Ampiaisen pisto lapsella - Äitiyden Ihme
 

Ampiaisen pisto lapsella

Jos yksi ampiainen pistää lasta, ei ole syytä paniikkiin. Allergiariski on aina olemassa, mutta se on pienillä lapsilla pienempi kuin aikuisella. Sen sijaan useat pistot pään tai kaulan alueelle voivat olla vaaraksi minkä ikäiselle tahansa.
Ampiaisen pisto lapsella

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni aikuinen pelkää ampiaisia ja mehiläisiä ja etenkin sitä, että ne pistävät pientä lasta. Tämä johtuu osittain siitä, että ei tiedetä, kuinka lapsen keho reagoi pistoon. Pahimman tapahtuessa aikuinen usein miettii, voidaanko ampiaisen pisto hoitaa kotona vai onko lapsi syytä viedä terveyskeskukseen.

Ampiaisen pisto lapsella

Ampiaiset on myrkkypistiäisiin kuuluva pistiäisheimo, johon kuuluu maailmanlaajuisesti yli 5000 lajia. Suomessa yleisin ampiaislaji on piha-ampiainen. Ampiaisnaarailla on myrkkypistin, eivätkä ne tarhamehiläisistä poiketen kuole pistäessään, mikä tarkoittaa, että ne voivat pistää uhriaan useamman kerran. Ampiainen pistää puolustaakseen it­seään ja pesäänsä, ja toisinaan uhriksi joutuu myös ihminen.

Ampiaisen pisto lapsella

Jos ampiainen pääsee syystä tai toisesta pistämään lasta, aikuisen on tärkeää muistaa pysyä rauhallisena. Useimmille ampiaisen pisto aiheuttaa vain punoitusta, turvotusta ja lievää kipua pistokohdassa. Oireet häviävät yleensä kahden vuorokauden kuluessa.

Jos ampiainen pääsee pistämään suuhun tai kasvojen tai kaulan alueelle, pistoja on useita tai kyseessä on hyvin pieni lapsi, oireet saattavat vaatia kiireellistä apua. Jos lapsi on allerginen ampiaisen myrkylle, yksikin pistos on vaarallinen. Allergiariski on kuitenkin pienillä lapsilla pienempi kuin aikuisilla.

Ampiaisen piston hoito

  • Ampiaisen pistin ei yleensä jää kiinni ihmisen ihoon, mutta jos näin käy, poista se varovasti pinseteillä tulehduksen estämiseksi. Älä purista aluetta, äläkä usko vanhaan neuvoon, jonka mukaan pistoskohtaa tulee imeä pistimen irrottamiseksi.
  • Lievitä paikallista kipua ja turvotusta kylmähoidolla.
  • Tarkkaile pistokohtaa, sillä allerginen reaktio voi ilmaantua myös viiveellä. Jos iholla esiintyy voimakasta ja laaja-alaista turvotusta, vie lapsi terveyskeskukseen.
  • Jos pisto tai pistokset aiheuttavat anafylaktisen reaktion, soita välittömästi hätänumeroon, sillä kyseessä on hengenvaarallinen allerginen reaktio.
Ampiaisen pisto lapsella

Mitä lapsille kannattaa kertoa ampiaisista?

Kaikissa tapauksissa ampiaisten pistot eivät ole estettävissä, mutta lasta kannattaa opettaa toimimaan oikein ampiaisten suhteen, jotta turhilta onnettomuuksilta vältytään.

  • Ei ole syytä huoleen, jos ampiainen lentää lähellä tai jopa laskeutuu iholle. Ampiainen luultavasti vain kävelee hetken iholla ja jatkaa sitten matkaansa. Ampiaista ei tule pelästyttää läimäyttämällä tai huitomalla sitä, sillä säikähtänyt ampiainen voi pistää.
  • Ampiaispesää ei saa koskaan tutkia, sillä pesässä elelevät työläiset voivat käydä tunkeilijan kimppuun.
  • Ulkona syystä tai toisesta säilytettyjä vaatteita kannattaa ravistaa hyvin ennen niiden pukemista, sillä vaatteeseen saattaa olla piiloutunut ampiainen.
  • Mahdollinen mukana kuljetettava ruoka – ja etenkin makeat hedelmät – kannattaa peittää, sillä ne houkuttelevat erilaisia hyönteisiä, myös ampiaisia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.