Lasten rakot ja niiden hoito - Äitiyden Ihme
 

Lasten rakot ja niiden hoito

Rakot ovat lapsilla yleisempiä kuin ehkä kuvitteletkaan. Niitä aiheuttavat niin ihon hankautuminen, palovammat, onnettomuudet kuin liian kauan ilman suojaa auringossa oleilukin.
Lasten rakot ja niiden hoito
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Erilaiset naarmut, haavat ja rakot ovat lapsilla tavallisia, ja vaikka ne eivät yleensä olekaan lapselle vaaraksi, kannattaa niiden oikeaoppiseen hoitamiseen kiinnittää huomiota. Tänään kerromme, miten lapsen ihoon syntyviä rakkoja kannattaa hoitaa.

Kuinka rakot muodostuvat?

Rakot ovat ihonalaisia tai ihon sisällä olevia kudosnestettä sisältäviä rakkuloita. Niiden koko vaihtelee, mutta niiden läpimitta on vähintään puoli senttiä. Vaikka rakot eivät yleensä ole vaarallisia, ne voivat olla ärsyttäviä etenkin käsissä ja jaloissa. Ongelmia voi syntyä rakon puhjetessa, jos siihen pääsee likaa, joka aiheuttaa tulehduksen.

Miksi rakkoja sitten syntyy? Tähän on monia syitä, joista toiset ovat toisia yleisempiä. Esimerkiksi uudet hengät voivat hangata kantapään tai varpaiden ihoa niin, että ihoon muodostuu rakko. Myös esimerkiksi hyvin kuuman pinnan koskettaminen voi saada aikaan rakon.

Toisinaan rakon aiheuttaa ihottuma tai myrkyllisen kasvin, kuten muratin tai sumakin, koskettaminen. Myös tietyt sairaudet, kuten vesirokko, eräät ihotulehdukset ja herpes simplex -infektio, voivat synnyttää rakkoja.

Lasten rakot ja niiden hoito

Kuinka toimia, jos lapsella on rakko?

Lapsen rakon kanssa on oltava varovainen, jotta se ei rikkoudu tai aiheuta kipua. Hyvä tapa suojata rakko, on peittää se laastarilla. Apteekeissa on saatavilla juuri tähän ongelmaan tarkoitettuja rakkolaastareita, mutta myös tavallinen laastari suojaa rakkoa hankaukselta ja lialta.

Pienen lapsen kanssa laastari voi olla ongelmallinen, koska tämä todennäköisesti haluaa repiä laastarin irti. Rakkoa on kuitenkin tärkeä estää likaantumasta, ja sen suojana oleva laastari tai sideharso tulee muistaa vaihtaa puhtaaseen tarpeeksi usein.

Rakkoa ei kannata puhkaista, sillä tällöin kudosneste valuu ulos, eikä suojaa rakon alla syntyvää uutta ihoa. Jos rakko on suuri tai sen sisällä on sameaa nestettä tai runsaasti mätää, kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen hoito-ohjeiden saamiseksi. Joissain tapauksissa lääkäri tyhjentää rakon ohuella neulalla ja hoitaa ihoa esimerkiksi antibioottivoiteella.

Esimerkiksi uudet hengät voivat hangata kantapään tai varpaiden ihoa niin, että ihoon muodostuu rakko. Myös esimerkiksi hyvin kuuman pinnan koskettaminen voi saada aikaan rakon.

Kuinka ehkäistä rakkojen syntymistä?

Yleisin rakkojen syntymisen syy lienevät huonosti istuvat kengät. Hankaus yksinään ei sinänsä aiheuta rakkoja, vaan tämän tekevät jalkaan kohdistuva liiallinen paine ja hankaus yhdessä. Rakon ehkäisyssä keskeistä on tämän ihoon kohdistuvan hankauksen ja paineen syntymisen estäminen. 

Rakot lapsella

Tämä tarkoittaa oikean kokoisten ja mallisten kenkien käyttämistä. Jos lapsi käyttää uusia kenkiä ensimmäisiä kertoja, hänelle kannattaa pukea ohuet sukat, jotta kengät eivät hankaa hänen ihoaan. Varotoimena jalkoihin voi jopa asettaa laastarin niihin kohtiin, joihin rakot yleensä syntyvät.

Erilaisten onnettomuuksien ennaltaehkäiseminen on tietysti tärkeää lapsen yleisen turvallisuuden, ei ainoastaan rakkuloiden syntymisen ehkäisemiseksi. On vanhempien tehtävä tehdä kaikki voitava vahinkojen ehkäisemiseksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, ettei pientä lasta jätetä koskaan keittiöön ilman valvontaa, eikä kiehuvaa vettä sisältävä kattila ole sellaisessa paikassa, että lapsi voi päästä siihen käsiksi.

Lapset ovat hyvin uteliaita, eivätkä osaa vielä pelätä asioita. Tämän vuoksi he koskettavat kaikkea mahdollista näkemäänsä – vaikka kyse olisi kuumasta hellan levystä, joka polttaa sormet.

Kesällä lapsen iho täytyy suojata erittäin korkean suojakertoimen aurinkosuojalla. Aurinkovoidetta tulee käyttää myös pilvisellä säällä, ja uusi kerros täytyy levittää vähintään kahden tunnin välein.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.