Vastustuskykyä parantavat ruoat synnytyksen jälkeen - Äitiyden Ihme
 

Vastustuskykyä parantavat ruoat synnytyksen jälkeen

Tuoreen äidin on tärkeä syödä terveellisesti palautuakseen raskauden ja synnytyksen rasituksesta. Tasapainoinen ruokavalio mahdollistaa myös terveellisen ruon imetettävälle vauvalle.
Vastustuskykyä parantavat ruoat synnytyksen jälkeen

Viimeisin päivitys: 10 syyskuuta, 2019

Moni tuore äiti miettii, mitä ovat ne vastustuskykyä parantavat ruoat, joita kannattaa nauttia raskauden ja synnytyksen jälkeen. Tässä vaiheessa nainen luonnollisesti haluaa huolehtia terveydestään mahdollisimman hyvin voimien palauttamiseksi ja kehon palautumiseksi. Äidin terveellinen ruokavalio on tärkeä myös imetettävän lapsen kannalta.

Terveelliset elämäntavat vaikuttavat myös vastustuskykyyn, ja esimerkiksi hedelmien, kasvisten ja runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävien ruokien nauttiminen auttaa pitämään kehon terveenä ja tasapainossa. On selvää, että elimistö tarvitsee paljon vitamiineja ja ravinteita synnytyksen jälkeen.

Vastustuskykyä parantavat ruoat synnytyksen jälkeen

Aivan ensimmäiseksi tulee ottaa huomioon imetyksen aloitus. Jos nainen imettää, hänen tulee kiinnittää erityisen tarkkaa huomiota ruokavalioonsa, jotta vauva saa äidinmaidosta kaikki tarvitsemansa ravinteet. Kun imetykseen liittyvät tarpeet on huomioitu, voidaan hyödyntää seuraavaa listaa luonnollisista ja terveellisistä vastustuskykyä lisäävistä ruoista.

Hedelmät

Vastustuskykyä parantavat ruoat synnytyksen jälkeen

Listan kärjessä ovat tietysti runsaasti vitamiineja sisältävät hedelmät, joilla on loistavia vaikutuksia ihmisen vastustuskyvyn kannalta. Paras aika hedelmien syömiselle on päiväsaika, ja niistä voidaan valmistaa nopeasti esimerkiksi herkullinen hedelmäsalaatti.

Eniten vitamiineja sisältäviin hedelmiin kuuluvat seuraavat:

  • Appelsiini
  • Mustaherukka
  • Kiivi
  • Papaija
  • Punaiset marjat

Kasvikset ja palkokasvit

Kasvikset ja palkokasvit ovat myös tärkeitä tuotteita vastustuskyvyn kannalta, sillä nekin sisältävät runsaasti vitamiineja. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi paprika ja kurpitsa. Yrteistä persilja on todella kätevä monikäyttöisyytensä ansiosta, sillä sitä on helppo lisätä monen tyyppisiin ruokiin. Mitä tulee palkokasveihin, linssit ovat paras valinta. Ne paitsi sisältävät runsaasti proteiinia ja rautaa, myös sopivat lisukkeeksi tai pääraaka-aineeksi monenlaisiin aterioihin.

Raskaudesta ja synnytyksestä toipuvan naisen kannattaa nauttia runsaasti lehtivihanneksia, kuten pinaattia, lehtikaalta ja lehtimangoldia, jotka sisältävät runsaasti K-vitamiinia. Tämä vitamiini auttaa korjaamaan kudosrepeämiä, joita syntyy sekä alatiesynnytyksen että keisarileikkauksen aikana.

Runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävät kalat

Esimerkiksi lohi, sardiini, taimen ja silakka ovat terveellisiä kaloja runsaan omega-3-rasvahappomääränsä vuoksi. Omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä ihmisen terveyden kannalta ja avaintekijöitä monen sairauden ehkäisemisessä.

Jos tuore äiti ei syö kalaa, hän voi nauttia esimerkiksi kananmunaa, chian siemeniä, pellavansiemeniä sekä saksanpähkinöitä ja muita pähkinöitä. Myös soijamaito ja maitotuotteet sisältävät jonkin verran omega-3-rasvahappoja – määrä on kuitenkin selvästi pienempi kuin edellä mainituissa raaka-aineissa.

Vastustuskykyä parantavat ruoat synnytyksen jälkeen

Haudukkeet

Erilaiset haudukkeet ovat täydellinen apu, kun tavoitteena on vastustuskyvyn parantaminen. Ne lisäävät yleistä hyvinvointia ja auttavat rentoutumana. Parhaita valintoja synnytyksen jälkeen ovat virmajuuresta, korianterista, hibiskuksesta, karpalosta, kanelista, humalasta ja sitruunamelissasta valmistetut haudukkeet.

Lopuksi haluamme vielä antaa sellaisen neuvon, että vastustuskyvystä kannattaa ehdottomasti huolehtia jo raskauden aikana, sillä raskauden aikainen ruokavalio vaikuttaa merkittävästi synnytyksen jälkeiseen terveyteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.