Teini-ikäisen trikotillomania eli karvojennyppimishäiriö - Äitiyden Ihme
 

Teini-ikäisen trikotillomania eli karvojennyppimishäiriö

Teini-ikäisen trikotillomania eli karvojennyppimishäiriö
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2021

Trikotillomania eli karvojennyppimishäiriö on pakko-oireinen häiriö, jossa henkilöllä on pakonomainen tarve nyppiä irti hiuksiaan, silmäripsiään, kulmakarvojaan tai muita ihokarvojaan. Nyppimistä edeltää jännityksen tunne ja seuraa mielihyvän tai helpotuksen tunne. Pitkittyessään häiriö johtaa merkittävään hiusten tai ihokarvojen lähtöön.

Trikotillomaniaa esiintyy eniten 11-13-vuotiailla lapsilla, mutta häiriö voi jatkua vaihtelevissa määrin läpi koko elämän. Myös alle 5-vuotiailla lapsilla voi ilmetä karvojen nyppimistä, mutta tällöin kyseessä on yleensä lievä ja ohimenevä ongelma. Trikotillomaniaan liittyy usein myös kynsien pureskelua tai ihon raapimista, ja monilla potilailla ilmenee samanaikaisesti masennustiloja, ahdistuneisuushäiriöitä, pakko-oireista häiriötä tai syömishäiriöitä.

Mistä trikotillomania johtuu?

Trikotillomanian syytä ei tunneta, mutta asiantuntijat liittävät siihen seuraavanlaisia tekijöitä:

  • Ympäristöön liittyvät tekijät. Pakonomainen karvojen nyppiminen korostuu stressin ja erilaisten negatiivisten tunteiden, kuten jännittyneisyyden, ahdistuneisuuden, pettymyksen ja väsymyksen, yhteydessä.
  • Perinnölliset tekijät. Trikotillomaniaa esiintyy siitä kärsivien henkilöiden lähisukulaisilla keskimääräistä enemmän, mikä viittaa siihen, että perinnöllisillä tekijöillä on vaikutusta häiriön synnyssä.
  • Biologiset tekijät. Asiantuntijoiden mukaan teini-ikäisen trikotillomania voi johtua aivojen biokemiallisesta epätasapainosta. Sen tuloksena tietyt substanssit tai välittäjäaineet eivät toimi kunnolla.
  • Streptokokki. Yhden hypoteesin mukaan streptokokin aiheuttama bakteeri-infektio voi aiheuttaa trikotillomaniaa.

Monet merkit voivat viitata siihen, että nuori kärsii trikotillomaniasta. Näitä ovat esimerkiksi huomattava hiustenlähtö, harventuneet silmäripset tai kulmakarvat, kaljut kohdat päässä tai muualla kehossa sekä tulehtuneet karvatupet.

Teini-ikäisen trikotillomania voi johtua esimerkiksi masentuneisuudesta tai jännittyneisyydestä

Trikotillomaniasta kärsivän nuoren käytös

Useimmissa trikotillomania-tapauksissa häiriökäyttäytymistä alkaa ilmetä esimurrosiässä tai varsinaisessa murrosiässä. Harvinaisemmissa tapauksissa häiriö nostaa päätään jo ennen toista ikävuotta tai 3-4 vuoden iässä. Teini-ikäisten kohdalla trikotillomaniaa pidetään yleensä pakko-oireisena häiriönä, kuten aikuisillakin.

Trikotillomaniasta kärsivällä teinillä on usein heikko itsetunto ja hän saattaa kärsiä ahdistuksesta tai masennuksesta. Nuoret keskittyvät usein paljon omaan ulkonäköönsä, ja trikotillomania saa tyypillisesti nuoren häpeämään omaa ulkonäköään, minkä vuoksi hän tekee kaikkensa piilottaakseen hiustenlähtönsä tai muut näkyvät merkit.

Tekijät, jotka saavat nuoren nyppimään hiuksiaan tai muita ihokarvojaan, voivat olla vaikeasti tunnistettavissa, minkä vuoksi myös niiden välttäminen voi olla vaikeaa. Yleisimpiä syitä ovat nuoren kokemat hormonaaliset muutokset ja perheen sisäiset konfliktit. Karvojen nyppimisen voi laukaista myös esimerkiksi koulun vaihtaminen, läheisen ihmisen menettäminen tai seksuaalinen väkivalta. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää hakea ammattilaisen apua, kunnioittaa nuorta ja hänen tilannettaan ja varmistaa, ettei tämä tunne itseään tuomituksi käyttäytymisensä vuoksi.

Trikotillomanian hoito

Trikotillomaniaan ei ole vielä löydetty yksiselitteistä parannuskeinoa. Koska oireet korostuvat stressin tuloksena, kaikki stressiä vähentävät tekijät ja itsehoidolliset rentoutusmenetelmät voivat lievittää niitä. Alttiutta pakonomaiseen karvojen nyppimiseen voidaan usein lievittää pakko-oireisen häiriön hoidossa käytetyillä serotoninergisillä lääkkeillä. Osa potilasta hyötyy kognitiivisesta psykoterapiasta, käyttäytymisterapiasta tai hypnoosista.

Teini-ikäisen trikotillomania eli karvojennyppimishäiriö

Vanhemmat voivat tukea nuorta

Vanhemmat voivat tukea trikotillomaniasta kärsivää nuorta monin tavoin.

1. Ongelman laajuuden selvittäminen

Ensimmäinen askel on selvittää ja ymmärtää, mikä saa nuoren tuntemaan pakonomaista tarvetta karvojen nyppimiseen. Päiväkirjan pitäminen siitä, milloin tämä nyppii karvojaan, voi auttaa ymmärtämään ongelman todellisen laajuuden.

2. Positiiviset vaihtoehdot tunteiden ilmaisemiseen

Nuoren kanssa kannattaa keskustella tunteiden ilmaisemisesta terveellä tavalla. Kun teini kokee tarvetta nyppiä hiuksiaan tai ihokarvojaan, hänellä on hyvä olla käsillä vaihtoehtoinen tapa purkaa negatiivisia tunteita. Näiden vaihtoehtojen täytyy olla yksinkertaisia ja helposti toteutettavia. Niitä voivat olla esimerkiksi piirtäminen, liikunnan harrastaminen tai musiikin kuunteleminen.

3. Nuoren itsetunnon parantaminen

Negatiiviset tunteet ja epämukavat tilanteet kuuluvat tietyissä määrin elämään ja ihmisyyteen, ja jokaisen täytyy oppia käsittelemään niitä. Itsetunnon rakentaminen korvaamalla negatiiviset ajatukset positiivisilla auttaa teini-ikäistä selkeyttämään omia arvojaan ja asettamaan tavoitteita elämälle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.