Mitä tehdä, jos meritäi puree lasta?
 

Mitä tehdä, jos meritäi puree lasta?

Lapset voivat kohdata rannalla tiettyjä vaaroja. Tämän päivän artikkelissa kerromme mitä tehdä, jos meritäi puree lasta.
Mitä tehdä, jos meritäi puree lasta?
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Kirjoittanut Yesibeth Rincón

Viimeisin päivitys: 16 tammikuuta, 2023

Merenranta on yksi lasten suosituimmista lomakohteista. Heitä tulee kuitenkin pitää koko ajan silmällä vedessä, sillä merieläimet voivat olla heille vaaraksi. Tätä silmällä pitäen kerrommekin nyt miten toimia, jos meritäi puree lasta.

Meduusojen ja merihämähäkkien tavoin tästä eliöstä on tullut riski uimareille lämpimän veden lomakohteissa. Lisäksi se voi pistää lapsia näiden sitä huomaamatta.

Meritäin pisto aiheuttaa kutinaa ja epämukavuutta ja voi tuoda perheen rantalomaan ikävän käänteen. Kehotamme lukemaan lisää tästä eliöstä ja sen pureman hoitoon suositelluista lääkkeistä alta.

Millaisia meritäit ovat?

Meritäi on pieni siira, jonka pituus voi olla jopa neljä senttimetriä. Sen runko on litteä ja sivuilta piikitön, ja sen pää on kiinnittynyt keskiruumiin ensimmäiseen jaokkeeseen. Sillä on pienet pyöristetyt tuntosarvet, jotka eivät ole kovin pitkät ja joita se käyttää suunnistamiseen. Sillä on myös hampaat, jotka on tarkoitettu metsästykseen sekä saalistajien ja muiden sen elämää häiritsevien eliöiden puremiseen. Se elää lämpimissä valtamerissä tai Karibian vesissä eikä siedä kylmää.

Meritäitä kutsutaan hankajalkaiseksi, ja se käyttää ravinnokseen yleensä kaloja. Yleisin on Caligidae-heimo, joka koostuu 31 suvusta ja yli 450 lajista.

Tämä pieni äyriäinen elää murtovedessä ja syö ravinnokseen vesieläinten, erityisesti lohen ja meritaimenen, nahkaa, limakalvoja ja verta.

Lapsiperhe rantalomalla.
Meritäi on tyypillinen lämpimien vesien eliö, joka voi purra uimareita huomaamatta.

Mahdollisia meritäin puremasta kertovia merkkejä ja oireita lapsella

Meritäiden puremat ilmenevät sekä lapsilla, nuorilla että aikuisilla ihottumana ja ihon punoituksena, voimakkaana poltteluna, kutinana ja jopa turvotuksena purema-alueilla.

Joillekin ihmisille kehittyy myös muita oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, kuumetta ja ripulia. Jos purema on vakava, toipumisaika voi pidentyä ja kestää noin kaksi viikkoa.

Vedessä ollessaan meritäillä on naamioitumisjärjestelmä, joka tekee niistä silmälle lähes näkymättömiä. Ne voivat mönkiä uimapuvun sisään ja purra huomaamatta.

Mitä tehdä, jos meritäi puree lasta?

Jos meritäi on purrut lastasi, vie lapsi heti lääkäriin tai soita lastenlääkärille saadaksesi tietää, mitä lääkkeitä sinun pitäisi hänelle antaa.

Paikalliset kortikosteroidit ja vetyperoksidi ovat kaksi tehokkainta hoitoa meritäiden puremiin. Lääkäri määrää ainakin niitä lapselle, mutta saattaa määrätä lisäksi antihistamiineja tai antibiootteja puremien vakavuudesta riippuen.

Voit halutessasi käyttää jotakin kotihoitoa, kuten levittää etikkaa haavoihin. Etikkahappo (etikka) toimii tehokkaana antiseptinä, joka tappaa bakteerit iholta. Se myös viilentää ja rauhoittaa ihoa, minkä vuoksi se on ihanteellinen tuote meritäiden puremiin. Lapsesi huomaa sen virkistävän ja rauhoittavan vaikutuksen sekä viileyden tunteen. Levitä sitä hoidettavalle alueelle puhtaalla sideharsolla jälkiseuraamusten välttämiseksi.

Meritäin purema voi näkyä ihon punoituksena.
Jos jokin merieliö on purrut lastasi, ota yhteyttä paikalliseen terveydenhuoltohenkilökuntaan saadaksesi selville, onko siellä esiintynyt meritäiden puremia, ja noudata heidän antamaansa hoitoa.

Ennaltaehkäisy on avainasia hyvästä lomasta nauttiaksenne

Nyt kun olet tietoinen meritäistä ja niiden aiheuttamista vaaroista uimareille, sinun on varmistettava, ettei matkakohteessa ole esiintynyt ongelmia merieliöiden kanssa.

Kysy paikalliselta terveydenhuoltohenkilökunnalta tai hengenpelastajilta, voiko alueella törmätä meritäihin, jotta voit estää niiden puremat lapsillasi. Jos et pysty välttämään niitä, noudata puremien hoidossa täällä antamiamme suosituksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.