Näin voit hallita kipua synnytyksen aikana - Äitiyden Ihme
 

Näin voit hallita kipua synnytyksen aikana

Näin voit hallita kipua synnytyksen aikana

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jo pelkkä synnytyksen aiheuttaman kivun ajatteleminen voi säikäyttää kenet vain. Kipua kuvaillaan äärimmäisen suureksi, ja se on ihan oikeasti juuri tällaista. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kehosi selviytyy kivusta tiettyjen tekniikoiden avulla, joilla voit hallita kipua synnytyksen sekä kohdunkaulan laajenemisen aikana.

Äidilläni oli aina tapana kertoa, että synnytyksen aikana “et tunne muuta kuin yhden kivun.” Tällä hän tarkoitti sitä, että hänen kokemuksensa mukaan ihminen tuntee vain tietyn kovan kivun, joka menee nopeasti ohi.

Vaikka jokainen synnytystarina on erilainen, asiantuntijat sanovat, että synnytyksessä on kaksi eri vaihetta, jotka yhdistetään erilaisiin kiputiloihin.

Ensimmäinen vaihe tulee kohdunkaulan laajenemisen aikana. Tälle vaiheelle luonteenomaista on syvällä sisäelimissä tuntuva kipu. Tämän kivun intensiteetti on suoraan sidoksissa supistusten aiheuttamaan paineeseen.

Toinen vaihe on synnytys. Supistusten rinnalle tulee voimakasta ja paikallista somaattista kipua. Espanjan gynekologian ja obstetriikan yhdistyksen (SEGO) synnytysprotokollan mukaan tämä johtuu siitä, että vauvan pää painaa lantion rakenteita vasten.

Näin voit hallita kipua synnytyksen aikana

Tässä artikkelissa selitetään, että on olemassa sekä farmaseuttisia että ei-farmaseuttisia keinoja, joilla voidaan hallita kipua synnytyksen aikana.

Tehokkaiksi todistettuja ei-farmaseuttisia menetelmiä

  • Kumppanin tuki synnytyksen aikana
  • Ihoon piikitettävä steriili seerumi
  • Vesi-immersio

Ei-farmaseuttiset keinot, joiden tehokkuudesta ei ole ratkaisevaa todistusaineistoa

  • Tietyt hengitystekniikat (psykoprofylaksia)
  • Hypnoosi
  • Akupunktio

Tehokkaita farmaseuttisia menetelmiä

  • Hengitysteitse otettava puudutus
  • Parenteraalinen kivunhallinta (lihaksen- tai suonensisäinen)
  • Selkäydinpuudutus (epiduraali- tai lukinkalvonalainen puudutus)
  • Yleisanestesia

Ennen kuin tutkailemme menetelmiä, joilla voidaan hallita kipua synnytyksen aikana, kiinnittäkäämme hetkeksi huomiota menetelmiin, jotka voivat edistää kohdunkaulan laajenemista. Nämä tiedot tulevat tieteellisistä artikkeleista, kuten SEGOn “Tavallisen synnytyksen lääketieteellisen hoidon ohjeistuksesta”.

Mitä tehdä, kun supistukset alkavat.

Tekniikoita kohdunkaulan laajenemiseen

Yhä tiheämmin tulevat ja yhä voimakkaammat supistukset ovat tavallisesti ensimmäinen merkki siitä, että synnytys on käynnistynyt. Kiitos näiden supistusten kiinnität pakostakin huomiota siihen, mitä on tapahtumassa, ja pystyt siten tekemään sinulle parhaiten sopivia päätöksiä.

Supistukset tulevat rytmikkäästi ja niistä tulee kivuliaita, kun kohdunkaulasi vähitellen ohenee, pehmenee ja laajenee.

Asiantuntijat kehottavat pysymään liikkeessä paikallaan makaamisen sijaan kohdunkaulan laajenemisen aikana. Laajenemisen aikana voit asettua siihen asentoon, mikä sinusta tuntuu mukavimmalta.

On myös hyvä juoda kirkkaita nesteitä (vettä, ohennettuja mehua, teetä, kahvia tai isotonisia juomia). Isotoniset juomat lienevät tähän tarkoitukseen parhaita, sillä nesteytyksen lisäksi saat niistä pieniä annoksia glukoosia, mikä estää ketoosin.

Asentoja, jotka saattavat auttaa sinua tuntemaan olosi mukavammaksi ja välttämään paikallaan makaamista, ovat seisominen, kyykyssä oleminen, istuminen tai kyljellään makaaminen. Nämä asennot synnytystä edeltävinä hetkinä yhdistetään usein lyhyempään synnytykseen.

