Mistä tunnistaa, että vauva kärsii koliikista? - Äitiyden Ihme
 

Mistä tunnistaa, että vauva kärsii koliikista?

Mistä tunnistaa, että vauva kärsii koliikista?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos epäilet, että vauva kärsii koliikista, tarkkaile häntä tiettyjen selkeiden, usein jo varhaisessa vaiheessa ilmenevien merkkien varalta. Koliikista kärsivä vauva alkaa usein muuttua punakaksi, itkeä ja laittaa kätensä nyrkkiin samalla, kun hänen selkänsä menee kaarelle ja polvet nousevat koukkuun vatsan päälle.

Mikä koliikki on?

Koliikilla tarkoitetaan imeväisikäisen lapsen runsasta selittämätöntä itkuisuutta. Koliikki on yleinen vaiva, jota esiintyy noin joka kymmenennellä lapsella. Se alkaa yleensä noin kaksi viikkoa syntymän jälkeen ja jatkuu 3-4 kuukauden ikään asti. Virallinen koliikin diagnoosi edellyttää vähintään kolmen tunnin itkua vähintään kolmena päivänä viikossa vähintään kolmen viikon ajan.

Vaikka koliikki ei sinänsä ole vauvan terveydelle haitallinen ongelma, se on ikävä ja kivulias vaiva. Tähän päivään mennessä ei ole saatu tieteellistä näyttöä siitä, että koliikilla olisi pitkäaikaisia vaikutuksia lapsen terveyteen.

Mikä koliikin aiheuttaa?

Koliikin tarkkaa syytä ei tunneta, mutta sen takana arvellaan olevan useampia aiheuttajia. Koliikkivaivat on perinteisesti yhdistetty suoliston toiminnan hitaaseen kehittymiseen tai häiriöön tai suoliston kaasunmuodostukseen, mutta tänä päivänä ajatellaan, että osalla lapsista vaiva voi liittyä hermoston yleisempään kehitykseen.

Koliikin takana voi olla esimerkiksi seuraavia syitä:

  • Refluksi eli vatsalaukun sisällön takaisinvirtaus ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja suuhun.
  • Ruoansulatusongelmat, joita voivat aiheuttaa proteiini- tai laktoosi-intoleranssi.
  • Alikehittynyt ruoansulatusjärjestelmä voi aiheuttaa suoliston lihasten kouristelua.
  • Suolistoon kertyvä kaasu.
  • Normaalia korkeammat hormonitasot voivat aiheuttaa levottomuutta ja vatsakipuja.
  • Erityisen korkea herkkyys ympäristön ärsykkeille, kuten valolle ja äänelle.
  • Alikehittynyt hermojärjestelmä.
  • Korkeat tai matalat lämpötilat.
Mistä tunnistaa, että vauva kärsii koliikista?

Koliikki on kivulias ja epämukava vaiva, joka kuitenkin yleensä häviää vauvan täyttäessä kolme tai neljä kuukautta. Vauvan koliikista ei tarvitse huolestua liikaa, sillä lapsi jatkaa edelleen syömistä ja saa lisää painoa, kuten kuuluukin.

Mistä tunnistaa, että vauva kärsii koliikista?

  • Vauvan lohduttomat itkukohtaukset. Koliikista kärsivä vauva itkee yleensä joka päivä samoihin aikoihin, yleensä illalla tai yöllä. Koliikin aiheuttamat itkukohtaukset voivat kestää muutamasta minuutista tunteihin.
  • Voimakas itkeminen. Koliikin aiheuttama itku on voimakasta ja kuulostaa hyvin kivuntäyteiseltä. Itku on korkeataajuista, ja itkevän vauvan kasvot muuttuvat punaisiksi. Vauvaa voi olla hyvin vaikea rauhoittaa.
  • Vauva itkee ilman näkyvää syytä. On tavallista, että vauvat itkevät. Lapsi voi viestittää itkullaan, että hänen vaippansa tulee vaihtaa, hänellä on nälkä tai että hänellä on liian kylmä tai kuuma. Jos vauva kuitenkin itkee ilman näkyvää syytä, voi itku johtua koliikista.
  • Muutos asennossa. Koliikista kärsivän vauvan kädet ovat nyrkissä, vatsalihakset jännittyneinä ja jalat koholla.
Koliikista kärsivä vauva itkee ilman selvää syytä

Vanhemmat voivat yrittää rauhoittaa vauvaa hieroen hellästi tämän vatsaa liikuttaen samalla jalkoja hienovaraisesti. Tämä auttaa helpottamaan vatsakrampeista aiheutuvaa kipua ja poistamaan ilmaa. Vanhempien on tärkeä pysyä kärsivällisenä vauvan itkiessä.

Yllä tarjoammamme tiedon avulla pystyt arvioimaan, voiko oma lapsesi kärsiä koliikista. Haluamme muistuttaa, että tarjoamalla vauvalle kaiken rakkautesi, saat hänet tuntemaan olonsa turvalliseksi ja tyytyväiseksi, mikä osaltaan auttaa lievittämään koliikin aiheuttamaa epämukavuutta.

Jos epäilet vauvalla koliikkia, käänny neuvolan tai lääkärin puoleen, ja asiantuntijat antavat lisätietoa siitä, miten voit auttaa pienokaistasi parhaalla mahdollisella tavalla.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.