Mitä vauvan uloste kertoo? - Äitiyden Ihme
 

Mitä vauvan uloste kertoo?

Mitä vauvan uloste kertoo?
Luz Eduviges Thomas-Romero

Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kakan määrästä, koostumuksesta ja väristä keskusteleminen ei välttämättä kuulosta houkuttelevalta, mutta totuus on, että vauvan uloste kertoo paljon lapsen voinnista.

Lapsenpihka on vauvan ensimmäinen uloste

Vauvan ensimmäistä ulostetta kutsutaan mekoniumiksi eli lapsenpihkaksi. Tämä vihertävän musta uloste koostuu lapsivedestä, limasta, utukarvoituksesta, sapesta sekä ihon ja suolen soluista. Muutaman päivän kuluessa lapsen uloste muuttuu vetisemmäksi ja kevyemmäksi. Jos näin ei tapahdu tai vauva ei ulosta ensimmäisten elinpäiviensä aikana, voi olla, että hän ei saa tarpeeksi ravintoa. Tällöin asiasta on syytä keskustella lääkärin kanssa.

Kuinka usein vauvan kuuluu ulostaa?

Pienillä vauvoilla kuluu keskimäärin 1-4 kakkavaippaa päivässä, mutta ulostustiheys voi vaihdella suurestikin. Etenkin täysimetetyt vauvat voivat olla pitkäänkin ulostamatta ilman, että kyse on ummetuksesta. Ruoansulatuksen käynnistyminen vie aikaa, eikä vanhempien tarvitse huolestua, vaikka vauva saisi aluksi mahanpuruja maidosta.

Lapsen uloste on usein ensimmäisten viikkojen ajan vihertävää ja limaista. Noin kahden viikon iässä suurin osa vauvoista ulostaa normaalia, kellertävää ulostetta, joka tuoksuu kevyen happamalta. Ulosteen koostumus voi vaihdella paljonkin. Koostumukseen vaikuttaa muun muassa se, syökö lapsi äidinmaitoa, äidinmaidonkorviketta vai molempia. Imetettävän vauvan uloste on usein kellertävämpää ja juoksevampaa, kun korviketta syövän lapsen uloste on hieman tummempaa ja paksumpaa.

Mitä vauvan uloste kertoo?

Ulosteen väri riippuu muun muassa suoliston bakteerikannasta ja ravinnosta ja kertoo paljon vauvan terveydestä ja hyvinvoinnista. Pienen vauvan uloste on siis kellertävää, mutta voi taittaa myös vihreään tai ruskeaan. Kun vauva alkaa harjoitella kiinteän ruoan syömistä, uloste muuttuu kiinteämmäksi ja tummemmaksi. Jos vauvan ulosteen väri muuttuu normaalista ja vauva on kuumeinen tai muuten sairaan oloinen, on tärkeää ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.

Mitä vauvan uloste kertoo?

Keltainen

Pienen vauvan normaali uloste on kellertävää. Rintamaitoa tai korviketta saavan lapsen uloste voi olla myös vihertävää tai rusehtavaa.

Vihreä

On normaalia, että uloste on vihertävää etenkin äidinmaidonkorviketta juovilla vauvoilla, joten siitä ei tarvitse yleensä huolestua. Ulosteen vihreä väri voi kuitenkin kieliä myös vatsapöpöstä. Tällöin lapsi kärsii todennäköisesti myös muista oireista, kuten vatsakivusta tai ilmavaivoista.

Valkoinen tai harmaa

Jos alle kuuden kuukauden ikäisen vauvan uloste on valkoista tai harmaata, tulee kääntyä lääkärin puoleen, sillä tämä voi olla merkki maksa- tai sappiongelmista. Mikäli vauva syö jo kiinteitä ruokia, ulosteen valkoinen väri voi johtua ruoasta. Tällöinkin kannattaa kuitenkin keskustella lääkärin kanssa.

Oranssi

Lapsen nauttimat ensimmäiset kiinteät ruoat voivat värjätä ulosteen oranssiksi. Oranssi väri voi kuitenkin johtua myös äidin käyttämästä lääkityksestä tai keinotekoisesti värjätystä ruosta.

Punainen

Muutama punainen laikku ulosteessa ei yleensä ole merkki vakavasta ongelmasta. Ne voivat johtua esimerkiksi ummetuksesta ja ulostamisvaikeuksista. Kiinteää ruokaa syövän lapsen ulosteen punertava sävy voi johtua myös hänen syömästään ruoasta. Selvästi verinen uloste sen sijaan on aina syy kääntyä lääkärin puoleen, sillä kyseessä olla esimerkiksi tulehdus, allerginen reaktio tai vaurio suolistossa.

Musta

Musta uloste saattaa johtua vauvan ravinnon sisältämästä raudasta tai äidin käyttämistä rautalisistä. Se voi olla myös merkki suoliston verenvuodosta, minkä vuoksi se on aina syy soittaa lääkärille tai päivystykseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kohn, M. H., & Wayne, R. K. (1997). Facts from feces revisited. Trends in ecology & evolution12(6), 223-227.
  • Fleisher, D., & Ament, M. E. (1977). Diarrhea, red diapers, and child abuse: clinical alertness needed for recognition; clinical skill needed for success in management. Clinical pediatrics, 16(9), 820-824.
  • Bekkali, N., Hamers, S. L., Reitsma, J. B., Van Toledo, L., & Benninga, M. A. (2009). Infant stool form scale: development and results. The Journal of pediatrics154(4), 521-526.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.