Odottavalle äidille sopivat haudukkeet - Äitiyden Ihme
 

Odottavalle äidille sopivat haudukkeet

Vaikka odottava äiti joutuukin välttelemään tiettyjä ruoka-aineita, raskaus ei tarkoita kaikista herkullisista ruoista ja juomista luopumista. Jos olet teen ystävä, jatka lukemista ja tutustu haudukkeisiin, joita voit nauttia huoletta myös raskaana ollessasi.
Odottavalle äidille sopivat haudukkeet

Viimeisin päivitys: 25 toukokuuta, 2019

Teellä sekä kasveista ja yrteistä valmistetuilla kuumilla juomilla on tunnetusti erilaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Nämä juomat voivat helpottaa myös raskaana olevan naisen tuntemaa epämukavaa oloa, minkä vuoksi jaammekin tänään parhaat odottavalle äidille sopivat haudukkeet.

Terveysalan ammattilaisen tulee kuitenkin hyväksyä kaikki raskauden aikana nautitut tuotteet, ja alla jakamamme suositukset ovatkin yleisluontoisia. Vaikka nämä juomat eivät ravitsemusasiantuntijoiden mukaan yleensä vaikuta haitallisesti odottavaan äitiin tai sikiöön, on tärkeää varmistaa asia neuvolan hoitajalta tai lääkäriltä, koska jokainen raskaana oleva nainen ja raskaus on erilainen.

Haudukkeet raskauden aikana

On olemassa lukemattomia eri tyyppisiä haudukkeita, joita monet nauttivat päivittäin terveyden kohentamiseksi. Monet suositut haudukkeet sopivat myös odottaville äideille, mutta normaalia harvemmin nautittuina. 

Tietyillä haudukkeilla kuitenkin voi olla verenpainetta muuttavia, laksatiivisia ja keskenmenon riskiä lisääviä vaikutuksia. Esimerkkejä tällaisista juomista ovat Suomessakin suositut musta ja vihreä tee sekä erityisesti Etelä-Amerikan maissa tavallinen kokapensaan lehdistä valmistettu hauduke.

Haudukkeet, joita raskaana olevan ei tule nauttia

Alla luettelemiemme kasvien nauttiminen on kiellettyä raskauden aikana. Jopa pienten määrien syöminen tai juominen voi olla haitallista odottavalle äidille ja lapselle. Pidä siis seuraava lista muistissa ja poista kyseiset tuotteet kaappien hyllyiltä raskauden ajaksi:

 • Raparperi: Aiheuttaa kohdun supistuksia ja voi pahimmillaan saada aikaan keskenmenon.
 • Aloe vera ja ginseng: Näillä on nestettä poistavia vaikutuksia, ja ne voivat aiheuttaa ripulia ja siten myös nestehukkaa.
 • Lakritsanjuuri: Verenpainetta nostava kasvi.
 • Ginkgo biloba, eli neidonhiuspuu: Voi aiheuttaa vauvalla sydänhäiriöitä ja äidillä ruoansulatusongelmia.
 • Eukalyptus: Voi aiheuttaa oksentelua ja ripulia, ei sovi myöskään imetyksen aikana käytettäväksi.
 • Boldo: Tätä kasvia pidetään keskenmenon riskiä nostavana.
Odottavalle äidille sopivat haudukkeet

Kiellettyihin kasveihin kuuluvat myös salvia, puolanminttu, rosmariini, virmajuuri, fenkoli, gotu kola, kataja, selleri ja rautayrtit.

Odottavalle äidille sopivat haudukkeet

Yllä esitelty kiellettyjen kasvien lista saattaa sisältää odottavan äidin oman lempimaun, mutta onneksi monet teet ja haudukkeet sopivat nautittavaksi myös raskauden aikana.

1. Rooibos-tee

Rooiboksesta valmistettu tee tai hauduke on erittäin herkullista. Kyseinen kasvi kuuluu hernekasveihin, joten se ei sisällä teelle tyypillisiä tanniineja, jotka hidastavat raudan imeytymistä elimistöön.

