Kokeiluja, jotka opettavat lapsia huolehtimaan ympäristöstä
 

Kokeiluja, jotka opettavat lapsia huolehtimaan ympäristöstä

Ekologia on tiedettä, joka tutkii elävien olentojen ja niiden ympäristön välistä suhdetta. Ympäristöstä huolehtiminen on keino turvata tulevaisuutemme.
Kokeiluja, jotka opettavat lapsia huolehtimaan ympäristöstä
Olga Carbajo

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Olga Carbajo.

Viimeisin päivitys: 17 helmikuuta, 2023

Lasten tulee jo pienestä pitäen oppia kunnioittamaan ja hoitamaan ympäristöä. Luonto tarjoaa meille syömämme ruoan ja hengittämämme hapen. Siksi meidän kaikkien vastuulla on opettaa lapsiamme suojelemaan ympäristöä, josta me kaikki olemme riippuvaisia. Tässä auttaaksemme haluamme ehdottaa neljää yksinkertaista kokeilua, jotka opettavat lapsia huolehtimaan ympäristöstä.

Kokeiluja, jotka opettavat lapsia huolehtimaan ympäristöstä

Kotitekoinen komposti

Komposti on luonnollista lannoitetta, jota saamme eloperäisestä jätteestä. Sitä käytetään puutarhanhoidossa ja maataloudessa maan lannoittamiseen. Kompostin luontiprosessissa – kompostoinnissa – hajotetaan eloperäistä ainesta, joka auttaa lannoittamaan puutarhaa. Mitä välineitä kotitekoisen kompostin tekemiseen tarvitaan?

  • Kannellinen muoviastia
  • Pussi multaa (noin 1 kilo)
  • Biojätettä kotoa
  • Lehtiä ja oksia

Laita astia patiolle tai parvekkeelle. Paikassa tulisi olla hyvä ilmanvaihto, sillä hajoamisprosessi voi aiheuttaa hajuja. Laita astiaan ensin multaa ja sitten biojätettä keittiöstäsi – esimerkiksi omenankotia ja appelsiininkuoria.

Lisää mukaan ulkoa keräämiäsi lehtiä ja oksia. Peitä astia lopuksi kannella, mutta muista sekoittaa sitä aina välillä. Älä koskaan laita sinne lihantähteitä, rasvaa tai maitotuotteita.

Kaupunkipuutarhan tekeminen opettaa lapsia huolehtimaan ympäristöstä

Omien vihannesten ja yrttien viljely ei ole ainoastaan palkitsevaa; kaikki, mitä voimme kasvattaa kotona, on terveellisempää kuin kaupasta ostettu. Rakentamalla kaupunkipuutarhan tutustutat lapsesi puutarhanhoitoon ja opetat heille kasvien kasvusta ja kehityksestä.

Kokeiluja, jotka opettavat lapsia huolehtimaan ympäristöstä.

Jos tilaa on vähän, voit hyödyntää portaikkoa, parveketta tai ikkunalautaa. Tai voit tehdä pystysuoran puutarhan. Tarvitset seuraavat välineet:

  • Kaksi puulavaa
  • Rikkakasvien torjuntaverkko
  • Multaa

Aseta puulava seinää vasten pystysuoraan ja käytä hyödyksesi kutakin poikkipalkkia tehdäksesi laatikon. Vuoraa pohja torjuntaverkolla tai mustalla roskapussilla. Täytä laatikko mullalla ja valmista tuli; voit nyt istuttaa siihen lempivihanneksiasi tai -yrttejäsi. Suosittelemme lisäämään tuoksukasveja, jotka auttavat torjumaan tuholaisia.

Kun lapset rakentavat oman kaupunkipuutarhan, hoitavat sitä sekä keräävät satoa ja syövät sen antimia, heistä tulee ympäristötietoisempia.

Kuinka voimme “puhdistaa” veden?

