Kuusi syytä, joiden vuoksi vauva itkee - Äitiyden Ihme - Vauvat
 

Kuusi syytä, joiden vuoksi vauva itkee

Itku on vauvojen tapa ilmaista tunteitaan, halujaan ja tarpeitaan. Kun tutustut vauvasi itkun syihin ja ymmärrät niitä paremmin, niin sinun on myös helpompi lohduttaa pienokaistasi.
Kuusi syytä, joiden vuoksi vauva itkee
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 05 joulukuuta, 2018

Jokainen tuore äiti ja isä haluaa tietää, miksi vauva itkee – etenkin, kun itkemiselle ei näy loppua. Lähes jokainen vanhempi on huolissaan ja haluaa ymmärtää lapsensa itkun syyt muutaman viikon yhteiselon jälkeen.

On normaalia, että vauva itkee. Se on ainoa tapa, jolla vastasyntynyt osaa kommunikoida, ja itkemisellä hän ilmaisee toiveitaan ja tarpeitaan. Itku myös kertoo vanhemmille, milloin vauvalla on hätä tai kun jokin vaivaa häntä.

Kuusi syytä, joiden vuoksi vauva itkee

On tavallista, että vauva itkee jopa 1-3 tuntia päivittäin. Vauva kokee tarvetta kommunikoida vanhempiensa kanssa itkun kautta monista eri syistä, joista listaamme alla kuusi tavallisinta.

1. Nälkä

Nälkä on usein ensimmäinen asia, mitä vanhemmat ajattelevat kuullessaan vauvansa itkevän. Eivätkä he myöskään ole väärässä: tämä on yksi pääsyistä, miksi vauvat itkevät.

Eräs tapa varmistaa onko vauvalla nälkä, on katsoa yrittääkö hän laittaa sormiaan tai muita esineitä suuhunsa.

Kuusi syytä, joiden vuoksi vauva itkee

2. Likainen vaippa

Likainen vaippa voi tehdä vauvan olosta epämukavan. Likaisessa vaipassa oleminen on epämiellyttävää ja ärsyttävää.

Tämä ongelma on kuitenkin helppo selvittää. Tarve vaipan vaihdolle on nopea selvittää hajun perusteella.

3. Vauva on väsynyt

Väsymys tekee vauvoista kärttyisiä ja äkäisiä. Vastasyntyneiden on nukuttava monta kertaa päivässä. Säännöllisten päiväunien ottaminen ja vauvan laittaminen sänkyyn oikeaan aikaan joka ilta on tärkeää.

Monet vanhemmat ajattelevat, että vauvan tuudittaminen uneen äidin tai isän käsivarsilla on paras tapa tämän saavuttamiseksi, mutta joidenkin vauvojen nukahtaminen kestää kuitenkin pidempään silloin, kun he ovat vanhempiensa sylissä.

Vauvan laittaminen omiin vaunuihinsa tai pinnasänkyynsä on yleensä paras ratkaisu.

Tarkkaile vauvaa uneliaisuuden merkkien varalta välttääksesi vauvan muuttumista väsyneeksi ja äkäiseksi. Kun lapsesi alkaa haukottelemaan lyhyin väliajoin, hän ilmaisee sillä, että on aika käydä nukkumaan.

4. Vauvalla on liian kuuma tai kylmä

Vastasyntyneet kokevat muutoksia lämpötilassa samalla tavoin kuin aikuisetkin. Vaikka vauva onkin tärkeää suojata hyvin kylmältä, niin myös liika kuumuus tekee hänen olostaan epämukavan.

Aikuisen ihmisen on helppo havaita lämpötiloja. Vastasyntyneillä tulisi olla päällään yksi vaatekerros enemmän kuin aikuisilla samassa huoneessa.

Eräs toinen syy vauvojen itkuun on se, kun he tuntevat jotakin hyvin kuumaa tai kylmää. Esimerkiksi kun vaihdat vauvan vaipan ja puhdistat hänet, niin varmista, että käyttämäsi kostea pyyhe ei ole liian kylmä.

Samaten kun ruokit vauvaa, katso, että hänen maitonsa tai ruokansa ei ole liian kuumaa.

5. Vauva tarvitsee huomiota

Vauvoista tulee syntymähetkellään huomion keskipisteitä. Joskus vauvat itkevät ihan vain siksi, että he tarvitsevat tai haluavat huomiota vanhemmiltaan.

Vauvasi saattaa haluta, että leikit hänen kanssaan hetken, tai että otat hänet syliisi jotta voitte käydä kävelyllä.

Kuusi syytä, joiden vuoksi vauva itkee

Vauvan pitäminen kiireisenä, jotta hän ei itkisi, voi olla monimutkainen ja uuvuttava tehtävä.

Vauvat väsyvät myös leikkimisestä. Ja on tärkeää tietää oikea aika lopettaa, jotta vauva ei ala itkemään uudestaan.

6. Jokin sattuu

Vauvat itkevät myös kivun tai ikävän olon takia. Vauvat ovat elämänsä ensimmäisten muutaman kuukauden ja vuoden aikana alttiita tietyille sairauksille kuten kuumeelle ja vatsavaivoille.

Eräs lapsien vatsakivun pääsyistä voi olla laktoosi-intoleranssi. Tätä voi ilmetä jos äidin rintamaito sisältää paljon laktoosia äidin käyttämien maitotuotteiden takia, tai jos vauva saa epäsopivaa korviketta.

Tietysti jos pienokaisesi jatkaa itkemistään eikä syy löydy yllämainittujen joukosta, on paras mennä asiantuntijan puheille.

Yhtäjaksoinen itku voi viitata vastasyntyneiden tapauksissa  vakavampiin ongelmiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.