Kuinka hoitaa raskauden aikaista flunssaa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka hoitaa raskauden aikaista flunssaa?

Kuinka hoitaa raskauden aikaista flunssaa?

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskaana olevien naisten täytyy huolehtia itsestään ja terveydestään entistä tarkemmin, sillä he ovat vastuussa myös vatsassaan kasvavan uuden elämän terveydestä. Toisinaan kuitenkaan mitkään keinot eivät riitä flunssan poissa pitämiseksi, ja tällöin on tärkeää tietää, kuinka hoitaa raskauden aikaista flunssaa.

Kukaan ei pidä sairastamisesta, ja etenkin raskauden aikana flunssa voi tehdä odottavan äidin olon todella epämukavaksi. Vaikka flunssa ei olekaan vakava tauti, eikä se aiheuta riskejä sikiölle, se voi kestää useita päiviä ja sitä voi seurata erilaisia jälkitauteja. Etenkin vanhukset ja lapset reagoivat herkästi tavallisen flunssaviruksen oireisiin.

Ei ole ennenkuulumatonta, että naiset sairastuvat raskauden aikana tavallista helpommin erilaisiin hengitystieinfektioihin. Syy tähän on yksinkertaisesti se, että vastustuskyky ei reagoi kehon ulkopuolisiin ärsykkeisiin yhtä tehokkaasti, kun vatsassa kehittyy sikiö.

Kuinka välttää flunssa raskauden aikana?

Kuinka hoitaa raskauden aikaista flunssaa?

Flunssaa aiheuttavat sadat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset. Influenssa puolestaan on influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus, ja myös sitä esiintyy raskaana olevilla naisilla.

Odottavan äidin sairastama influenssa ei lisää sikiön epämuodostumariskiä, mutta tutkimusten mukaan keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riski kasvaa. Raskaana olevalla on myös kohonnut riski sairastua keuhkokuumeeseen. Kaikille raskaana oleville suositellaankin annettavaksi influenssarokote.

Aina flunssalta ei pysty välttymään, mutta sairastumista voi pyrkiä ehkäisemään muutamilla yksinkertaisilla keinoilla, jotka tähtäävät vastustuskyvyn vahvistamiseen.

  • Pyri välttämään stressaavia tilanteita, jotka jättävät vastustuskykysi ja kehosi alttiiksi taudeille.
  • Noudata terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä ja runsaskuituisia ruokia.
  • Liiku säännöllisesti ja ulkoile. Lähde lenkille tai aloita urheiluharrastus, joka pitää sinut ja kehosi liikkeessä.
  • Vähennä kofeiinin juontia ja luovu terveydellesi haitallisista tavoista.
  • Juo tarpeeksi ja suosi raikasta vettä tai tuoremehuja. Nämä juomat auttavat kehoasi puhdistumaan ja tarjoavat sen tarvitsemia vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kuinka hoitaa raskauden aikaista flunssaa?

Flunssa aiheuttaa tyypillisesti nenän tukkoisuutta, kurkun karheutta ja kipua, vilustumisen tunnetta ja väsymystä, päänsärkyä, yskää, ruokahalun katoamista ja toisinaan myös kuumetta. Yhdistettynä raskauden mahdollisesti mukanaan tuomiin ongelmiin, sairastavan naisen olo voi olla hyvin epämukava.

Raskaana ollessa flunssan perushoito koostuu samoista elementeistä kuin muulloinkin, eli levosta, lämpimien juomien nauttimisesta ja tarvittaessa höyryhengityksestä. Jos perushoito ei riitä, voidaan tukkoisuutta, yskää ja kuumetta hoitaa reseptivapailla lääkkeillä. On kuitenkin tärkeää tarkistaa lääkäriltä tai farmaseutilta, että lääkkeet sopivat käytettäväksi raskauden aikana.

Kuinka hoitaa raskauden aikaista flunssaa?
  • Lämpimien juomien nauttiminen rauhoittaa kipeää kurkkua, auttaa irrottamaan limaa ja pitää kehon nesteytettynä. Juoma voi olla esimerkiksi teetä tai vettä, johon on lisätty sitruunaa ja hunajaa. Myös kurkun kurlaamista suolavedellä voi kokeilla.
  • Eukalyptusöljy voi helpottaa nenän tukkoisuutta. Öljyä laitetaan muutama tippa nenäliinaan, minkä jälkeen sitä hengitetään sisään syvään useita kertoja.
  • Höyryn hengittäminen on loistava tapa avata hengitysteitä ja irrottaa limaa. Yksi hyvä keino on sulkea kylpyhuoneen ovi ja laskea kuumaa vettä suihkussa, jolloin huone täyttyy lämpimästä höyrystä.

Jos oireet eivät helpota kotihoidoista huolimatta muutamassa päivässä, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen. Voi olla, että potilas kärsii sekundaarisesta tulehduksesta, joka vaatii antibioottikuuria tai muuta lääkärin määräämää hoitoa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.