Kuuman veden aiheuttama palovamma lapsella - Äitiyden ihme
 

Kuuman veden aiheuttama palovamma lapsella

Kuuman veden aiheuttamat palovammat ovat yksiä tavallisimmista kotona sekä lapsille että aikuisille sattuvista vammoista. Tänään kerromme eri tyyppisistä palovammoista ja annamme perusneuvot kuuman veden aiheuttamien palovammojen hoitoon.
Kuuman veden aiheuttama palovamma lapsella

Viimeisin päivitys: 22 huhtikuuta, 2020

Lähes jokainen meistä on joskus joutunut kokemaan, miltä lievä palovamma tuntuu. Palovammoja on eri tyyppisiä, ja siinä, missä lieviä vammoja voidaan hoitaa kylmällä vedellä, voiteilla ja kipulääkkeillä, vakavat vammat vaativat välitöntä ensiapua ammattilaisilta ja monessa tapauksessa jopa leikkaushoitoa.

Kiehuva vesi aiheuttaa tyypillisesti ensimmäisen ja joskus toisen asteen palovammoja. Ensimmäisen asteen vammat aiheuttavat punoitusta, lievää kipua ja poltetta ja paranevat yleensä nopeasti. Toisen asteen palovammat aiheuttavat yleensä rakkuloita, voimakasta poltetta ja kipua.

Pinnallisemmat vammat paranevat tyypillisesti 7-15 päivän kuluessa, eivätkä jätä arpia, mutta syvemmät haavat vaativat pidemmän paranemisajan ja aiheuttavat jonkin asteista arpeutumista.

Lapsi on ikiliikkuja, ja riski palovammasta on olemassa, pyrittiinpä lasta vahtimaan miten tarkasti tahansa. Tämän vuoksi seuraavat neuvot on hyvä pitää mielessä, jotta vahingon sattuessa osataan toimia nopeasti ja oikein.

Kuuman veden aiheuttama palovamma lapsella

Tärkeintä on pysyä rauhallisena, jotta lapselle pystytään antamaan hyvää hoitoa. Siirrä lapsi nopeasti pois kuuman veden lähettyviltä valaistuun tilaan. Tarkasta, kuinka vakavan vamman neste on lapselle aiheuttanut ja millaista hoitoa tarvitaan.

Lievät, ensimmäisen asteen palovammat voidaan yleensä hoitaa kotona, mutta vakavammat vammat on aina hoidatettava ensiavussa. Jos et ole varma vamman vakavuudesta, kannattaa lapsi viedä ammattilaisen tarkastettavaksi. Varovaisuus ei ole koskaan pahasta, kun kyseessä on lapsen terveys.

Ensimmäisen asteen palovamman hoito

Ensimmäisen asteen palovammalla tarkoitetaan ihon pinnallista vammautumista. Vamma voidaan todeta pinnalliseksi säilyneen tunnon, kosteuden ja karvoituksen perusteella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita vamman olevan kivuton.

Iho on pinnalta kuiva, punoittava ja arka kosketukselle. Ensimmäisen asteen palovamma saa ihon näyttämään siltä kuin se olisi palanut auringossa. Ihossa on kirvelevää kipua, mutta ei rakkuloita.

Jos pinnallisen palovamman palanut alue ulottuu ihon syvempiin pintakerroksiin, iholle muodostuu rakkuloita. Tällöin iho on punoittava, turvonnut ja hyvin kivulias.

Ensimmäisen asteen palovamman hoito

Lievän palovamman hoito-ohjeet ovat seuraavat:

  • Jäähdytä palovammaa välittömästi 10 minuutin ajan juoksevan, viileän veden alla tai vesiastiassa. On tärkeää, että iholle ei laiteta jäätä, sillä tämä pahentaa ärtymistä.
  • Älä puhko mahdollisia rakkuloita, sillä tämä voi aiheuttaa epäpuhtauksien siirtymisen kudoksiin.
  • Jos iho on erittävä tai rakkulainen, se voidaan peittää palovamman tarkoitetulla siteellä.

Jos lapsella on kovia kipuja, hänelle voidaan antaa lapsille sopivaa särkylääkettä. Ensimmäisen asteen palovamman paraneminen kestää tyypillisesti viikosta kahteen vamman laajuudesta riippuen.

Jos palovamma on käsissä, jalkaterissä tai kasvojen tai sukupuolielinten alueella lapsi tulee aina viedä lääkäriin. Vaikka vamman epäillään olevan lievä, iho on näillä alueilla erityisen herkkä ja vaatii lääkärihoitoa. Samoin, jos palovamma tulehtuu, on hakeuduttava lääkäriin välittömästi.

Toisen ja kolmannen asteen palovammojen hoito

Syvä palovamma ulottuu aina kaikkien ihokerrosten läpi, mutta voi vakavissa tapauksissa ulottua myös ihon alla oleviin syvempiin kudoksiin. Kuuma vesi ei yleensä aiheuta näin vakavaa vammaa.

Syvässä palovammassa vaurioitunut iho on kuiva, eikä se aisti kipua hermopäätteiden vaurioiduttua. Vamman ympärillä voi tuntua kipua, ja iho on väriltään harmaa, helmenvalkea tai tumma. Vakavan palovamman hoito vaatii usein leikkaushoitoa, ja tälläinen vamma paranee hitaasti, jättäen jälkeensä arven.

Lapsen palovamma

Jos lapsen saaman palovamman katsotaan olevan edes melko vakava, tulee lapsi viedä välittömästi ensiapuun joko omalla autolla tai ambulanssilla, kumpi onkaan nopeampi vaihtoehto.

Palovammoihin on tärkeä varautua ensisijaisesti pyrkimällä välttämään niitä. Lieväkin palovamma on kivulias, ja pahimmassa tapauksessa onnettomuus voi aiheuttaa isoa vahinkoa. Mutta koska vahinkoja sattuu, on vanhempien hyvä tietää, kuinka onnettomuustilanteessa tulee toimia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.