Kuinka toimia ampiaisen pistäessä? - Eläimemme
 

Kuinka toimia ampiaisen pistäessä?

Osaatko toimia ampiaisen pistäessä ja tiedätkö, mitkä oireet ovat merkki siitä, että on hakeuduttava lääkäriin?
Kuinka toimia ampiaisen pistäessä?

Viimeisin päivitys: 23 toukokuuta, 2020

Ampiaiset on myrkkypistiäisiin kuuluva pistiäisheimo, johon kuuluu maailmanlaajuisesti yli 5000 lajia. Suomessa yleisimpiä ampiaisia ovat piha-ampiaiset, jotka kesä tuo pian taas mukanaan – minkä vuoksi jokaisen on hyvä virkistää muistiaan sen suhteen, kuinka toimia ampiaisen pistäessä.

Moni aikuisikään ehtinyt on kokenut vähintään yhden ampiaisen piston ja muistaa kyseessä olevan ikävä kokemus. Vaikka ampiaisen pisto ei suurimmassa osassa tapauksia aiheuta uhrille erityistä vaaraa, se voi saada aikaan kipua ja muita epämiellyttäviä oireita. Jos henkilö on allerginen ampiaisen myrkylle, yksikin pisto voi olla hengenvaarallinen.

Ampiaisen piston oireet

Useimmille ampiaisen pisto aiheuttaa lieviä oireita kuten punoitusta, turvotusta ja lievää kipua pistokohdassa. Oireet häviävät yleensä kahden vuorokauden kuluessa.

Jos ampiaisen piston jälkeen huomataan seuraavia oireita, potilaan tulee hakeutua terveyskeskukseen:

 • Voimakas huonovointisuus ja kuume
 • Voimakas ja laaja-alainen turvotus
 • Hengitysvaikeudet
 • Kiihtynyt pulssi
 • Tajunnan menetys
 • Kasvojen turpoaminen
 • Pitkään jatkuva huimaus

Jos ampiainen pistää suun, kasvojen tai kaulan alueelle, pistoja on useita tai uhri on hyvin pieni lapsi, oireet saattavat vaatia kiireellistä apua.

Kuinka toimia ampiaisen pistäessä?

Aivan ensimmäisenä on hyvä muistaa, että sekä ampiainen että mehiläinen voivat pistää ihmistä, ja nämä kaksi hyönteistä on hyvä osata erottaa toisistaan. Sen lisäksi, että ne poikkeavat toisistaan ulkonäöltään, ne myös pistävät eri tavoin. Ampiaisnaarailla on myrkkypistin, eivätkä ne mehiläisistä poiketen kuole pistäessään, mikä tarkoittaa, että ne voivat pistää uhriaan useamman kerran.

Pistin on osa ampiaisen lisääntymisjärjestelmää ja myös sen kestävin osa. Siksi ampiainen pystyykin pistämään uhriaan useita kertoja ilman, että se kuolee.

Ampiaisen pistäessä kannattaa muistaa seuraavat neuvot:

 • Ampiaisen pistin ei yleensä jää kiinni ihoon, mutta jos näin käy, poista se varovasti pinseteillä tulehduksen ehkäisemiseksi.
 • Jos mahdollista, pidä piston saanutta kehon osaa paikallaan.
 • Lievitä paikallista kipua ja turvotusta kylmähoidolla. Älä purista pistoskohtaa.
 • Jos pisto aiheuttaa anafylaktisen reaktion, soita välittömästi hätänumeroon, sillä kyseessä on hengenvaarallinen allerginen reaktio.
 • Tarkkaile pistokohtaa, sillä allerginen reaktio voi ilmaantua myös viiveellä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.