Päivähoidon hyödyt lapselle - Äitiyden Ihme
 

Päivähoidon hyödyt lapselle

Päivähoidon hyödyt lapselle
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 10 helmikuuta, 2019

Lapsen jättäminen päiväkotiin tai muuhun hoitopaikkaan voi olla vanhemmille etenkin aluksi vaikeaa. Monet vanhemmat kuitenkin haluavat tai joutuvat jättämään lapsensa päivähoitoon monista eri syistä. Lapsen päiväkotiin jättämistä helpottamaan vanhempien on hyvä tietää, mitä ovat päivähoidon hyödyt lapselle. Päivähoito voi olla lapselle hyvin positiivinen ja erityislaatuinen kokemus.

Lapsen kokemusmaailma laajenee, kun hänellä on enemmän tilaa juoksennella ja leikkiä. Myös sillä on merkitystä, että päiväkodin henkilökunta on pätevää pitämään lapsista huolta.

Päivähoidossa lapselle tarjotaan aktiviteetteja, jotka auttavat edistämään hänen kehitystään. Lapsi oppii esimerkiksi samaistumaan toisiin ihmisiin. Myös vanhemmat voivat saada lapsen päiväkotikavereiden vanhemmista uusia ystäviä.

Mitä lapsi sitten oppii päiväkodissa, ja mitä ovat päivähoidon hyödyt lapselle?

Päivähoidon hyödyt lapselle

Päiväkoti ei ole ainoastaan paikka, jossa lapsesta pidetään huolta vanhempien ollessa esimerkiksi töissä. Päivähoidon hyödyt ovat huomattavasti moninaisemmat.

Fyysinen kehitys

Koska suurin osa päivähoidon ajasta kuluu leikkien, pääsee lapsi purkamaan siellä energiaansa. Juoksentelu paikasta toiseen stimuloi lapsen aisteja sekä parantaa hänen tasapainoaan.

Päivähoidossa ylläpidetään myös terveellisiä ruokailutottumuksia, rentoudutaan sekä opetellaan terveitä hygieniatapoja.

Ympäristöön tutustuminen

Päiväkodin ympäristö on lapsille uusi ja se on hyödyksi lapselle monella tavalla. Lapsi oppii tutkimaan ympäristöään ja löytämään uusia paikkoja. Lapsi pääsee myös vuorovaikutukseen uusien esineiden ja ihmisten kanssa.

Älykkyyden kehitys

Päiväkodin tarjoamien pelien, leikkien ja lelujen ansiosta lapsen älykkyys kehittyy. Lapsen luovuus herää erilaisten mentaalisten representaatioiden ja leikkien avulla. Luovuuden kautta lapsen mieleen kehittyy uusia ideoita ja ajatuksia.

Päiväkodin hyödyt lapselle - pääsee vuorovaikutukseen muiden lasten ja aikuisten kanssa

Sosiaalistuminen

Lapsi oppii sosiaalisia taitoja, kun hän viettää aikaa päiväkodissa päivittäin muiden ihmisten kanssa. Kun lapsi luo kontakteja ikätovereihinsa, luo se myös tietopohjaa hänelle.

Muut päivähoidon hyödyt lapselle

Tässä vielä muutamia muita hyötyjä, joita päiväkotihoito tarjoaa lapselle:

 1. Lapsen itsetunto kasvaa, kun hän tuntee itsensä arvokkaaksi ja rakastetuksi.
 2. Päivähoito auttaa lapsen kommunikointikykyjen kehittymisessä.
 3. Päivähoito auttaa lapsen persoonan muodostumisessa.
 4. Päivähoito edistää kognitiivisia ja oppimiseen liittyviä kykyjä.
 5. Päivähoito on hyväksi lapsen kiintymyssuhteelle, sillä lasta rohkaistaan erityisiin ihmissuhteisiin.
 6. Päivähoito valmistaa lasta koulunkäyntiin.

Päivähoidossa lapselle tarjotaan aktiviteetteja, jotka auttavat edistämään hänen kehitystään. Lapsi oppii esimerkiksi samaistumaan toisiin ihmisiin.

Mitä lapsi oppii päiväkodissa?

Lapsi oppii tarinoita, tansseja, lauluja sekä jakamaan asioita toisten lasten kanssa. Lapsi oppii myös syömään terveellisesti, siivoamaan lelut leikkien jälkeen sekä kunnioittamaan muita. 

Lapsella on myös mahdollisuus opetella numeroita ja kirjaimia. Päivähoidossa lapsi oppii itsenäisyyttä, piirtämään, kunnioittamaan vanhempia ihmisiä sekä käymään vessassa itsekseen.

Lapsi oppii pesemään kätensä niin ennen kuin jälkeen ruokailun, syömään oikeaoppisesti, ryhmätyötaitoja sekä harjaamaan hiuksensa ennen kotiinlähtöä.

Kaikki edellä mainitsemamme päivähoidon hyödyt ovat loistavia asioita lapsen kehityksen kannalta.

Lapsi oppii päivähoidossa monia erilaisia taitoja

Millainen on hyvä päiväkoti?

Seuraavaksi esittelemme joitakin vinkkejä, joiden avulla löydät lapsellesi sopivan päiväkodin:

 • Päiväkotiopettajat huomioivat lasta niin osana ryhmää kuin yksilönäkin.
 • Selvitä, millaiset päiväkodin tilat ovat. Jos lapset ovat itse saaneet koristella tilat, saa se tuntemaan lapsen kyvykkääksi ja osaksi yhteisöä.
 • Paikka, johon lapsesi lähtee iloisena ja innostuneena.
 • Paikka, jossa luetaan tarinoita lapsille joka päivä.
 • Paikka, jossa päiväkotiopettajat ovat kokeneita, ja jotka ymmärtävät lapsen tarpeet.
 • Paikka, jossa on tarpeeksi tilaa lapselle liikkua.
 • Paikka, jossa on runsaasti piirrustustarvikkeita sekä esineitä ja leluja, joilla leikkiä.
 • Paikka, jossa jokaisella päiväkotiopettajalla on enintään viisi lasta hoidettavanaan.

Lapsen jättäminen päivähoitoon voi olla sinulle äitinä hyvin vaikea päätös. Kaikista vaikeinta on olla erossa pienokaisestasi.

Muista kuitenkin, että vaikka se onkin sinulle kivuliasta, päivähoito on lapselle hyödyllistä monella tapaa. Päiväkodissa lapsi oppii monia asioita, joista on hyötyä koulun alkaessa sekä loppuelämän kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.