Synnytyksen jälkeinen ahdistuneisuus
Ennen äidiksi tuloa moni nainen kuvittelee vastasyntyneen kanssa elämisen olevan aikaa täynnä positiivisia tunteita, ylitsevuotavaa rakkautta, innostuneisuutta uuden elämän todistamisesta sekä täyttymyksen ja tyytyväisyyden tunteita. Tämä kuva äitiydestä on myyty meille ulkopuolisten toimesta ja on juuri se syy, miksi monet naiset tuntevat valtavaa syyllisyyttä kokiessaan pelkoa ja epävarmuutta vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana. Synnytyksen jälkeinen ahdistuneisuus on täysin normaalia ja myös kohtalaisen yleistä, joten jokaisen kannattaa varautua kohtaamaan se.
On totta, että jo ennen lapsen syntymää ahdistuneisuutta kokenut nainen tuntee todennäköisemmin vastaavia tunteita myös synnytyksen jälkeen, mutta myös monet naiset, joille ahdistuneisuus ei ole entuudestaan tuttu ongelma, kokevat näitä tunteita suuresta elämänmuutoksesta johtuen.
Kuinka synnytyksen jälkeinen ahdistuneisuus todetaan?
Jo aiemmin ahdistuneisuutta kokeneet naiset pystyvät helposti tunnistamaan sen aiheuttamat merkit. Mutta he, jotka kokevat ahdistuneisuutta ensimmäistä kertaa, saattavat tuntea huolestuneisuutta ja hämmentyneisyyttä. He saattavat jopa luulla, että jotain on fyysisesti vialla. On tärkeää olla tietoinen ahdistuneisuuden pääasiallisimmista merkeistä:
- Fyysiset oireet: Tihentynyt hengitys, rintakehän kireys, lihasten jännittyneisyys, nopea sydämensyke tai hikoileminen. Voi myös ilmetä somaattisia oireita, kuten vatsakipuja, päänsärkyä tai muunlaisia oireita, joille ei ole olemassa lääketieteellistä selitystä.
- Toistuvat ajatukset: Nainen ei pysty välttymään näiltä ajatuksilta. Nämä voivat koskea vauvan terveyttä, naisen suoriutumista äitinä tai muunlaisia ongelmia. Kyse on ylenmääräisestä murehtimisesta, joka tuottaa runsasta epämiellyttävää tunnetta, josta nainen ei pääse eroon.
- Tarkoitukseton toistuva käyttäytyminen: Esimerkiksi toistuva jalan liikuttaminen tai kynsien pureskelu. Myös pakonomainen käyttäytyminen on mahdollista, kuten esimerkiksi ylensyönti. Synnytyksen jälkeisestä ahdistuneisuudesta kärsivä äiti saattaa myös vältellä tietynlaisia tilanteita. Äiti saattaa esimerkiksi ottaa vauvaan etäisyyttä pidemmäksi aikaa välttyäkseen ahdistuneisuudelta ja huolestuneisuudelta.
Mistä synnytyksen jälkeinen ahdistuneisuus johtuu?
On olemassa useita syitä sille, miksi jotkut naiset kokevat synnytyksen jälkeistä ahdistuneisuutta. Kaikki syyt liittyvät jollain tapaa äitiyden siirtymään. Synnytyksen jälkeinen ahdistuneisuus johtuu pääasiassa seuraavista tekijöistä:
- Huoli vauvan terveydestä. Toive siitä, että lapsi olisi terve ja hän kehittyisi normaalisti saattaa tehdä äidistä levottomaan ja ylivarovaisen. Kun äidillä on suhteettoman suuri pelko siitä, että vauvalle tapahtuu jotakin pahaa, se vaikuttaa äidin hyvinvointiin negatiivisesti, jolloin ahdistuneisuus alkaa nostaa päätään.
- Pelko siitä, että ei ole tarpeeksi hyvä äiti. Äitinä oleminen tarkoittaa vastuun ottamista elämästä, joka on täysin riippuvainen äidistä. Lapsen hyvinvointi ja onnellisuus määrittyy pitkälti sen mukaan, miten äiti suoriutuu äitiydessään. Tämä saattaa aiheuttaa äidille runsaasti ahdistuneisuutta ja pelkoa siitä, osaako toimia oikein lapsensa kannalta.
- Oman identiteetin menettämisen pelko. Äitiydestä tulee ensihetkistä lähtien yksi tärkeimmistä rooleista naisen elämässä. On siis hyvin yleistä, että nainen saattaa pelätä, että tämä uusi rooli imaisee sisäänsä sillä tavoin, että se estäisi naista kehittymästä naisena, vaimona tai ammatillisisesti. Nainen saattaa pelätä menettävänsä identiteettiään äitiyden myötä.
Mitä synnytyksen jälkeiselle ahdistuneisuudelle voidaan tehdä?
Synnytyksen jälkeisestä ahdistuneisuudesta kärsii hyvin suuri prosentti äitejä. Joten mikäli koet olevasi tässä tilanteessa, on sinun hyvä tietää ettet ole tilanteessa yksin. Ensinnäkin on tärkeää päästää irti syyllisyyden tunteesta, ja ymmärtää että kaikki tällä hetkellä tuntemasi tunteet ovat valideja eikä ahdistuneisuutesi tarkoita sitä, että olisit huono äiti. Sinun pitää myös lakata vaatimasta itseltäsi liikoja, sillä sinun ei tarvitse olla täydellinen, jotta lapsesi kasvaisi terveenä ja onnellisena.
Yritä arvioida uskomuksesi ja ajatuksesi uudelleen sekä heijastaa niitä todellisuuteen. Jos ne eivät ole objektiivisia tai realistisia, korvaa ne sopivimmilla. Voi olla myös hyödyllistä opetella erilaisia hengitys- ja rentoutumismenetelmiä säädelläksesi ahdistuneisuuttasi. Tärkeintä on kuitenkin olla myötätuntoinen itseäsi kohtaan sekä etsiä ammattilaisapua, mikäli ahdistuneisuus alkaa häiritä elämääsi. Sinun hyvinvointisi tarkoittaa myös vauvasi hyvinvointia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Leach, L. S., Poyser, C., & Fairweather‐Schmidt, K. (2017). Maternal perinatal anxiety: A review of prevalence and correlates. Clinical Psychologist, 21(1), 4-19. https://aps.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cp.12058
- Somerville, S., Dedman, K., Hagan, R., Oxnam, E., Wettinger, M., Byrne, S., … & Page, A. C. (2014). The perinatal anxiety screening scale: development and preliminary validation. Archives of women’s mental health, 17(5), 443-454. https://link.springer.com/article/10.1007/s00737-014-0425-8