Tehokkaat ajanhallintakeinot sotkuisen kodin välttämiseksi - Äitiyden Ihme
 

Tehokkaat ajanhallintakeinot sotkuisen kodin välttämiseksi

Tehokkaat ajanhallintakeinot sotkuisen kodin välttämiseksi
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Eräät eksperttijärjestelijät ovat jakaneet meille vinkkejä, joista haluamme nyt kertoa sinulle toivoen, että nämä tehokkaat ajanhallintakeinot auttavat tekemään elämästäsi vähän helpompaa.

Päivä kuluu toisinaan niin nopeasti, ettet edes muista, mitä teit sen aikana – ja tämä on suoraan yhdistettävissä sotkuiseen kotiin sekä listalliseen tekemättä jääneitä asioita. Tällainen tilanne on vielä tutumpi äideille, sillä kotona tehtävät asiat kaksinkertaistuvat, kun talossa on lapsia.

Jos kuulut siihen suureen joukkoon ihmisiä, jotka eivät tiedä, mihin heidän päivänsä vilahti, haluamme kertoa, että ymmärrämme sinua.

Tehokkaat ajanhallintakeinot

Aika itsessään on asia, jota ei voi vertailla muiden kanssa, koska meillä kaikilla on samat kaksikymmentäneljä tuntia päivässä käytettävänämme. Miksi on niin tavallista, että kodin siivoukseen ei usein riitä aikaa?

Ensimmäinen askel päivittäisen ajan tehokkaaseen hallintaan, on ymmärtää selkeästi, miksi meillä on tietty määrä aikaa jäljellä päivän päätyttyä.

On hyvä tietää, ettei ole itse ainoa ihminen, joka tuhlaa aikaansa. Mutta tehokkaat ajanhallintakeinot ovat taatusti hyödyllisiä äideille, jotka haluavat saada enemmän aikaan.

Ajanhallinnan pääasiallinen haaste on niiden asioiden määrä, jotka meidän pitää hoitaa, mikä päätyy aina viemään kallista aikaamme.

Toisena haastena on sotku ympäri taloa. Vaikka ne voidaankin selittää ajanpuutteella, ne ovat usein tekijöitä, jotka rajoittavat muiden asioiden hoitamista. Jos esimerkiksi menet laittamaan ruokaa ja näet sotkuisen astiakaapin, menetät aikaa kaapin siistimiseen ennen itse ruoanlaittoon siirtymistä.

Myös laiskuus ja väsymys ovat kaksi tärkeää tekijää, jotka voivat tulla kotitöiden tielle. Mutta jos annamme laiskuudelle valtaa tai syytämme väsymystä, meillä on aina jonkinlainen tekosyy, jolla oikeutamme sotkuisen kotimme.

“Ainoa asia, joka meille todella kuuluu, on aika. Jopa sellaisella ihmisellä, jolla ei ole mitään, on sama määrä aikaa kuin kenellä tahansa muulla.”

-Baltasar Gracián-

Ajanhallintavinkkejä sotkuisen kodin välttämiseksi

Mihin tämä päivä katosi?

Jokaisessa päivässä on 24 tuntia, joista suurin osa tulee käytettyä mihin lie toimintaan. Mutta kun olemme uurastaneet kotona eri tehtävien parissa, sanommeko, että päivä on mennyt hukkaan? Emme.

Kun saamme asioita tehtyä, tunnit kuluvat nopeammin, mutta ovat silti laadultaan tuottoisampia. Sanomme päivään menneen hukkaan vain silloin, kun emme tee jotakin, mitä meidän oli tarkoitus tehdä.

Päivä kuluu nopeammin myös silloin, kun teemme jotain jonkun muun ehdottamaa, joka on toisinaan paljon monimutkaisempaa kuin omat tehtävämme. Jostakin syystä on aina olemassa joku tai jokin, mikä vie aikaamme lopulta odotettua enemmän. Mutta se, että palaamme niiden jälkeen pikaisesti o man  tehtävälistamme pariin, on yksin meidän vastuullamme.

Emme voi syyttää jotakuta muuta omasta järjestelytaidon puutteestamme, erityisesti silloin, kun syynä ovat omat lapsemme. Sotkuisen kodin omistaminen on yksi pienimmistä hinnoista, joita voi maksaa vaihdossa siitä hyvästä olosta, jota lapset meille tuovat.

Ajanhallintavinkkejä sotkuisen kodin välttämiseksi

Mutta jos tämä tilanne tuo sinulle liikaa stressiä, suosittelemme, että noudatat näitä vinkkejä kaaoksen helpottamiseksi:

  1. Pysy rauhallisena ja ole kärsivällinen.
  2. Aseta tehtäväsi tärkeysjärjestykseen ja mieti, mitkä niistä ovat oikeasti kiireellisimpiä.
  3. Varmista, että kaikille tavaroille on tietty, pysyvä paikkansa, josta ne on helppo ottaa.
  4. Jaa tehtäviä perheenjäsenten kesken – myös lasten tulisi auttaa silloin, kun he ovat olleet osallisina sotkuun.
  5. Pidä tehtävälistasi tasapainoisena, jotta pysyt kontrollissa, eikä työtaakkasi ota sinusta yliotetta. Älä esimerkiksi yritä suorittaa isoja ja/tai rankempia tehtäviä peräkkäin, vaan tee välissä kevyempiä asioita.
  6. Tarkkaile mahdollisia muutoksia mielialassasi ja fyysisessä terveydessäsi, jotta et tule uupumuksen yllättämäksi.
  7. Omista päivän ensimmäiset tunnit helpoimmille tehtäville, jotta sinun ei tarvitse aloittaa päivääsi väsyneenä.
  8. Suunnittele erityinen aikataulu juuri kotitöitä varten.
  9. Määritä viihteelle ja rentoutumiselle kodissasi oma paikkansa, johon yleinen sotku ei yllä. Sellainen voi toimia inspiraationa ja motivaationa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.