Kotona voimme vain avata hanan ja meillä on käytössämme puhdasta ja raikasta juomavettä. Maailmassa on kuitenkin paikkoja, joissa näin ei ole: joidenkin ihmisten on käveltävä kilometritolkulla saadakseen juomavettä, joka ei aina ole edes hyvälaatuista.

Haluamme siksi ehdottaa tätä yksinkertaista kokeilua, jotta lapsesi ymmärtävät, miten vettä voi puhdistaa. Samalla he ymmärtävät, miksi ympäristöstä huolehtiminen on niin tärkeää.

Tarvitset seuraavia välineitä:

  • Kaksi samankokoista kirkasta kulhoa
  • Kenkälaatikon
  • Hanavettä
  • Hieman multaa pihalta
  • Noin metrin mittaisen narun

Aseta laatikko pystyasentoon, pystysuoraan, ja laita sen päälle toinen kulho, jossa on hieman vettä. Lisää sitten multaa samaan kulhoon.

Aseta toinen kulho laatikon pohjalle ja yhdistä kulhot narulla. Naru auttaa erottelemaan komponentit (veden ja mullan) toisistaan, jolloin saat jälleen puhdasta vettä.

Viimeinen ekologinen kokeilu, joka opettaa lapsia huolehtimaan ympäristöstä

Houkuttiko sinua koskaan lapsena kokeilla, mitä Mentos-karkille tapahtuisi kokispullossa? Jos sinua alkoi juuri hymyilyttää, tiedät hyvin mitä tarkoitamme. Tällä kertaa ehdotamme kuitenkin turvallista, hallittua ja vastuullista tiedekokeilua. Ja haluamme sen olevan tietysti myös hauska.

Lapset ovat täyttäneet ilmapallon.

Tässä kokeessa hyödynnetään etikan (etikkahappo: C2H4O2) ja ruokasoodan (NaHCO3) ominaisuuksia sekoittamalla ne keskenään ilmapallon täyttämiseksi. Suorittaaksesi tämän kokeen lastesi kanssa tarvitset seuraavia välineitä:

  • Suojalasit. Jos kotona ei ole suojalaseja, aikuisten tulisi tehdä koe ja antaa lasten vain tarkkailla.
  • 1 ilmapallo
  • Puoli lasillista etikkaa
  • Noin puolen litran muovipullo
  • 4 tl ruokasoodaa
  • Paperia suppiloa varten
  • Ilmastointiteippiä

Kaada etikka pulloon ja laita 4 tl leivinjauhetta ilmapallon sisään. Kiinnitä sitten ilmapallo pullon yläosaan, mutta varo ettei leivinjauhetta valu pulloon. Varmista myös, että ilmapallo peittää pullon suuaukon kokonaan.

Kiinnitä nyt pullo tiukasti ilmastointiteipillä ja käsilläsi. Kaada ilmapallon sisältö pulloon ja… Lämpenikö pullon sisältö?

Toivottavasti sinulla on lastesi kanssa hauskaa näiden kokeilujen parissa. Ja toivottavasti he oppivat niiden kautta arvostamaan ekologiaa ja pitämään huolta ympäristöstä.

Mikä tiedemies loppujen lopuksi on? Se on utelias ihminen, joka katsoo avaimenreiästä, luonnon avaimenreiästä, ja yrittää saada selville sen salat.

– Jaques Yves Cousteau –


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aragón, L., Sánchez, S., & Enríquez, J. M. (2021). El discurso científico en la etapa de infantil en el contexto del huerto ecológico escolar. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias, 18(1), 1103-1103. https://revistas.uca.es/index.php/eureka/article/view/5657/6672
  • Carvallo Corral, M. V. (2013). Uso de papel reciclado para Diseño Interior. Cartapesta (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay). https://dspace.uazuay.edu.ec/handle/datos/2596
  • Ecohortum. (05 junio 2014). Cómo hacer compost en tu apartamento [reseña en web]. Recuperado de www.ecohortum.com
  • Feria de la ciencia. (última consulta julio 2016). Los peque sabios. Recuperado de www.feriadelaciencia.org

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.