Kuinka toimia, jos vauva kuolaa hyvin runsaasti? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, jos vauva kuolaa hyvin runsaasti?

On luonnollista, että vauva kuolaa heti syntymästään lähtien. Runsas kuolaaminen kuuluu olennaisena osana hampaiden puhkeamiseen ja kiinteiden ruokien syömisen opetteluun. Hyvin runsas kuolaaminen voi kuitenkin olla oire tietyistä terveysongelmista.
Kuinka toimia, jos vauva kuolaa hyvin runsaasti?

Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2019

Mitä tehdä, kun vauva kuolaa paljon? Tämä on tavallinen tuoreiden vanhempien suusta kuultu kysymys, mutta myös kokeneet äidit ja isät voivat huolestua vauvan kuolatessa hyvin runsaasti.

Vauva kuolaa, koska hän ei osaa vielä niellä sylkeään. Vastasyntynyt ei tuota paljon sylkeä, mutta kahden kuukauden iässä vauva kuolaa jo huomattavasti enemmän. Tässä iässä lapsi mielellään imee ja pureskelee kaikkea mahdollista, ja syljentuotanto lisääntyy.

Vauva käyttää juodessaan suunsa lihaksia imeäkseen ja nielläkseen. Syljentuotanto on automaattista, jolloin sylki jää suuhun ja valuu sitten ulos. Tässä vaiheessa erinomainen apu ovat ruokalaput, jotka pitävät lapsen kuivana ja lämpimänä. Vanhempien kannattaa myös kiinnittää huomiota vauvan suun ympäristöön ja pitää iho kuivana, jotta se ei pääse ärtymään kuolaamisesta.

Vauvalle runsas kuolaaminen on siis normaalia, mutta pitkittyessään kuolaaminen voi olla merkki tietyistä ongelmista.

Kuinka toimia, jos vauva kuolaa hyvin runsaasti?

Kun vauva on vilustunut, on normaalia, että kuolaaminen on tavallista runsaampaa. Jos huomaat tämän muutoksen, mutta vauvasi ei ole kipeä, kannattaisi kysyä asiasta lastenlääkäriltä.

Jos kuolaaminen kestää pitkään, tämä voi tarkoittaa ongelmaa hermostossa. Vauva ei ehkä pysty nielemään normaalisti.

Mikäli hänellä on vaikeuksia syödä ja kuolaaminen on runsasta, tämä voi tarkoittaa, että nieleminen sattuu. Syynä on yleensä virustulehdus, joka aiheuttaa kipua tai haavaumia suussa.

Kuinka toimia, jos vauva kuolaa hyvin runsaasti?

Yleensä lapsi kuolaa suurin piirtein 1,5-vuotiaaksi asti, mutta tässä on vaihtelua.

Jos vauva kuolaa hyvin paljon, hänellä on riski joutua usein tukehtumisvaaraan ja kärsiä jatkuvasti pahoinvoinnista, ja lisäksi hänellä voi olla vaikeuksia hengittää. Tällöin on tärkeää pysyä rauhallisena ja viedä lapsi lastenlääkäriin, jotta kaikki sairaudet saadaan suljettua pois laskuista.

On myös syytä muistaa, että vauvoilla on kehittymätön nielemisrefleksi.

Onko hampaiden puhkeaminen ainoa syy runsaaseen syljentuotantoon?

Se on tietenkin yksi pääsyistä – hampaat ovat kehittymässä ja puhkeamassa. Vaikka tässä voikin mennä pitkään, vauvan hampaiden perustat alkavat liikkua ikenissä noin kahden kuukauden iässä.

Syljessä on entsyymejä, jotka auttavat torjumaan eräitä tulehduksia. Siksi syljentuotanto lisääntyy, kun lapsen ensimmäiset hampaat puhkeavat. Tällöin lapsi hyötyy todennäköisesti purulelusta – nämä ovat käteviä ienten kivun lievittämiseksi, mutta ne lisäävät myös syljentuotantoa.

Yksi ensimmäisistä asioista, jotka vauva “löytää”, ovat kätensä. Kun näin käy, kädet laitetaan suuhun. Näin vauva saa koettua uusia tuntemuksia, ja leikkimällä käsillään hän stimuloi syljentuotantoa ja alkaa kuolata.

Tämä tapa on hyödyllinen, kun vauva alkaa nauttia kiinteitä ruokia. Hän ottaa kiinni ruoasta ja laittaa sen suuhunsa tutkiakseen. Pikkuhiljaa hän oppii syömään kiinteitä ruokia omin avuin.

Kun vauva alkaa pureskella sormiaan ja leikkiä kielellään, tämäkin stimuloi syljentuotantoa. Sylki on avaintekijä ruokien pehmentämisessä sekä hyvän nielemisen mahdollistamisessa.

Lapsi puree usein ikenillään silloin, kun hampaat ovat puhkeamassa. Tämä alue on usein turvonnut ja punoittava. Sylki on hyvin runsasta ja tarpeellista tässä vaiheessa, sillä se pitää alueen kostutettuna sekä estää tulehduksia.

Kuinka toimia, jos vauva kuolaa hyvin runsaasti?

Sylki ja syöminen

Uudet maut ja tuntemukset, joita vauva kokee alkaessaan nauttia kiinteitä ruokia, stimuloivat makunystyröitä. Tämä saa pienesi kuolaamaan enemmän. Syljen rooli on tällöin kostuttaa ja edistää sitä, että ruoka pääsee helposti vatsaan.

Ole tarkkana vauvasi kuolaamisen kanssa, jos se on mielestäsi epänormaalin runsasta. Yleensä lapsi kuolaa noin 1,5-vuotiaaksi, mutta tässä on vaihtelua. Kaikki riippuu lapsesi kehityksen tahdista, siitä miten hän hyväksyy kiinteät ruoat sekä hampaiden puhkeamisesta.

Ei ole mitään syytä hätääntyä, jos kuolaaminen on runsasta. Pidä aina ruokalappua tai liinaa mukana, kuten myös tuttia tai purulelua, jotta tämä vaihe olisi helpompi.

Nauti tästä jaksosta pienesi kehityksessä! Muista, että jokainen hetki vauvasi elämässä – olipa kyse hyvistä tai huonoista asioista – on ainutlaatuinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.