Lapsen kuumeen hoito - Äitiyden Ihme
 

Lapsen kuumeen hoito

Lapsen kuumeen hoito

Viimeisin päivitys: 23 marraskuuta, 2018

Kuume on tuttu vaiva pienille lapsille, joiden vastustuskyky ei ole vielä kunnolla kehittynyt. Tänään kerromme, kuinka lapsen kuumeen hoito ja laskeminen onnistuu kotioloissa.

Kuumeella tarkoitetaan tilaa, jossa henkilön ruumiinlämpö on tavallista korkeampi. Kuume on kehon luonnollinen tapa vastata sairauteen. Se on puolustusmekanismi, joka pyrkii rajoittamaan taudinaiheuttajien leviämistä.

Kuumeen rajana pidetään yleisesti 37,5 astetta, eikä tälläinen ruumiinlämpö ei ole suuri huolenaihe yli kolmen kuukauden ikäisten lasten kohdalla. Jos lämpötila nousee yli 38 asteen, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan tai terveyskeskukseen ja ryhtyä toimiin kuumeen laskemiseksi.

Jos lapsi kärsii kuumeen lisäksi jostain seuraavista oireista, hänet on tärkeä viedä lääkärin tutkittavaksi:

  • Yskä tai liman eritys
  • Oksentelu tai ripuli tai vaihtoehtoisesti virtsaamisen tai ulostamisen puuttuminen
  • Kalpea iho
  • Vähäinen aktiivisuus
  • Ihottuma
  • Ruokahalun puute

Lapsen kuumeen hoito

Seuraavaksi listaamme muutamia keinoja, joilla lapsen kuumetta voidaan laskea luonnollisesti kotioloissa.

Lämmin kylpy

Laske lapselle kylpy 37-asteisesta vedestä. Veden lämpötila on sama kuin lapsen normaali ruumiinlämpö, mikä auttaa laskemaan kuumetta. Lapsen kannattaa antaa kylpeä veden viilenemiseen asti, jotta keho viilenee ja lapsi rentoutuu.

Lapsen kuumeen hoito

Viilennä otsa, kaula, jalat ja kädet

Laske lapsen ruumiinlämpöä käyttämällä viileitä hauteita. Kastele esimerkiksi pyyhe tai kangas huoneenlämpöisellä vedellä ja aseta haude lapsen otsalle, käsille, jaloille ja kaulalle.

Kylmähauteet ajavat saman asian kuin kylpy, mutta rasittavat väsynyttä lasta kylpyä vähemmän. Tämä on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun sisällä on kylmä.

Kun pyyhe alkaa lämmetä, vaihda se viileään hauteeseen. Vaihda haude niin monta kertaa, että lapsen kuume lähtee laskemaan.

Säädä huonelämpötila sopivaksi

Kodin lämpötila ei saa olla liian kylmä tai kuuma. Lisäksi suositellaan huoneen tuulettamista, jotta siellä riittää raikasta ilmaa.

Riisu ylimääräiset vaatteet

Älä pue vauvalle liikaa vaatteita, sillä ne estävät kuumetta laskemasta. Talvella lapselta voidaan riisua yksi vaatekerros ja kesällä lapsen olo tulee tehdä mahdollisimman mukavaksi. Myös lapsen sukat voidaan riisua.

Jos sää on hyvin lämmin, aseta lapsen jalat koskettamaan kylmää pintaa. Tämä voi olla lattia, märkä pyyhe tai kulhollinen vettä – mikä sitten onkaan lapselle miellyttävin vaihtoehto.

Pidä huolta nesteytyksestä

Kuumeen noustessa lapsi hikoilee, eikä hänelle välttämättä maistu ruoka tai juoma. Muista siis huolehtia riittävästä nesteen saannistaHyviä valintoja ovat vesi, mehu ja talvella lämmin keitto.

Lapsen kuumeen hoito

Tärkeintä on lepo

Paras hoito lapsen kuumeeseen on lepo, jota lapsen tulee saada runsaasti.

Lapsi on usein kuumeen vaikutuksesta väsynyt, eikä halua leikkiä. On kuitenkin myös tilanteita, joissa kuume ei vaikuta lapseen väsyttävästi, jolloin lapsi haluaa leikkiä ja juosta ympäriinsä normaaliin tapaan.

Pyri pitämään lapsi rauhallisena ja anna hänen tehdä ainoastaan asioita, jotka eivät rasita hänen kehoaan. Lapselle voi esimerkiksi lukea kirjaa tai hänen kanssaan voi katsoa elokuvan.

Jos lapsi on alle kolme kuukautta vanha, hänet tulee viedä kuumeen noustessa heti lääkäriin, eikä odottaa kotikonstien laskevan kuumetta.

Muista myös nämä faktat kuumeesta

Kuume on oire siitä, että lapsen kehossa ei ole kaikki hyvin. Lääkärin tulee diagnosoida kuumeen aiheuttaja ennen kuin lapselle annetaan minkäänlaista lääkehoitoa.

Älä siis ryhdy lääkitsemään kuumeista lasta omin neuvoin, vaan pyydä ammattilaisen mielipide. Päätösten tekeminen ilman asiantuntevaa apua voi olla vahingollista lapsesi terveydelle.

Jos et saa lapsesi kuumetta laskemaan näiden neuvojen avulla, tai lapsen kuume jatkaa nousemista, vie lapsi välittömästi terveyskeskukseen. Käänny lääkärin puoleen myös silloin, kun kuume on kestänyt kauemmin kuin kaksi päivää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.