Kuinka toimia, jos vauva putoaa sängystä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, jos vauva putoaa sängystä?

Kuinka toimia, jos vauva putoaa sängystä?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 19 maaliskuuta, 2020

Missä tahansa perheessä voi käydä niin, että vauva putoaa esimerkiksi sängystä. Tärkeintä on välttää paniikkia ja miettiä rauhallisesti, kuinka kannattaa toimia.

Kuinka toimia, jos vauva putoaa sängystä?

Pysy rauhallisena

Jos vauva putoaa sängystä, vanhemman on tärkeä pysyä rauhallisena, jotta järkevästi ajatteleminen ja toimiminen onnistuu. Näin vanhempi pystyy päättelemään, täytyykö lapsi viedä ensiapuun, vai selvittiinkö tilanteesta säikähdyksellä.

Ensimmäisiä arvioitavia asioita on korkeus, jolta lapsi putosi. Oliko kyseessä tuoli, sänky tai mahdollisesti sohva? Jos lapsi kaatui kävellessään, isku ei ole ollut erityisen kova.

Verta vai ei?

Päähän ja selkään kohdistuvat iskut muodostavat suurimman riskin. Jos lapsi vahingoittaa näitä ruumiinosia, vanhempien täytyy tarkistaa muutama asia.

Ensimmäisenä tarkistetaan, aiheuttiko isku haavoja ja vuotaako lapsi verta. Mahdolliset haavat peitetään sideharsolla. Jos vuoto ei lakkaa tai haava on syvä, lapsi täytyy viedä ensiapuun. Mikäli haava on pieni ja vuoto loppuu nopeasti, voidaan haavan paranemista jäädä seuraamaan kotona. On hyvä muistaa, että pään haavat voivat vuotaa runsaasti verta, vaikka tilanne ei olisi vakava.

Jos verta ei näy, kannattaa lapsi tarkistaa kuhmujen ja kolhujen varalta. Yleensä riittää, että kipeää kohtaa painetaan jäällä. On kuitenkin tärkeää seurata lapsen käytöstä ja oloa muiden oireiden varalta.

Kuinka toimia, jos vauva putoaa sängystä?

Oksentelu ja kipu

Se, että vauva oksentaa välittömästi putoamisen jälkeen, on yleensä syy viedä hänet ensiapuun. Mikäli lapsi oksentaa muutama minuutti itkemisen jälkeen, tilanne ei ole yhtä huolestuttava. On tavallista, että lapsen kurkku ärtyy itkemisen johdosta, mikä johtaa yskimiseen ja jopa oksentamiseen. Jos lapsi oksentaa toistuvasti tai voimakkaasti, hänet täytyy viedä lääkärin tarkistettavaksi.

Myös kipu on hyvä mittari. Jos kipu laantuu nopeasti, ei ole aihetta huoleen, mutta mikäli kipu ei poistu, ja lapsi jatkaa itkemistä tai huutamista, on syytä suunnata ensiapuun.

Hämmennys ja sekavuus

Jos lapsi on hämmentynyt, sekava tai tajuton, on aika lähteä sairaalaan välittömästi. Samoin tulee toimia, jos lapsi on hyvin väsynyt, ja häntä on vaikea herättää tai pitää hereillä. Näiden oireiden lisäksi kohtaukset sekä vaikeudet liikkumisessa, näkemisessä tai puhumisessa ovat syitä toimittaa lapsi välittömästi hoitoon.

Mikäli lapsen nenästä tai korvasta vuotaa verta, hän tarvitsee pikimmiten lääketieteen ammattilaisen apua. Sama pätee tilanteeseen, jossa silmänvalkuaisissa näkyy verta tai lapsen kehossa on epämuodostumia tai päänahassa tulehduksen merkkejä. Myös pupillien koon muutokset ja normaalista poikkeavat silmien liikkeet ovat syy lähteä ensiapuun.

Kuinka toimia, jos vauva putoaa sängystä?

Sängystä pudonnut vauva voi näyttää ja vaikuttaa normaalilta putoamisen jälkeen. Tällaisessa tapauksessa on paras jäädä kotiin ja seurata lapsen vointia ja käytöstä vähintään vuorokauden ajan mahdollisten oireiden varalta.

Kuinka estää lasta putoamasta?

Kaikkia kaatumisia ja putoamisia ei voida estää, koska ne ovat osa lapsen motoristen taitojen kehitystä. Se, mitä voidaan tehdä, on varmistaa, etteivät nämä vahingot ole vakavia ja lapselle vaarallisia.

Ensimmäinen tehtävä asia vakavien seurausten välttämiseksi on huonekalujen ja tasojen kulmien suojaaminen sekä mattojen poistaminen tai niiden alle liukuesteiden lisääminen.

On tärkeää, että portaiden ylä- ja alapäähän lisätään turvaportti ja kotoa poistetaan kaikki kompastumisvaaran aiheuttavat esineet, kuten vapaana kulkevat johdot. Tuolit ja pöydät kannattaa siirtää pois ikkunoiden vierestä.

Lasta ei tule koskaan jättää yksin makaamaan hoitopöydälle, sillä pienikin lapsi saattaa kierähtää ympäri ja pudota. Tämän lisäksi on hyvä muistaa, että lapsen istuessa ostoskärryssä, turvaistuimessa tai syöttötuolissa turvavyön käyttö on suositeltavaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.