Lisäksi kannattaa muistaa, että naiset jotka valitsevat polvillaan olemisen, ovat sitä mieltä että tämä on mukavin tapa synnyttää. Tavallisten synnytysten ohjekirjan mukaan polvillaan synnyttävät naiset raportoivat vähemmän lanne- ja lantiokipua synnytyksen jälkeen

Toinen neuvo on painaa kuumahaudetta välilihan alueelle synnytyksen aikana ja välttää synnytystä edeltävää perineaalista hierontaa sekä spontaaneja ponnistuksia.

On olemassa erilaisia tekniikoita, joilla hallita kipua synnytyksen aikana

Kivunhallinta synnytyksen aikana

Yksi tehokkaimmista ei-farmaseuttisista kivunhallintamenetelmistä on synnytyskumppanin läsnäolo. Synnytyskumppani saattaa kuulostaa kummalliselta hippitekniikalta, mutta sen toimivuus on tieteellisesti todistettu.

Vuonna 2006 julkaistun Cochrane Review’n mukaan synnyttävien naisten saama jatkuva tuki toimii tehokkaana kivunhallintamenetelmänä synnytyksen aikana. Cochrane Review kävi läpi 15 tieteellistä tutkimusta, joiden otantana oli yhteensä 12791 naista.

Yksi tutkimuksen tärkeimmistä loppupäätelmistä oli se, että naiset jotka saavat jatkuvaa tukea synnytyskumppanilta, tarvitsivat vähemmän analgesiaa ja olivat kaiken kaikkiaan tyytyväisempiä synnytyskokemukseensa. Heillä oli myös vähemmän keisarinleikkauksia ja muita välinein toteutettavia synnytyksiä.

Seura synnytyksen aikana tuo turvallisuudentunteen, tekee supistusten aiheuttamasta kivusta siedettävämpää ja helpottaa synnytystä. Sinun tulee kuitenkin valita synnytyksen ajan seurassasi oleva henkilö tarkkaan.

Synnytyskumppanisi tulee tietää, miten haluat synnyttää ja kuinka hän voi hoitaa, tukea ja rohkaista sinua synnytyksen jokaisessa vaiheessa. Synnytyskumppaniksi ei pidä valita henkilöä, joka on liian jännittynyt tai joka kokee hetken tunteellisen merkityksen ylitsepääsemättömänä.

Yksi ei-farmaseuttisista menetelmistä, jota ei vielä ole todistettu tehokkaaksi, on akupunktio. Lukuisat tutkimukset ovat kuitenkin korostaneet akupunktion hyötyjä synnytyksen aikaisena kivunhallintamenetelmänä. Se on 63-prosenttisen tehokas ja vähentää muiden puudutusmenetelmien tarvetta 94-prosenttisesti.

Selkäydinpuudutus: epiduraali ja intraduraali

Yksi tehokkaimmista farmaseuttisista kivunhallintamenetelmistä synnytyksen aikana on selkäydinpuudutus. Selkäydinpuudutus hillitsee kipua koko synnytyksen ajan.

Se on tehokkaampi kuin mikään muu systemaattinen puudutuskeino, ja se on lisäksi todella turvallinen. Siispä se on kaikkein yleisin kivunhallintamenetelmä synnytyksen ajaksi, ja sen tulisi olla tarjolla kaikille synnyttäville naisille.

Asiantuntijoiden mukaan selkäydinpuudutuksen pitäisi olla tarjolla pyydettäessä niin kauan kuin ei ilmene mitään, mikä osoittaisi sen käyttön haitallisuuden, olettaen että selkäydinpuudutus on turvallisin ja tehokkain menetelmä kivun hillintään synnytyksen aikana.

Tietyissä tapauksissa selkäydinpuudutuksella on hyötyjä, joita muilla puudutusmenetelmillä ei ole. Näissä tapauksissa sen käyttö on hyvin suositeltavaa, ja synnytyslääkärin tulisi antaa tietoa, jotta nainen voi tehdä oikean päätöksen.

Epiduraalinen puudutus on kaikkein laajimmin tutkittu ja tavallisimmin saatavilla oleva kivunhallintamenetelmä synnytykseen. Jos kuitenkin valitset epiduraalipuudutuksen, et tunne supistuksia ollenkaan, jolloin sairaalahenkilökunnan täytyy kertoa sinulle, milloin sinun tulee ponnistaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.