Lasten tulirokko - kaikki mitä vanhemman tarvitsee tietää - Äitiyden Ihme
 

Lasten tulirokko - kaikki mitä vanhemman tarvitsee tietää

Lasten tulirokko - kaikki mitä vanhemman tarvitsee tietää

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 27 marraskuuta, 2018

Lapsen terveys on aina päällimmäisenä vanhemman mielessä. On tärkeää, että vanhemmat tietävät, mitä yleisimmät lastentaudit ovat, ja miten niitä ehkäistään ja hoidetaan. Tulirokko on yksi tällaisista vaivoista.

Mikä on tulirokko?

Tulirokko on A-ryhmän streptokokkibakteerin aiheuttama infektio. A-streptokokki voi erittää toksiinia, joka aiheuttaa laajasti leviävän punaisen ihottuman. Kaikki streptokokkitulehdukset eivät tuota tätä toksiinia, eivätkä kaikki ihmiset ole sille herkkiä.

Tulirokkoa esiintyy eniten 4-8-vuotiailla lapsilla ja tauti on harvinainen alle 2-vuotiailla.

Tulirokon aiheuttajat

Streptokokki A leviää nielusta tai nenästä pisaratartuntana tai käsien välityksellä kosketustartuntana. Tauti voi siis levitä esimerkiksi lapsen puhuessa, yskiessä tai aivastaessa tai sellaisten tavaroiden välityksellä, joita lapsi on koskettanut suullaan. Tiedetään myös tapauksia, joissa bakteeri on levinnyt ihoinfektiosta.

Tulirokon itämisaika on 3-5 vuorokautta. Itämisajalla tarkoitetaan oireetonta, tartunnan ja ensimmäisten oireiden puhkeamisen välistä, aikaa. Tänä aikana lapsi voi tartuttaa taudin muille ihmisille.

Yleisin paikka tulirokkotartunnan saamiselle on päiväkoti tai koulu. Tauti tarttuu erityisen tehokkaasti talvella.

Lasten tulirokko

Tulirokon oireet

Tulirokko ilmenee kahdessa vaiheessa. Alkuvaiheessa lapsi kärsii helposti nielurisatulehdukseen sekoitettavista oireista, kuten nopeasti nousevasta kuumeesta, päänsärystä, kurkkukivusta ja suurentuneista imusolmukkeista.

Kaikki lapset eivät kärsi oksentelusta, mutta myös se kuuluu tulirokon oireisiin, samoin kuin vatsakipu ja voimakas väsymys.

Toiseen vaiheeseen liittyy tulirokon tunnusomaisin oire, eli hento ihottuma kasvoilla ja ylävartalossa. Ihottuma ilmestyy yleensä 12-48 tunnin sisällä kuumeen noususta . Punoitus voi levitä ympäri vartaloa, mutta parhaiten sen näkyy rintakehällä, kainaloiden ympärillä ja vatsan alaosassa. Ihottuma ei yleensä leviä suun ympäristöön. Sen sijaan lapsen kieli voi olla punoittava ja turpea.

Aluksi ihottuma voi saada ihon näyttämään auringon polttamalta. Kun ihoa painetaan sormella, se menettää punaisen värinsä. Myöhemmässä vaiheessa iho punertaa ja siinä on pieniä pisteitä.

Lasten tulirokko

Lapsen sairastettua 6-8 päivää, kipu alkaa helpottaa. Ihottuma alkaa vähentyä 3-4 päivän jälkeen. Noin viikon kuluttua taudin alkamisesta lapsen iho voi hilseillä erityisesti sormenpäistä. Iholla voi viedä jopa 8 viikkoa parantua täysin tulirokon jäljiltä.

Tulirokon diagnosointi ja hoito

Tulirokkoa epäiltäessä lapsi täytyy viedä lääkäriin välittömästi, oli hänellä ihottumaa tai ei. Tulirokkodiagnoosi pystytään yleensä tekemään oireiden perusteella ja se voidaan varmistaa nielun bakteeriviljelyllä. Tulirokko paranee hyvin antibiooteilla, ja hoitona on yleensä 10 päivän penisilliinikuuri.

Jos mahdollista, lapsen ei tule viettää aikaa tulirokkoa sairastavan henkilön läheisyydessä. Näin bakteerin leviäminen saadaan pysäytettyä. Tulirokkopotilaan tartuttavuus loppuu 24 tunnin kuluttua antibioottihoidon aloittamisesta.

Tulirokko ei yleensä ole oikein hoidettuna lapselle vaarallinen tauti, eikä aiheuta vanhemmille syytä huoleen. Jälkitaudit, kuten munuaisten tai sydämen tulehdus, ovat nykyisin erittäin harvinaisia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Basetti, S et al. “Scarlet fever: a guide for general practitioners.” London journal of primary care vol. 9,5 77-79. 11 Aug. 2017, doi:10.1080/17571472.2017.1365677
  • Palacios-López CG, Durán-Mckinster C, OrozcoCovarrubias L, Saéz-de-Ocariz M, García-Romero MT, Ruiz-Maldonado R. Exantemas en pediatría. Acta Pediatr Mex 2015;36:412-423.
  • Wessels MR. Pharyngitis and Scarlet Fever. 2016 Feb 10 [Updated 2016 Mar 25]. In: Ferretti JJ, Stevens DL, Fischetti VA, editors. Streptococcus pyogenes : Basic Biology to Clinical Manifestations [Internet]. Oklahoma City (OK): University of Oklahoma Health Sciences Center; 2016-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK333418/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.