Kasvissose kasvaville lapsille – 7 herkullista reseptiä

· 13.10.2018

Kasvissose on erinomainen lisä lasten tasapainoiseen ruokavalioon. Vauvoille voi alkaa tarjota kasvissoseita 6 kuukauden iästä lähtien.

Maito, olipa se sitten rintamaito tai äidinmaidonkorvike, riittää täyttämään vauvan ravintoainetarpeet vain 6 ikäkuukauteen asti. Tämän jälkeen on hyvä alkaa monipuolistaa ruokavaliota ja ryhtyä totuttamaan lasta uusiin ruokiin. Kasvissose on erinomainen vaihtoehto ateriaksi tässä vaiheessa.

Soseet ovat hyvä keino sisällyttää kasviksia vauvan ruokavalioon. Tässä artikkelissa jaamme muutaman yksinkertaisen kasvissosereseptin. Näitä reseptejä voidaan muokata vauvan maun ja iän mukaan.

Kasvissose vauvoille

Kasvissose kasvaville lapsille – 7 reseptiä

Alla esittelemme seitsemän herkullista ja käytännöllistä kasvissosereseptiä, joiden avulla lasta voidaan alkaa totuttaa uusiin makuihin ja rakenteisiin.

Soseutetut vihreät pavut

Ainesosat

  • 200 grammaa tuoreita vihreitä papuja
  • Vettä tai lapsille sopivaa maitoa
  • Oliiviöljyä

Valmistaminen

  1. Pese ja leikkaa pavut hyvin pieniksi palasiksi.
  2. Höyrytä papuja 10-15 minuuttia.
  3. Jäähdytä pavut kylmän veden alla niiden värin säilyttämiseksi.
  4. Valuta vesi pois pavuista ja sekoita niiden joukkoon muutama tippa oliiviöljyä ja lapsille sopivaa maitoa, kunnes seos muuttuu sileäksi soseeksi.

Pinaattisose

Ainesosat

  • 150 grammaa pinaatinlehtiä
  • Vettä
  • Oliiviöljyä

Valmistaminen

  1. Pese pinaatinlehdet hyvin ja laita ne kiehuvaan veteen, keitä 5 minuuttia.
  2. Höyrytä lopuksi pinaatti ja sekoita joukkoon hieman vettä.

Porkkana-kesäkurpitsasose

Ainesosat

  • 2 pientä porkkanaa
  • 3 kesäkurpitsaa
  • 2 lusikallista juustoa
  • 1 basilikanlehti
  • Oliiviöljyä

Valmistaminen

  1. Pese ja kuori kasvikset.
  2. Leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi ja höyrystä 20 minuutin ajan.
  3. Yhdistä kaikki ainesosat, soseuta ne ja sekoita, kunnes seos muuttuu paksuksi ja sileäksi.

Porkkana-perunasose Roquefort-juustolla 

Ainesosat

  • 1 peruna
  • 2 pientä porkkanaa
  • 1 dl vauvoille sopivaa maitoa
  • 1 pala Roquefort-juustoa (25-30 g)

Valmistaminen

  1. Pese, kuori ja paloittele vihannekset pieniksi palasiksi.
  2. Laita perunat ja porkkanat kattilaan kiehuvaan veteen ja keitä 15-20 minuuttia.
  3. Lämmitä maito toisessa kattilassa ja lisää joukkoon viipaloitu Roquefort-juusto. Pidä liedellä, kunnes juusto on sulanut.
  4. Sekoita kaikki ainesosat keskenään ja soseuta ne. Sekoita, kunnes seoksen rakenne on tasainen.
Kasvissoseet vauvoille

Kurpitsasose 

Ainesosat

  • 1 lohko kurpitsaa
  • 1 pala juustoa
  • Vettä
  • Oliiviöljyä

Valmistaminen

  1. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja säikeet.
  2. Paloittele kurpitsa pieniksi paloiksi.
  3. Keitä kurpitsan paloja 15 minuuttia.
  4. Soseuta keitetyt kurpitsan palaset. Lisää sitten juusto, muutama tippa oliiviöljyä ja tilkka vettä.

Parsasose 

Ainesosat 

  • 5 vihreää parsatankoa
  • 1 peruna
  • 1 teelusikallinen paksua kermaa

Valmistaminen

  1. Kuori parsat ja huuhtele ne juoksevan veden alla. Leikkaa sitten pieniksi paloiksi.
  2. Pese ja kuori peruna ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
  3. Höyrytä parsoja ja perunaa 10-15 minuutin ajan.
  4. Tarkista kypsyys veitsenkärjellä. Parsojen ja perunoiden tulisi olla pehmeitä.
  5. Soseuta ja sekoita hyvin, kunnes seoksen rakenne on sileää. Parsassa on paljon säikeitä, joten sose on hyvä valuuttaa siivilän läpi.
  6. Lisää lopuksi joukkoon lusikallinen kermaa.

Peruna-artisokkasose

Ainesosat

  • 2 artisokan sydäntä
  • 1/3 bataattia
  • Vettä
  • 1 teelusikallinen oliiviöljyä
  • 1 teelusikallinen pastöroitua paksua kermaa

Valmistaminen

  1. Pese ja kuori bataatti ja paloittele se pieniksi kuutioiksi.
  2. Pese artisokka. Höyrytä artisokkaa ja bataattia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  3. Soseuta ja sekoita hyvin, kunnes seoksen koostumus on sopivan pehmeää, lapsen iästä riippuen. Voit lisätä joukkoon vettä ja kasvisliemikuution seosta sekoittaessasi.
  4. Kun seos on valmis, lisää joukkoon teelusikallinen oliiviöljyä ja kermaa, jotta sose saa kermaisen rakenteen.

Soseissa käytettävät kasvikset on hyvä keittää kunnolla ja soseiden koostumusta voi vaihdella. Pyri välttämään kasviksia, joilla on hyvin voimakas maku, tai jotka saattavat aiheuttaa vatsakipua. Tällaisia ovat esimerkiksi selleri, herneet ja lanttu.

Huomioi, että parhaat kasvikset tässä vaiheessa ovat helposti sulavia vauvan vatsassa. Hyviä esimerkkejä ovat porkkanat, vihreät pavut, pinaatti ja kesäkurpitsa.