Lasten hammassärky: mitä hoitoa käyttää?
 

Lasten hammassärky: syyt ja hoito

Lasten hammassärky on yleistä ja siihen voi olla monia syitä, kuten puutteellinen suuhygienia. Näin voit lievittää sitä.
Lasten hammassärky: syyt ja hoito

Viimeisin päivitys: 23 helmikuuta, 2022

Kaikki kipu aiheuttaa eriasteista tuskaa, sekä kärsijälle itselleen että tämän läheisille. Lasten hammassärky ei ole kevyesti otettava asia; siihen on löydettävä tehokkaita, nopeita ja pitkäaikaisia ratkaisuja lasten terveyden varjelemiseksi.

Vaikka onkin totta, että lasten hammassärkyä voi lievittää kotikonstein, on syytä harkita käyntiä hammaslääkärissä, jos ongelma toistuu tai kipu on erittäin voimakasta.

Mikä hampaita särkee?

Selitys hampaissa esiintyvään voimakkaaseen kipuun löytyy hermosta. Syitä kipuun voi olla useita. Jos lapsi on esimerkiksi saanut voimakkaan iskun ala- tai yläleukaansa, tapaturma on saattanut saada hampaan siirtymään tai halkeamaan. Tällöin hammasta ruokkivaan hermoon kohdistuu painetta ja ärsytystä.

Toinen syy voi olla hammasmätä eli karies, bakteerien aiheuttama hammaskudoksen tuho, joka läpäisee hampaan ja vaikuttaa hermoon.

Näissä tilanteissa hermo todennäköisesti tulehtuu, mikä on syynä lapsen kokemaan voimakkaaseen epämukavuuteen. Lasten hammassärky voi olla heille itselleen jopa hämmentävää, sillä usein se säteilee muille kehon alueille, kuten leukaperiin, kaulaan, rauhasiin tai päähän.

Muita syitä lasten hammassärkyyn

Lasten hammassärkyyn liittyy muitakin tekijöitä. Vaikka ne eivät välttämättä itsessään ole syynä kipuun, niistä on hyvä olla tietoinen, sillä ne saattavat voimistaa kipua merkittävästi.

Jos lapsi esimerkiksi syö usein erittäin kovia, kylmiä tai kuumia ruokia, hampaiden kiille heikkenee niin, että ajan myötä hermon herkkyys lisääntyy huomattavasti. Näin kipu voimistuu.

Lasten hammassärky voi johtua vaihtuvista hampaista.

Myös poskihampaiden väliin juuttuneet ruoantähteet voivat aiheuttaa erittäin suurta epämukavuutta. Molemmat edellä mainitut tilanteet liittyvät tietysti huonoihin tottumuksiin ja puutteelliseen hygieniaan.

5–7-vuotiailla lapsilla alkavat maitohampaat pudota ja pysyvät hampaat puhjeta suuhun. Tällöin kipu on todennäköisimmin peräisin ikenistä, jollon kipuvoide voi tulla tarpeeseen.

16 kuukauden ikäisillä lapsilla taas puhkeavat ensimmäiset poskihampaat. Näissä tapauksissa pieni ienhieronta pehmeällä harjalla voi auttaa, tai kipu voi kenties lievittyä vihanneksia kuten porkkanoita pureskelemalla.

“Hammassärky voi johtua karieksesta eli hampaiden reikiintymisestä. Tämä on bakteerien aiheuttamaa hammaskudoksen tuhoa, joka läpäisee hampaan ja vaikuttaa hermoon.”

Hammassäryn hoito

Nykyään on olemassa monia erilaisia lääkkeitä lasten hammassäryn lievittämiseen. Joitakin niistä saa jopa ilman reseptiä.

Niitä löytyy erilaisina valmisteina: suihkeina tai voiteina. Pidä kuitenkin mielessä, että niiden tarkoituksena on ainoastaan lievittää epämukavuutta, joten syy lapsen hammassärkyyn on edelleen selvitettävä. Hammaslääkärissä käynti on tarpeen kivun jatkuessa ja myös ennaltaehkäisevästi.

Lasten hammassärky: toimenpiteet

Lasten hammassärkyä voi lievittää useilla toimilla. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Opeta lapselle ihan ensiksi oikeaoppinen suuhygienian hoito ja ylläpito.
  • Oikeanlaista harjausta ja hammaslangan käyttöä joudut valvomaan, kunnes lapsi oppii tekemään sen itse.
  • Yksi suositus on opettaa lasta huuhtomaan suu suolavedellä. Tämä laskee tulehdusta ja lievittää terävää kipua.
Lasten hammassärky voi säteillä esimerkiksi päähän.
  • Pieni inkivääriveteen kastettu pyyhe auttaa myös; se toimii luonnollisena tulehdusta lievittävänä hoitona leualla.
  • Lisäehdotus, joskin hieman hankalampi toteuttaa, on pitää lapsen huomio muualla, jotta hän ei keskittyisi niin paljon särkyynsä.
  • Jos kipu on erittäin akuuttia, ainoa vaihtoehto on viedä lapsi hammaslääkäriin.

Ole tarkkana myös muiden oireiden varalta; näitä voivat olla esimerkiksi kuume tai kyhmy kipeän hampaan ympärillä. Vaikka tietäisit jonkin toisen hoitokeinon, odota asiantuntijan arviota ennen sen käyttöä.

Lasten hammassärky voi siis johtua eri tekijöistä, kuten puutteellisesta suuhygieniasta tai hampaiden vaihtumisesta. Tietyillä toimilla lapsen oloa voi kuitenkin helpottaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.