7 asiaa, jotka lapsen on hyvä tietää seksuaalisen ahdistelun välttämiseksi
 

7 asiaa, jotka lapsen on hyvä tietää seksuaalisen ahdistelun välttämiseksi

7 asiaa, jotka lapsen on hyvä tietää seksuaalisen ahdistelun välttämiseksi
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 12 syyskuuta, 2019

Seksuaalinen ahdistelu tuntuu monesta vanhemmasta niin kaukaiselta ja arkaluontoiselta asialta, että ajattelemme, etteivät meille tärkeät pienet ihmiset joudu koskaan kohtaamaan sitä. Tosiasiassa tällaiset tilanteet ovat valitettavasti yleisempiä kuin kuvittelemmekaan, ja lapset ovat päivittäin alttiina tällaisille kammottaville kokemuksille. Tämän vuoksi pahin asia, jonka vanhemmat voivat tehdä, on kartella aihetta. Mikä onkin syy siihen, että jaamme tänään seitsemän asiaa, jotka lapsen on hyvä tietää seksuaalisen ahdistelun välttämiseksi.

Seksuaalista ahdistelua tapahtuu niin kotien ulko- kuin sisäpuolellakin, ja sitä luonnehditaan seksuaalisena toimintana, johon osallisista ihmisistä vähintään yksi on tilanteessa vasten tahtoaan. Tilanteeseen liittyy joko voimankäyttöä, suostuttelua tai pakottamista. Seksuaalinen ahdistelu sisältää aina jonkinlaista vallankäyttöä uhria vastaan.

Vaikka monet vanhemmista ajattelevat oman perheensä olevan immuuni tälle ongelmalle, on meistä jokaisen oltava tietoinen siitä, seksuaalinen ahdistelu on yleistä ja koskettaa kaikkia ihmisiä sosiaalisesta, koulutuksellisesta tai emotionaalisesta taustasta riippumatta.

Rikos

Seksuaalinen aktiviteetti alaikäisen kanssa on lain mukaan rangaistava rikos. Monien mielestä on vaikeaa nähdä, milloin tätä hyväksikäyttöä tapahtuu, mitä se on tai minkälaisissa olosuhteissa sitä tapahtuu. Näin ollen mihin tahansa fyysiseen tapahtumaan, joka voi vaikuttaa leikiltä, voi liittyä myös rikos.

On tärkeää korostaa, että lasten ei tulisi olla mukana minkäänlaisessa seksuaalissävytteisessä leikissä kenenkään kanssa – ei edes vaikka kysymys olisi perheenjäsenestä, joka on lapsen kanssa samaa sukupuolta. Fakta on, että lapsi ei ole psykologisesti kykenevä päättämään sellaiseen toimintaan osallistumisesta. Kun aikuinen ihminen ottaa vastaan alaikäisen osoittaman seksuaalisen myöntymyksen, hän rikkoo lakia, koska alaikäinen ei ole laillisesti valtuutettu myöntymään tällä tavoin.

Myös se lasketaan lain kirjoissa rikokseksi, että kaksi alaikäistä henkilöä harrastaa keskenään seksiä. Nämä tapaukset ovat monimutkaisia, sillä intiimi kanssakäyminen voi tapahtua myös yhteisestä tahdosta. Määrittävänä tekijänä on tässäkin tapauksessa se, onko jompaakumpaa lapsista pakotettu johonkin. Tällainen aktiviteetti voidaan luokitella hyväksikäytöksi, jos siihen sisältyy jonkinlaista painostusta.

7 asiaa, jotka lapsen on hyvä tietää seksuaalisen ahdistelun välttämiseksi

7 asiaa, jotka lapsen on hyvä tietää seksuaalisen ahdistelun välttämiseksi

Kommunikointi on äärimmäisen tärkeä asia, ja sen hyödyntäminen varotoimenpiteenä on mittaamattoman arvokasta. Tämä on tärkeä toimenpide seksuaalinen ahdistelun ehkäisemiseksi ja lopettamiksi, minkä vuoksi jokainen vanhempi on vastuussa lapsensa kanssa keskustelemisesta ja tämän opettamisesta.

Toinen avainsana on luottamus. Se, että opetamme lapsillemme, että he voivat luottaa meihin täysin, voi säästää heidät monilta pahoilta asioilta ja auttaa heitä luomaan vahvoja ja kestäviä ihmissuhteita. On tärkeää ymmärtää, että moni hyväksikäyttöä kokeneista lapsista ei puhu kokemistaan asioista. Tämä voi olla seurausta pelosta, mutta myös luottamuksen puutteesta.

7 asiaa, jotka lapsen on hyvä tietää seksuaalisen ahdistelun välttämiseksi

Nämä asiat lapsen on hyvä tietää seksuaalisen ahdistelun välttämiseksi:

  1. Suurin riski on niiden ihmisten joukossa, jotka ovat lähimpänä lasta.
  2. Lapsen tulisi puhua kaikista häntä vaivaavista asioista täydellä luottamuksella.
  3. Lapsen ei tulisi koskaan jäädä yksin vieraiden ihmisten seuraan.
  4. Vanhempien ja lapsen itsensä on tiedostettava internetin vaarat.
  5. Lapsen tulee ymmärtää, että seksuaaliset aktiviteetit kuuluvat yksinomaan aikuisille, eivätkä mitään seksuaalissävytteiset leikit ole normaaleja tai laillisia.
  6. Lapsen tulee tarkkailla kaikenlaisia hämmentäviä tilanteita ja kertoa niistä pikaisesti vanhemmille, opettajille tai muille huoltajille.
  7. Jos lapsella on kysyttävää aiheeseen liittyen, hänen tulee kysyä siitä vanhemmiltaan, eikä vierailta tai niiltä ihmisiltä, jotka eivät kuulu hänen perheeseensä.
  8. On ehdottoman tärkeää, että lapsi kertoo vanhemmilleen tapahtumista ilman pelkoa. Hyväksikäyttäjä ei halua asian tulevan muiden tietoon, joten asiasta kertominen vanhemmille on tehokkain tapa estää pahoja asioita tapahtumasta.
  9. Lapsen ei tule pelätä hyväksikäyttäjää. Tällä tavoin hyväksikäyttäjä ei pysty toimimaan vapaasti tai painostamaan lasta millään tavalla.
  10. Vanhempien ja lapsen tulee olla varuillaan riippumatta siitä, kuinka läheinen toinen ihminen on. Vanhemman täytyy olla tietoinen, kuinka ongelma hoidetaan oikein, jotta vältytään mahdollisilta väärinkäsityksiltä, jotka voivat loukata muita.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.