8 lapsen karkeamotorisia taitoja kehittävää leikkiä
Karkeamotorisilla taidoilla tarkoitetaan kehon suurilla lihasryhmillä aikaansaatuja liikkeitä kuten hyppäämistä, juoksemista tai kiipeämistä. Suurten lihasten koordinoitu toiminta mahdollistaa tasapainoisen liikkumisen ja kontrolloidut asennot. Vanhemmat voivat tukea lastaan esimerkiksi lisäämällä tänään esittelemämme kahdeksan karkeamotorisia taitoja kehittävää leikkiä arkirutiineihin.
8 lapsen karkeamotorisia taitoja kehittävää leikkiä
Sen lisäksi, että seuraavat leikit tukevat lapsen karkeamotoristen taitojen kehitystä, ne myös vahvistavat lihaksia ja kehittävät silmä-käsi-koordinaatiota, tasapainoa, avaruudellista hahmotuskykyä sekä ketteryyttä.
1. Keilaaminen
Keilaamiseen voi käyttää muovisia tai itsetehtyjä keiloja. Voit hyödyntää esimerkiksi tyhjiä muovipulloja, joihin kaadat hieman hiekkaa tai vettä, jotta ne pysyvät pystyssä.
Tästä voi luoda myös luovan aktiviteetin, jolloin voitte maalata keiloja eri värisiksi. Tämän lisäksi muovipullojen sisältämän veden ja hiekan määrää muuttamalla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka helposti keilat ovat kaadettavissa keilapallolla. Järjestä keilat V:n muotoiseen asetelmaan ja keilatkaa lapsen kanssa vuorotellen.
2. Ruutuhyppely
Tästä hyvin vanhasta, perinteisestä leikistä lapset pitävät edelleen kovasti. Ruutuhyppelyä leikitään parhaiten ulkona, jolloin ruudut voidaan piirtää asvalttiin tai betonilattiaan katuliidulla. Voitte hypellä ruutuja vuorotellen lapsesi kanssa.
Yksittäisiin ruutuihin tulee hypätä yhdellä jalalla ja kahteen ruutuun molemmilla jaloilla. Kun pääsee ruutujen loppuun, tulee kääntyä ja jatkaa matkaa takaisin päin. Yhdellä ja kahdella jalalla hyppiminen on tärkeä taito oppia esikouluikäiselle lapselle, ja ruutuhyppely on omiaan juuri siihen.
Kun lapsi hallitsee hyppimisen, voi ruutuhyppelyä varioida. Heitä kivi ensimmäiseen ruutuun ennen leikin aloittamista. Lapsen tulee vältellä ensimmäistä ruutua, jossa kivi on ja hypätä suoraan toiseen ruutuun. Seuraavaksi lapsen tulisi hypätä 10. ruutuun, kääntyä ja palata hypiien takaisin. Palatessaan ensimmäiseen ruutuun, lapsen tulisi seistä vain yhdellä jalalla ja taipua sen verran, että saa napattua kiven.
3. Tasapainoleikit
Tätä leikkiä varten voit hyödyntää jotain ulkoa löytyvää pitkää keppiä tai tukkia, tai jotain muuta materiaalia kuten tiiliskiviä tai matalia jakkaroita. Tukin päällä tulee yrittää kävellä ilman että putoaa. Leikkikää, että tukin alla olisi vaikka krokotiilejä. Haasta siis lapsesi kävelemään tukin päällä sekä kääntymään takaisin ilman putoamista.
4. Kaikki tunneliin!
Seiso pienen matkan päässä lapsestasi jalat leveässä haara-asennossa. Vieritelkää palloa lapsen kanssa niin, että pallo kierii jalkosei välistä eli “tunnelista”.
Kun olette harjoitelleet tarpeeksi, voit mennä hieman kauemmaksi lapsestasi ja tehdä tunnelista kapeamman tuomalla jalkoja lähemmäksi toisiaan. Voitte käyttää myös pienempää palloa. Tämä on hyvä leikki kehittämään pallon käsittelytaitoa sekä käden ja silmien koordinaatiota.
5. Esterata
Voit auttaa kehittämään lapsen kestävyyttä sekä ketteryyttä tekemällä esteradan, joko sisätiloihin tai ulos. Käytä esteradan tekemiseen luovuutta. Käytä erilaista rekvisiittaa radan tekemiseen, ja anna lapsen mennä rata läpi kävellen ja jopa juosten.
Jokaisella radan pisteellä kannattaa tarjota erilaisten toimintojen yhdistelmiä, kuten kiipeilyä, hyppimistä sekä heittämistä. Tässä joitakin vinkkejä radan rekvisiittoihin ja toimintoihin:
- Tuolille kiipeäminen tai astuminen.
- Levyä pitkin käveleminen.
- Kenkälaatikko pään päällä käveleminen kehittämään lapsen tasapainoa.
- Portaille hyppiminen.
- Puun oksilla tasapainotteleminen.
6. Kananmuna ja lusikka -kilpailu
Tämä kilpailu on yksi perheen pienimpien lempilajeja – lapsi nauttii, kun saa kilpailla kanssasi tässä lajissa. Leikin idea on yksinkertaisuudessaan se, että kilpailija juoksee lähtöviivalta maaliin saakka kananmuna lusikassa tasapainoillen.
On järkevintä käyttää keitettyjä kananmunia, ellet sitten erityisesti halua pitää hauskaa ja hieman sotkea. Taidot ja keskittymiskyky kehittyvät varmasti nopeasti kanamunan rikkoontumisen pelossa.
7. Kapteeni käskee
Kapteeni käskee -leikissä kehittyy lapsen taidot monella osa-alueella: kuuntelemisen, keskittymisen sekä auditiivisen havaitsemisen taidot.
Käytä tätä leikkiä stimuloidaksesi lapsen suurimpia lihasryhmiä. Tee leikistä hauskempaa vuorottelemalla lapsen kanssa, jotta myös lapsi saa antaa sinulle ohjeita. Joitakin ideoita leikkiin:
- Leiki rapua, ja kävele seinän luokse ja takaisin.
- Juokse puun luokse, hypi neljä kertaa ja juokse takaisin.
- Tee kuperkeikkoja, käänny ja mene lattaille selälleen makaamaan.
8. Ilmapallojen heitteleminen
Tämän leikin ideana on nähdä, kuinka kauan ilmapalloa pystyy pitämään ilmassa lyömällä sitä puolelta toiselle, ennen kuin se osuu maahan. Kun lapsi hallitsee ilmapallon käsittelyn, voit lisätä vaikeustasoa ja ottaa leikkiin mukaan toisen ilmapallon.
Lapsen karkeamotoristen taitojen kehittäminen voi olla todella hauskaa, jolloin voit samalla viettää laatuaikaa lapsen kanssa. Joten mitä vielä odotat: ota nämä leikit haltuun yhdessä lapsesi kanssa!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Imbernón-Giménez, S., Díaz-Suárez, A., & Martínez-Moreno, A. (2020). Motricidad fina versus gruesa en niños y niñas de 3 a 5 años. Sport Health Res, 12, 228-237. https://recyt.fecyt.es/index.php/JSHR/article/download/80555/50283/0
- Manzano, S. M. (2015). La psicomotricidad ayer y hoy: un acontecimiento histórico. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (364), 06-12.