Mitä ovat parhaat ruoat lapsen aivoille?
 

Parhaat ruoat lapsen aivoille

Kehittyvän lapsen ravitsemuksessa tulisi huomioida lapsen kokonaisvaltainen kasvu. Toisin sanoen lapsen ruokavalion ei tulisi perustua ainoastaan lapsen kehon kasvamisen varmistamiseen, vaan myös kognitiivisten toimintojen kehittämiseen.
Parhaat ruoat lapsen aivoille

Viimeisin päivitys: 09 syyskuuta, 2018

Lastemme syömä ruoka ei tarjoa tarpeellisia ravinteita ainoastaan heidän fyysisen kasvunsa takaamiseksi. Tiesitkö, että tietyillä ruoilla on myös kyky edistää lapsesi aivojen kehitystä? Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat parhaat ruoat lapsen aivoille.

Me kaikki tiedämme, että maito ja muut meijerituotteet tekevät hyvää luustollemme. On myös yleistä tietoa, että hedelmät ja vihannekset auttavat meitä kasvamaan ja pitävät meidät terveinä.

Mutta tiedätkö, mitkä ruoat edistävät aivojen kehitystä ja henkisiä toimintoja? Jos sinulla ei ole aavistustakaan, älä huoli – ei suurin osa muistakaan ihmisistä tiedä.

Tämä ei valitettavasti tarkoita sitä, että olisi olemassa maagisia reseptejä, jotka muuttavat poikasi tai tyttäresi pieneksi Einsteiniksi. Mutta tietyt ruoat edistävät lapsesi aivojen optimaalista kypsymistä huomattavasti.

Alta löydät listan parhaista ruoista lapsen aivojen kehitykselle.

Parhaat ruoat lapsen aivoille

Muistia sekä keskittymis- ja oppimiskykyä  on mahdollista kehittää tiettyjen ruoka-aineiden sisältämien ravinteiden avulla. Lapsesi ei hyödy terveellisestä ravitsemuksesta pelkästään lapsuutensa aikana, vaan jo ennen syntymäänsä.

Tämä tarkoittaa sitä, että äidin sopiva raskauden aikainen ruokavalio voi vahvistaa vauvan kognitiivista kehitystä jo raskauden aikana.

Parhaat ruoat lapsen aivoille ovat seuraavat:

1. Sininen tai rasvainen kala

Sininen kala viittaa siniseen sävyyn, jonka nämä kalat saavat veden alhaisesta lämpötilasta johtuen.

Nämä tunnetaan myös rasvaisina kaloina, ja tähän luokkaan kuuluu useita eri kalalajeja. Näitä ovat muun muassa sardiini, punasimppu, tonnikala, lohi, miekkakala, piikkikampela, makrilli, sardelli, ankerias, silli, karppi, keltapyrstö, piikkihai ja nahkiainen.

Näissä kaloissa on korkea määrä omega-3-rasvahappoa, joka on aivojen solukalvoja muodostava luonnollinen öljy.

Itse asiassa lähes 60% hermoston kokonaispainosta koostuu lipideistä. Siksi siniset kalat ovat erinomainen tapa ruokkia lapsesi.

Parhaat ruoat lapsen aivoille

2. Pasta

Kuten kaikki tiedämme, hiilihydraatit antavat energiaa kehollemme. Hiilihydraatteja tarvitaan kestääkseemme fyysistä rasitusta, mutta ne myös toimittavat energiaa aivoillemme. Itse asiassa aivot kuluttavat 20% päivittäisistä energiavaroista.

Kehosi imee hiilihydraatteja – kuten tummaa pastaa – hyvin hitaasti.
Tämä takaa elimistöllesi jatkuvan varaston glukoosia esimerkiksi aivojesi polttoaineeksi. Suosittelemme syömään pastaa päiväsaikaan.

Mitä tulee viljatuotteisiin, kuten muroihin, jotka ovat myös hiilihydraatteja, on hyvä idea antaa lapsesi syödä niitä aamiaiseksi. Nämä herättävät lapsesi pitkän yön paastoamisen jälkeen.

3. Munankeltuaiset

Munankeltuaisen tärkein hyöty on se, että se sisältää koliinia, eräänlaista B-vitamiinia. Tämä ravintoaine muodostaa myeliiniä,
joka toimii neuronien välisenä liitoksena, eli niin kutsuttuna neurotransmitterina.

Tämän aineen saanti on erittäin tärkeää lapsen ensimmäisten elinvuosien aikana, jolloin aivojen yhteydet muodostuvat.

Tietenkin on myös tärkeää valita erilaisia ​​koliinipitoisia elintarvikkeita, eikä luottaa yksinomaan kananmuniin. Koliinia on myös esimerkiksi lehtivihreässä.

