5 vinkkiä, joiden avulla palata terveellisiin ruokailutottumuksiin joulun jälkeen
 

5 vinkkiä, joiden avulla palata terveellisiin ruokailutottumuksiin joulun jälkeen

Joulun jälkeen koittaa taas arki ja sen myötä myös paluu normaaleihin ruokailurutiineihin. Aina herkkujen ja epäterveellisten ruokien nauttimisen vähentäminen ei kuitenkaan ole helppoa.
5 vinkkiä, joiden avulla palata terveellisiin ruokailutottumuksiin joulun jälkeen
Silvia Zaragoza

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Silvia Zaragoza.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Joulun aikaan kuuluu vahvasti yhdessäolo, joulupöytään kokoontuminen ja herkkujen nauttiminen. Myös moni normaalisti terveellistä ruokavaliota noudattava suhtautuu jouluna syömiseen tavallista rennommin. Tässä ei ole mitään vikaa, mutta usein palaaminen terveellisiin ruokailutottumuksiin joulun jälkeen on haastavaa.

5 vinkkiä, joiden avulla palata terveellisiin ruokailutottumuksiin joulun jälkeen

1. Juo tarpeeksi

Veden juominen on elintärkeää elimistön toiminnan kannalta, ja tarpeeksi juominen helpottaa myös mahdollisia epäterveellisten ruokien ja herkkujen syömisen aiheuttamia ruoansulatusongelmia. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee juomaan 1–1,5 litraa vettä päivässä, mutta veden tarve on yksilöllistä ja riippuu myös syödyn ruoan määrästä ja laadusta. Esimerkiksi hedelmät ja vihannekset sisältävät runsaasti vettä ja vähentävät juotavan veden tarvetta.

2. Nauti keittoja tai pyreitä

Myös erilaiset keitot ja pyreet tukevat ruoansulatuksen toimintaa ja ovat helppo tapa syödä kevyesti ja terveellisesti. Helppo ja nopea sosekeitto syntyy keittämällä ja soseuttamalla haluttuja juureksia ja vihanneksia.

5 vinkkiä, joiden avulla palata terveellisiin ruokailutottumuksiin joulun jälkeen

3. Syö kasviksia jokaisella aterialla

Kasviksia suositellaan nautittavan 500 grammaa päivästä. Tästä määrästä noin puolet tulisi olla marjoja ja hedelmiä ja puolet vihanneksia ja juureksia. Tämän lisäksi joka viikko vähintään yhden pääaterian proteiinin olisi hyvä olla peräisin palkokasveista. Kasviksissa on vähän kaloreita, mutta runsaasti vettä, kuitua, vitamiineja ja antioksidantteja.

4. Älä unohda hedelmiä

Kuten yllä jo mainittiin, päivittäisestä puolen kilon kasvisannoksesta noin puolet tulisi olla hedelmiä ja marjoja. Tämä tarkoittaa 2–3 hedelmän syömistä päivittäin, mutta hedelmiä kannattaa syödä tätäkin enemmän. Hedelmät sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, kuitua ja antioksidantteja, mutta myös melko paljon luontaisia sokereita. Nämä sokerit eivät kuitenkaan lisää insuliinieritystä tai nosta verensokeria erityisen paljon, koska kuitu, antioksidantit ja muut yhdisteet hidastavat sokerin imeytymistä. Hedelmät ovatkin herkullisia ja terveellisiä välipaloja, joita kannattaa suosia lisättyä sokeria sisältävien ruokien ja juomien sijaan.

5. Syö tarpeeksi proteiinia

Jokaisen on tärkeää syödä päivittäin tarpeeksi proteiinia, mutta myös muistaa, että laatu on tässäkin asiassa määrää tärkeämpi. Proteiinin lähteeksi kannattaa valita palkokasveja, kalaa, kananmunia tai vähärasvaista lihaa punaisen lihan sijaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia de Salud Pública de Cataluña. (2019) Pequeños cambios para comer mejor. Barcelona: editado por la Agencia de Salud Pública de Cataluña.
  • Aitor Sánchez. (2018) Mi dieta ya no cojea. España: 1ªed. Paidós.
  • Carlos Casabona. (2016) Tú eliges lo que comes. España: 1ª ed. Paidós.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.