Hiilihydraattipitoiset soseet lapselle - Äitiyden Ihme
 

Hiilihydraattipitoiset soseet lapselle

Monet ruoat sisältävät hiilihydraatteja, jotka ovat tärkeä osa lapsen ruokavaliota. Kattava ja tasapainoinen ruokavalio sisältää sekä yksinkertaisia että monimutkaisempia hiilihydraatteja.
Hiilihydraattipitoiset soseet lapselle

Viimeisin päivitys: 19 maaliskuuta, 2019

Tänään esittelemämme hiilihydraattipitoiset soseet ovat paitsi herkullisia, myös edistävät tehokkaasti lapsen optimaalista kehitystä ja terveyttä.

Hiilihydraatit ovat tärkeässä roolissa lapsen elimistön kasvussa, lihastyössä, aivojen kehityksen edistämisessä, lämmön ylläpitämisessä sekä hermoston ja elinten toiminnassa. Ne parantavat suoliston terveyttä sekä antavat energiaa ja runsaasti kuituja. Hiilihydraattien tulee olla osa sekä lapsen että aikuisen ruokavaliota, ja vanhempien on syytä varmistaa, että hiilihydraatteja on lapsen lautasella joka päivä.

Erilaiset hiilihydraatit

Kuten jo mainitsimme, hiilihydraatit ovat tarpeellisia sekä aikuisen että lapsen hyvinvoinnin kannalta, mutta on tärkeä ymmärtää erilaisten hiilihydraattien erot. Kaikki hiilihydraatit nimittäin eivät ole hyväksi ihmiselle liian suurissa määrissä nautittuina.

Hiilihydraatit ryhmitellään yksinkertaisiin ja monimutkaisiin niiden sokeriyksiköiden lukumäärän mukaan.  Yksinkertaiset hiilihydraatit, kuten fruktoosi, glukoosi ja riboosi, ovat nopeasti imeytyviä. Sen sijaan monimutkaisemmat hiilihydraatit imeytyvät kehossa hitaammin. Tietyt yksinkertaiset hiilihydraatit – esimerkiksi fruktoosi – nostavat verensokeria hitaasti, kun taas osa monimutkaisemmista hiilihydraateista – esimerkiksi murot, leipä ja pasta – nostavat verensokeria nopeasti.

Hiilihydraattipitoiset soseet lapselle

Monet vanhemmat miettivät, onko olemassa jokin selkeä suositus koskien hiilihydraattien määrää lapsen ruokavaliossa. Vastaus kuitenkin riippuu siitä, minkä tyyppisestä hiilihydraatista on kyse. Yksinkertaisten hiilihydraattien ei tulisi muodostaa yli 10 % lapsen ravinnosta, kun taas monimutkaisten hiilihydraattien olisi hyvä muodostaa vähintään puolet lapsen päivittäisestä kalorimäärästä. Avainasia on siis tasapaino erilaisten hiilihydraattien nauttimisessa.

Hiilihydraattipitoiset soseet lapselle

Riisi-kanasose

Ainekset

 • 1 purjo
 • 2 porkkanaa
 • 1 kesäkurpitsa
 • 5 kirsikkatomaattia
 • 60 g kananrintaa
 • 0,3 dl riisiä
 • Kanalientä
 • Suolaa maun mukaan

Valmistus

 1. Pese, kuori ja paloittele kasvikset ja kananrinta.
 2. Keitä vesi ja lisää siihen kasvikset ja riisi.
 3. Noin 20 minuutin kuluttua, tai kun kasvikset ovat pehmenneet, lisää kananrinta ja odota, kunnes se on täysin kypsä.
 4. Kaada ainekset tehosekoittimeen ja lisää kanaliemi ja hiukan suolaa.
 5. Sekoita hyvin, kunnes seos on tasainen.
 6. Lisää suolaa, jos tarpeen.

Bataatti-omenasose

Ainekset

 • 1 1/2 suurikokoista bataattia
 • ½ omena
 • 1 tl ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • Suolaa maun mukaan

Valmistus

 1. Pese ja viipaloi omena, mutta älä kuori sitä, jotta et menetä kuoren ravinteita.
 2. Paista omenaa useamman minuutin ajan oliiviöljyn kera.
 3. Lisää kaksi ruokalusikallista vettä ja jatka kypsentämistä.
 4. Kun omena on pehmennyt, murskaa se haarukalla.
 5. Pese, kuori ja paloittele bataatti. Keitä sitä kevyesti suolatussa vedessä, kunnes se on pehmennyt ja se voidaan murskata.
 6. Yhdistä murskattu omena ja bataatti ja sekoita hyvin.
 7. Lisää hiukan suolaa ja oliiviöljyä.
Hiilihydraattipitoiset soseet lapselle

Täysjyväriisisose

Ainekset

 • Reilu 1 dl täysjyväriisiä
 • 1 pieni ja kypsä banaani

Valmistus

 1. Jauha kypsentämätön riisi tehosekoittimessa.
 2. Keitä vesi ja lisää 2 rkl tai runsaammin jauhettua riisiä. Keitä useamman minuutin ajan.
 3. Murskaa banaani ja sekoita se keitettyyn riisijauheeseen. Sekoita hyvin vispilän avulla.
 4. Lisää suolaa maun mukaan.

Nämä kolme runsaasti hiilihydraatteja sisältävää sosetta ovat herkullisia aterioita lapselle ja takaavat oikeanlaisten hiilihydraattien saannin. Perusaineksina ovat kaikissa monimutkaiset, hitaasti imeytyvät hiilihydraatit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosci, 2018. 23; 2255-2266.
 • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.