Mistä pienten lasten anemia johtuu ja miten sitä hoidetaan?
 

Mistä pienten lasten anemia johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Pienen lapsen anemia voi johtua useasta eri syystä. Näiden syiden tunteminen auttaa löytämään oikean hoitomuodon.
Mistä pienten lasten anemia johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 30 kesäkuuta, 2021

Anemia on tila, jossa veren hemoglobiiniarvo on normaalia alhaisempi. Se johtuu veren punasolujen vähyydestä tai punasolujen sairaudesta. Anemiaa voi esiintyä aikuisten ja nuoren lisäksi myös pienillä lapsilla. Tänään kerromme, mistä pienten lasten anemia johtuu, millaisia sen oireet ovat ja miten sitä hoidetaan.

Mistä pienten lasten pienten lasten anemia johtuu?

Anemia tarkoittaa veren pienentynyttä punasolupitoisuutta, joka näkyy matalana hemoglobiiniarvona. Hemoglobiiniarvoja tulkittaessa on muistettava, että lasten ja aikuisten normaalitasot poikkeavat toisistaan.

Vastasyntyneellä normaali hemoglobiiniarvo on 170-200 g/l. Syntymän jälkeen pitoisuus putoaa niin, että 2-3 kuukauden iässä lapsen hemoglobiiniarvo on 110-120 g/l. Tämä matala taso pysyy useiden vuosien ajan, kunnes kouluiässä saavutetaan arvo 130-140 g/l.

Lapsen anemia voi johtua verenvuodosta, huonontuneesta punasolujen tuotannosta tai nopeutuneesta punasolujen hajoamisesta. Tavallisin lasten anemian aiheuttaja on raudan puute, joka johtuu tavallisesti rajoitetusta ruokavaliosta. Joissain harvoissa tapauksissa runsaan maidon juomisen aiheuttama suolivaurio tai infektion laukaisema tilapäinen punasolutuotannon häiriö aiheuttaa anemiaa pienillä lapsilla.

Mistä pienten lasten anemia johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Anemiaa aiheuttavat varsinaiset veritaudit, kuten leukamia ja hemolyyttinen anemia, ovat lapsilla harvinaisia, mutta moniin pitkäaikaissairauksiin liittyy anemiaa. Erityisesti kroonisissa munuaissairauksissa anemia on usein ensimmäisiä merkkejä munuaisviasta. Anemia on yleinen myös tulehduksellisissa suolistosairauksissa, joissa suoliston lievä verenvuoto voi aiheuttaa anemiaa.

“Terveellisten ruokien syöminen on tärkein ja tehokkain keino anemian ehkäisyyn ja hoitoon.”

– Medlineplus

Lapsen anemian oireet

Lievä anemia todetaan usein sattumalöydöksenä verikokeissa, eikä pikkuhiljaa laskeva hemoglobiiniarvo välttämättä aiheuta selvää huononemista lapsen voinnissa. Pitkään jatkuneen anemian oireet – tyypillisimmin väsymys ja kalpeus – ovat tavallisesti lieviä. Nopeasti kehittyneessä anemiassa oireet ovat voimakkaammat ja kalpeus helpommin havaittavissa.

Pienten lasten anemiaan kannattaa suhtautua vakavasti, sillä se voi pahimmillaan vaarantaa lapsen kehityksen ja hengen. Anemia ja raudan puute voivat vaikuttaa lapsen aivoihin ja kognitiivisiin kykyihin, joihin sisältyvät kielellinen ja motorinen kehitys sekä koordinaatiokyky. Jos siis lapsella esiintyy ihon kalpeutta tai verenpurkaumia tai hänen huomataan olevan tavallista väsyneempi, on syytä hakeutua lääkäriin.

Pienen lapsen anemian hoito

Pienen lapsen anemian hoito

Anemian hoito riippuu sen aiheuttajasta. Jos aiheuttaja on raudan puute, hoito sisältää raudan nauttimista tabletteina tai liuoksena. Rautalisän vaikutus hemoglobiiniarvoon on nähtävissä muutamassa viikossa, mutta hoito kestää yleensä vähintään puoli vuotta. Kroonisissa munuaissairauksissa hoitona käytetään erytropoietiinipistoksia.

Vanhempien ei tule antaa pienelle lapselle omatoimisesti rautalisiä, vaikka he epäilisivät tämän sairastavan anemiaa. Ylimääräisen raudan anto voi aiheuttaa lapselle esimerkiksi vatsavaivoja. Näitä lisiä tulee käyttää ainoastaan lääkärin luvalla ja ohjeistuksella.

Mikä on paras tapa ehkäistä pienen lapsen anemiaa?

Paras tapa ennaltaehkäistä lapsen anemiaa, on huolehtia terveellisestä ruokavaliosta. Äidinmaidon nauttiminen takaa vauvalle riittävän määrän rautaa, joka imeytyy rintamaidosta erittäin hyvin. Yleensä imetettävät, terveet vauvat eivät kärsi raudanpuutosanemiasta. Jos lasta ruokitaan äidinmaidonkorvikkeella, on varmistettava, että korvikkeeseen on lisätty rautaa.

Kun lapsi alkaa syödä kiinteää ruokaa, tulee vanhempien varmistaa, että ruoka sisältää rautaa. Rautapitoisia elintarvikkeita ovat esimerkiksi linssit ja pavut, punainen liha, pinaatti, pähkinät ja mantelit, leseet, kuitupitoiset hiutaleet ja suurimot sekä täysjyväriisi ja -pasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.