääkkeille.

Kyseessä on virustartunta, joten antibiootit eivät tehoa siihen. Sen sijaan lääkäri voi suositella seuraavia paranemista tukevia hoitoja:

 • Ibuprofeeni tai parasetamoli: Nämä lääkkeet lievittävät epämukavaa oloa ja alentavat vauvan kuumetta.
 • Paikalliset puudutteet: Tietyt puudutteet, kuten lidokaiini, lievittävät kurkkukipua ja muita suun vaivoja.
 • Nesteiden nauttimisen lisääminen: On tärkeää, että lapsi nauttii runsaasti nesteitä – etenkin vettä ja kylmää maitoa – toipumisen aikana. Vauvalle ei kannata antaa sitrushedelmiä tai kuumia juomia, sillä ne voivat pahentaa oireita.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.