2. Jasmiinitee

Tämän teen aromi tuottaa välittömästi rauhoittavan vaikutuksen. Jasmiinin ominaisuudet auttavat lievittämään monia tavallisia raskauteen liittyviä vaivoja.

3. Sitruunahauduke

Sitruuna on herkullinen ja vatsaongelmia lievittävä hedelmä. Se on myös hyvä ja helppo haudukeaines, ja kun mukaan lisätään pieni määrä hunajaa, saadaan aikaan todella maittava juoma.

4. Timjamihauduke

Tämä yrtti sisältää runsaasti elimistön tarvitsemia vitamiineja ja on loistava antioksidanttien, raudan, mangaanin ja kalsiumin lähde.

5. Nokkoshauduke

Nokkosessa on monia keholle tärkeitä ravinteita. Siitä hyötyvät maksa ja keskushermosto, ja nokkonen on myös kohtua hoitava kasvi, joka parantaa hemoglobiinin tasoa ja tehostaa aineenvaihduntaa.

6. Inkiväärihauduke

Inkivääri on ihanteellinen tuote raskauden aikaisen pahoinvoinnin estämiseksi, ja se edistää monien hengityselinten ja kurkun vaivojen hoitoa.

Odottavalle äidille sopivat haudukkeet

7. Vadelmahauduke

Vadelmahauduke on hyvin suosittu juoma odottavien äitien keskuudessa sen kohdun seinämän lihaksia hoitavien ominaisuuksien vuoksi. Juuri tästä syystä vadelmahaudukkeen sanotaan pienentävän keskenmenon riskiä. Tämä juoma sisältää rautaa, fosforia, kaliumia ja monia välttämättömiä vitamiineja, kuten C-, E- ja B-vitamiinia.

Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että vaikka monet haudukkeet sopivatkin yleisesti ottaen myös raskaana oleville naisille, suosittelemme keskustelemaan niiden käytöstä neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa, sillä terveydentila ja raskauden eteneminen vaikuttavat siihen, mitä odottavan äidin kannattaa syödä ja juoda.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 terveellistä ruoka-ainetta lievittämään raskausajan epämukavuutta
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
6 terveellistä ruoka-ainetta lievittämään raskausajan epämukavuutta

Tässä artikkelissa kerromme, mitä ruoka-aineita kannattaa nauttia raskausajan epämukavuutta lievittääksesi. Jatka lukemista!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • American Pregnancy Association. Herbal tea and pregnancy.
 • Hasani H, Arab A, Hadi A, Pourmasoumi M, Ghavami A, Miraghajani M. Does ginger supplementation lower blood pressure? A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2019 Jun;33(6):1639-1647
 • Illamola S. M, Amaeze G. U, et al. USe of herbal medicine by pregnant women: what physicians need to know. Frontiers in Pharmacology. 2019. 10: 1483.
 • Karalexi MA, Dessypris N, Clavel J, Metayer C, Erdmann F, Orsi L, Kang AY, Schüz J, Bonaventure A, Greenop KR, Milne E, Petridou ET; NARECHEM-ST group. Coffee and tea consumption during pregnancy and risk of childhood acute myeloid leukemia: A Childhood Leukemia International Consortium (CLIC) study. Cancer Epidemiol. 2019 Oct;62:101581.
 • Lindblad A. J. Ginger for nausea and vomiting of pregnancy. Canadian Family Physician. Febrero 2016. 62 (2): 145.
 • Monsees T. K, Opuwari C. S. Effect of rooibos (Aspalathus linearis) on the female rat reproductive tract and liver and kidney functions in vivo. South African Journal of Botany. Mayo 2017. 110: 208-215.
 • Muños Balbontín Y, Stewart D, et al. Medicinal product use during pregnancy and the postnatal period. Obstetrics and Gynecology. Mayo 2019. 133 (5): 920-932.
 • Pregnancy, Birth and Baby. Herbal teas during pregnancy and breastfeeding. Marzo 2021. Australian Government. Department of Health.

Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.