Lapsen anafylaksia: Syyt, oireet ja hoito

18.6.2019
Anafylaksia on äkillinen ja henkeä uhkaava allerginen reaktio, joka voi ilmetä koska tahansa niin lapsella kuin aikuisellakin.

Anafylaksia eli anafylaktinen reaktio on äkillinen ja mahdollisesti hengenvaarallinen useamman kuin yhden elimen yliherkkyysreaktio. Anafylaktisen reaktion syyt vaihtelevat, mutta lapsilla anafylaksian taustalla on lähes aina IgE-välitteinen allerginen reaktio.

Mikä on anafylaksia ja miten se oireilee?

Anafylaksia on nopeasti etenevä ja mahdollisesti henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio, joka vaatii aina välitöntä hoitoa. Reaktion tavallisimmat ensioireet ovat kämmenpohjien, hiuspohjan ja huulien voimakas kihelmöinti ja kutina, jotka leviävät muutamassa minuutissa ympäri kehon.

Ihoon nousee usein nokkospaukamia tai punoitusta, ja etenkin huulissa ja silmäluomissa on selvää turvotusta. Anafylaktisen reaktion saaneen kurkkua kuristaa, ääni käheytyy ja henki saattaa vinkua. Potilaan vatsaa voi kouristaa, ja hän saattaa oksentaa tai ripuloida. Pulssi on kiihtynyt ja vaikeimmissa tapauksissa verenpaine laskee ja potilas kärsii rytmihäiriöistä. Anafylaktinen reaktio kehittyy huippuunsa 10-30 minuutissa.

Ruoka-aineet, kuten maapähkinä, puupähkinät, vehnä, muna, kala, maito, äyriäiset, tattari, seesaminsiemenet, selleri ja kiivi ovat tunnettuja allergisen anafylaksian aiheuttajia.

Allergisen anafylaksian tyypillisiä aiheuttajia ovat erilaiset ruoka-aineet sekä ampiaisen ja mehiläisen myrkky. Anafylaksia voi syntyä myös muulla kuin allergisella mekanismilla, jolloin henkeä uhkaavan reaktion taustalla ei ole IgE-vasta-aineita. Lapsilla anafylaktinen reaktio johtuu lähes aina allergiasta.

Anafylaktisen reaktion tyypillisimmät oireet ovat seuraavat:

  • Ensioireina kämmenpohjien, hiuspohjan ja huulien voimakas kihelmöinti ja kutina
  • Ympäri kehon leviävä kihelmöinti ja kutina
  • Nokkospaukamat tai punoitus
  • Turvonneet silmät, huulet ja kieli
  • Kuristava kurkku, äänen käheytyminen ja hengityksen vinkuminen
  • Hengitysvaikeudet
  • Vatsan alueen ongelmat, kuten kouristelu, kipu, ripulointi, oksentelu tai pahoinvointi
  • Verenpaineen lasku
  • Kiihtynyt pulssi ja rytmihäiriöt
  • Väliaikainen tajunnan menetys

Tavallisimmat lapsen anafylaktisen reaktion aiheuttajat

Ruoka-aineet

Anafylaksia lapsella

Ruoka-aineet, kuten maapähkinä, puupähkinät, vehnä, muna, kala, maito, äyriäiset, tattari, seesaminsiemenet, selleri ja kiivi ovat tunnettuja allergisen anafylaksian aiheuttajia.

Ampiaisen tai mehiläisen pisto

Myös ampiaisen ja mehiläisen myrkky on kohtalaisen yleinen anafylaktisen reaktion aiheuttaja.

Lääkkeet

Voimakkaaseen IgE-välitteiseen lääkeallergiaan liittyy anafylaktisen reaktion riski. Yleisimmät allergisten oireiden aiheuttajat ovat antibiootit ja tulehduskipulääkkeet. Joissain tapauksissa reaktion syynä on lääkkeen apuaine, eikä lääke itse.