Mikä on raskauden aikainen pica-oireyhtymä? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on raskauden aikainen pica-oireyhtymä?

Pica-oireyhtymästä kärsivä ihminen syö ruoaksi tarkoittamattomia asioita. Raskauden aikana pica voi aiheuttaa terveysongelmia äidin lisäksi myös kehittyvälle sikiölle.
Mikä on raskauden aikainen pica-oireyhtymä?
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskausaikana monella naisella on normaalista poikkeavia mielitekoja ruoan suhteen. Ei ole myöskään tavatonta, että odottava äiti himoitsee ruoaksi tarkoittamattomien asioiden syömistä. Pica-oireyhtymä on itse asiassa yllättävänkin yleinen vaiva raskaana olevien naisten keskuudessa, vaikka siitä ei juuri puhuta.

Puhuttaessa syömishäiriöistä, monen mieleen tulee ensimmäisenä laihuushäiriö anoreksia tai ahmimishäiriö bulimia. Olemassa on kuitenkin lukuisa määrä muitakin syömishäiriöitä, jotka haittaavat potilaan elämää, ja myös pica-oireyhtymä luokitellaan näihin kuuluvaksi.

Mikä on pica-oireyhtymä?

Pica-oireyhtymä merkitsee lääketieteessä ruoaksi tarkoittamattomien asioiden syömistä. Potilas voi himoita esimerkiksi hiekkaa, saippuaa, jäätä, savea, laastia, paperia tai hammastahnaa.

Pica-oireyhtymä on tavallisempi lapsilla kuin aikuisilla, pois lukien raskaana olevat naiset, joilla vaiva on kohtalaisen yleinen. Pica on yleisempi anemiasta kärsivillä henkilöillä kuin muulla väestöllä. Aikuisilla pica luokitellaan syömishäiriöihin kuuluvaksi mielenterveyshäiriöksi.

Pica-oireyhtymä voidaan diagnoida, jos henkilö on syönyt ravinnoksi kelpaamatonta ainetta vähintään kuukauden ajan, minkä lisäksi käytöksen tulee olla henkilön iälle sopimatonta. Kyseessä ei myöskään voi olla osa sosiaalisesti tai kulttuurisesti pakotettua käytäntöä.

Pica-oireyhtymä voi aiheuttaa potilaalle huomattavia terveydellisiä ongelmia. Esimerkiksi hiusten tai heinänkorsien jatkuva syöminen voi aiheuttaa myrkytystilan, hammasohjelmia tai suolistotukoksen.

Asiantuntijoiden mukaan pica voi olla aivojen reaktio vitamiini- ja hivenainevajeeseen. Oireyhtymä liittyy usein sinkin, kalsiumin, ferritiinin sekä B- ja C-vitamiinien ja muiden hivenaineiden vähäisiin pitoisuuksiin. Syötäväksi sopimattomien asioiden ja aineiden syöminen voi kuitenkin entisestään pahentaa imeytymisongelmia.

Raskauden aikainen pica-oireyhtymä

Mikä on raskauden aikainen pica-oireyhtymä?

On yleistä, että naisella on raskauden aikana normaalista poikkeavia mielitekoja, mutta yleensä nämä kohdistuvat tavalliseen ruokaan. Joissain tapauksissa odottava äiti kuitenkin himoitsee ruoaksi sopimattomia asioita tai aineita. Raskauden aikainen pica-oireyhtymä nostaa yleensä päätään ensimmäisen tai toisen raskauskolmanneksen aikana. Se saattaa liittyvä stressiin, ahdistukseen tai pelkoon, jotka ovat kaikki tyypillisiä odottavan äidin tuntemia tunteita.

Pica on erityisen yleinen niiden raskaana olevien naisten keskuudessa, jotka ovat alle 20-vuotiaita tai jotka ovat kärsineet samasta oireyhtymästä jo lapsuudessa. Epätavalliset mieliteot häviävät yleensä itsestään synnytyksen jälkeen, mutta tiedossa on myös tapauksia, joissa oireyhtymä on jatkunut myös lapsen synnyttyä.

Mistä raskauden aikainen pica-oireyhtymä johtuu?

Vaikka pica-oireyhtymän aiheuttajaa ei tunneta tarkkaan, aiheesta on esitetty erilaisia hypoteeseja. Joidenkin lähteiden mukaan nämä epätavalliset mieliteot liittyvät piileviin fyysisiin tai psyykkisiin ongelmiin.

Kuten jo yllä mainitsimme, pica voi olla aivojen alitajuinen reaktio vitamiini- ja hivenainevajeeseen. Toisaalta on esitetty, että oireyhtymän aiheuttaa henkilön kokema ahdistus tai pelko.

Raskauden aikaisen Pica-oireyhtymän seuraukset

Raskauden aikana ravinnoksi kelpaamattomien asioiden syöminen voi aiheuttaa terveysongelmia äidin lisäksi myös kehittyvälle sikiölle. Siinä missä esimerkiksi jään syöminen on kohtalaisen harmitonta – joskin sekin voi vahingoittaa hampaita – tietyt aineet voivat johtaa vakaviinkin seuraamuksiin.

Pica-oireyhtymästä kärsivistä jopa 75 % tarvitsee jossain vaiheessa jonkinlaisen kirurgisen toimenpiteen. 30 % potilaista kärsii jonkinlaisista komplikaatioista ja 11% kuolee häiriöön liittyvien välittömien tai epäsuorien seurausten vuoksi.

Raskauden aikainen pica-oireyhtymä

Yleisimmät pica-oireyhtymän aiheuttamat komplikaatiot liittyvät suoliston tukkeutumiseen. Häiriö voi johtaa myös myrkytyksiin, tulehduksiin ja jopa loistartuntoihin. Lisäksi pican kerrotaan kasvattavan ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Syötäväksi sopimattomien asioiden ja aineiden syöminen voi myös aiheuttaa tai pahentaa ravinteiden imeytymisongelmia.

Pica-oireyhtymän hoito

Pica-oireyhtymän oireisiin on tärkeä tarttua mahdollisimman nopeasti. Parhaassa tapauksessa ongelma saadaan näin ratkaistua ennen kuin ravinnoksi kelpaamattomien asioiden syömisestä tulee potilaalle päivittäinen tapa. Vakiintunutta tapaa on hyvin vaikea muuttaa tai lopettaa.

Pica-oireista kärsivän tulisi siis keskustella aiheesta lääkärin kanssa mahdollisimman pian, jotta ongelman syytä voidaan alkaa selvittää. Hoito riippuu luonnollisesti ongelman aiheuttajasta. Ensimmäisenä lääkäri todennäköisesti määrää tarvittavat verikokeet mahdollisten vitamiini- ja hivenainepuutosten selvittämiseksi.

Joissain tapauksissa tarvitaan psykologin apua, jotta potilas oppii hallitsemaan impulssejaan ja pakonomaista syömistä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.