4. Palkokasvit ja punainen liha

Miksi nämä ruoka-aineet ovat samassa kategoriassa? Koska niissä on samat perusravintoaineet. Lisäksi ne molemmat tarjoavat elimistölle proteiineja. Proteiinit ovat erittäin tärkeitä kehon kudosten muodostumiseksi.

Kaikki proteiinit eivät sisällä niitä välttämättömiä aminohappoja, jotka kehittävät ja tukevat erityisesti hermojärjestelmää. Tämän vuoksi on parasta huolehtia siitä, että lapsi nauttii säännöllisesti erilaisia proteiinin lähteitä.

Sekä palkokasveissa että punaisessa lihassa on myös huomattava määrä rautaa. Tämä mineraali edesauttaa hapen imeytymistä elimistöön, mistä se kulkee verenkiertoon ja sitä kautta aivoihin.

Oikeanlainen raudan saanti kehittää keskittymiskykyä ja ehkäisee henkistä uupumusta ja väsymystä yleisesti.

Muistia sekä keskittymis- ja oppimiskykyä on mahdollista kehittää tiettyjen ruoka-aineiden sisältämien ravinteiden avulla.

5. Sokeri

Luultavasti ihmettelet, miksi sokeri on mukana artikkelissa, jossa listataan parhaat ruoat lapsen aivoille. Sokeri on kuitenkin avainasemassa aivojen stimuloimisessa ja aktiivisuuden ylläpitämisessä.

Sokerin saantia tulee kuitenkin rajoittaa. Liiallinen määrä sokeria ruokavaliossa voi vahingoittaa lapsen kehoa ja asettaa hänet alttiiksi diabeteksen kaltaisille sairauksille.

Kahden tai useamman hedelmän annos päivittäin nautittuna vaikuttaa myönteisesti lapsesi aivojen kehitykseen. Suosittelemme erityisesti banaaneja, koska ne ovat erityisen hyvä apu aivotoimintojen parantamisessa.

Myöskään kohtuullinen määrä suklaata tai kaakaota lapsesi ruokavaliossa ei aiheuta vahinkoa.

Parhaat ruoat lapsen aivoille

6. Maitotuotteet

Luonnollisesti jogurtti, maito ja juusto ovat välttämättömiä lapsen ruokavalion osia. Nämä elintarvikkeet sisältävät korkeita määriä kalsiumia, jolla on tärkeä tehtävä hermoston toiminnan säätelyssä.

Maitotuotteet ovat tärkeitä myös valtimopaineen alentamisessa, sillä tällä on taipumusta nousta stressin tai henkisen kulutuksen seurauksena.

Kalsiumilla on keskeinen rooli hermoimpulssien välityksessä. Kalsiumia on paitsi maitotuotteissa, myös pähkinöissä, vihanneksissa ja hedelmissä.

Samaan aikaan tietyt maitotuotteet, kuten kreikkalainen jogurtti, tarjoavat terveellisiä rasvoja, joilla on samanlaisia etuja kuin rasvaisilla kaloilla.

Oikeanlaisella ruokavaliolla on keskeinen merkitys lapsen kehittymisessä kaikessa mielessä. Terveellinen ravinto ei hyödytä pelkästään lapsen fyysistä kasvua, vaan myös hänen henkisiä toimintojaan.

Tämän vuoksi sinun tulisi huolehtia siitä, että sisällytät näitä aivoille tärkeitä ruokia lapsesi päivittäiseen ruokavalioon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Asociación Española de Pediatría. Nuevas recomendaciones de consumo de pescado de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Enero 2020.
  • Benton D. The influence of children’s diet on their cognition and behavior. European Journal of Nutrition. Agosto 2008. 47 (Suppl 3): 25-37.
  • Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Desarrollo temprano del cerebro y salud. U. S. Department of Health and Human Services. Febrero 2021.
  • Cooper RE., Tye C., Kuntsi J., Vassos E., Ahserson P., Omega 3 polyunsaturated fatty acid supplementation and cognition: a systematic review and meta analysis. J Psychopharmacol, 2015. 29 (7): 753-63.
  • Ekstrand B, Scheers N, et al. Brain foods – The role of diet in brain performance and health. Nutrition Reviews. Junio 2021. 79 (6): 693-708.
  • Hein S, Whyte R, et al. Systematic review of the effects of blueberry on cognitive performance as we age. The Journals of Gerontology. Junio 2019. 74 (7): 984-995.
  • Hirsch L. El cerebro y el sistema nervioso. Nemours Children’s Health. Mayo 2019.
  • McIsaac J-L, Kirk S. F, et al. The association between health behaviours and academic performance in Canadian Elementary school students: a cross-sectional study. Environmental Research and Public Health. Noviembre 2015. 12 (11): 14857-14871.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.