Rentoutustekniikoita teini-ikäisille
 

Rentoutustekniikoita teini-ikäisille

Rentoutustekniikat ovat yksinkertaisia työkaluja ahdistuksen vähentämiseen. Täältä löydät hyviä rentoutustekniikoita teini-ikäisille.
Rentoutustekniikoita teini-ikäisille
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Teini-ikäiset voivat altistua monenlaiselle stressille. Paineita voivat aiheuttaa niin koulussa pärjääminen, ikätoverien joukkoon kuuluminen kuin oman identiteetin rakentaminen. Lisäksi tässä iässä kaikki koetaan usein hyvin voimakkaasti. Rentoutustekniikoista voi kuitenkin olla apua tällaisen stressin hallinnassa. Alta löytyy hyviä rentoutustekniikoita teini-ikäisille.

Jännitys ja stressi voivat vaikuttaa nuoriin monella tasolla: ne heikentävät keskittymiskykyä, edistävät ihmissuhdeongelmien syntymistä ja voivat aiheuttaa jopa fyysistä kipua ja psykosomaattisia vaivoja. Rentoutustekniikoiden päivittäinen harjoittaminen on keino ehkäistä näitä ongelmia.

Rentoutustekniikoita teini-ikäisille

Rentoutustekniikat auttavat stressin lievityksessä.

Rentoututustekniikat ovat hyödyksi kaikenikäisille. Teinit pystyvät kuitenkin paremman kognitiivisen kehityksensä vuoksi harjoittelemaan sellaisia menetelmiä, jotka eivät sovi niin hyvin pienemmille lapsille. He voivat valita esimerkiksi jonkin seuraavista menetelmistä.

Palleahengitys

Etenkin stressaavissa tilanteissa meillä on taipumusta hengittää lyhyin, pinnallisin vedoin ja käyttää hengityskapasiteetistamme vain 30 prosenttia. Tämä harjoitus opettaa hengittämään syvempään ja hitaammin, mikä parantaa hapensaantia ja edistää fyysistä ja psyykkistä rauhantunnetta.

Harjoituksessa toinen käsi tulee asettaa rinnalle ja toinen vatsalle. Sisäänhengityksessä ilma tulee koettaa saada syvälle keuhkoihin, jolloin pallea kohoaa. Uloshengittäessä vatsa laskee ja supistuu asteittain hitaan hengityksen tahdissa.

Tätä tekniikkaa voi käyttää ahdistuksen vähentämiseen tiettyinä hetkinä. Päivittäisellä harjoittelulla saa parempia tuloksia.

Progressiivinen lihasten rentouttaminen

Tämän tekniikan tavoitteena ei ole ainoastaan rentouttaa kehoa, vaan myös opettaa tunnistamaan, milloin keho on jännittynyt ja milloin rento. Tällä tavalla voidaan helposti havaita stressi kehon tasolla ja ryhtyä toimiin sen vähentämiseksi.

Tässä menetelmässä eri lihasryhmiä ensin jännitetään viisi sekuntia ja sitten ne päästetään rennoiksi 15 sekunnin ajaksi. Rentouttaminen voidaan aloittaa varpaista edeten kohti päätä tai päinvastoin. Kun tekniikka on hallussa, päivän aikana voi koska tahansa rentouttaa vain ne lihakset, joissa tuntuu jännitystä.

Mielikuvaharjoittelu

Mielikuvaharjoittelua varten etsitään hiljainen tila ja kuvitellaan mielessä jokin rentouttava ja rauhallinen tilanne. Mielikuvien luomiseen tarvitaan kaikkia aisteja: nuoren täytyy kokea mielessään kuvittelemansa paikan tuoksut, värit, tuntemukset ja äänet.

Nuori saattaa haluta kuvitella mielessään jonkin luonnonmaiseman, esimerkiksi rannan, metsän tai minkä tahansa muun rauhaisan ja hiljaisen paikan. Hän pysyy siellä mielessään ja hengittää rauhallisesti. On olemassa myös sovelluksia, jotka tarjoavat ohjattua mielikuvaharjoittelua tämän vaikutuksen saavuttamiseksi helpommin.

Tietoisuustaidot

Tietoisuustaidot (mindfulness) tarkoittavat yksinkertaisesti huomion keskittämistä nykyhetkeen. Tällä tavalla mieli puhdistuu ajatuksista ja huolista ja saavutetaan sisäinen rauha.

Teini-ikäisille on monia hyviä rentoutustekniikoita.

Helpoin tapa teinille harjoittaa tietoisuustaitoja on istua hiljaa, sulkea silmät ja keskittää huomio kyseisenä hetkenä ilmeneviin ärsykkeisiin. Hän keskittyy näin hengitykseensä, sydämensä sykkeeseen ja ulkoisiin ääniin. Kun mieli lähtee vaeltelemaan ja ajatuksia tunkeutuu päähän, hänen on yksinkertaisesti palautettava huomionsa takaisin nykyhetkeen.

Joidenkin nuorten mielestä tämä on vaikeaa, etenkin ensimmäisillä kerroilla. Heistä saattaa olla houkuttelevampaa harjoittaa tietoisuustaitoja kävellessä maaseudulla tai toistettaessa mielessä jotakin rauhoittavaa sanaa tai mantraa.

Mitkä ovat parhaita rentoutustekniikoita teini-ikäisille?

Mikään rentoutustekniikka ei ole toista parempi; kaikki on yksilöllistä ja riippuu omista tarpeista. Nuorten, joilla on vilkkaampi mielikuvitus, voi olla helpompi tehdä mielikuvaharjoittelua. Toisaalta ne, joilla on enemmän fyysistä jännitystä, saattavat suosia lihasten rentouttamista. Jokaisen täytyy vain löytää itselleen parhaiten sopiva menetelmä.

Valitusta menetelmästä riippumatta harjoittelua on jatkettava sinnikkäästi. Mikä tahansa edellä mainituista strategioista voi varmasti auttaa vähentämään jännitystä ja stressiä hetkellisesti. Suurempien ja pitkän aikavälin hyötyjen saamiseksi ne on kuitenkin otettava osaksi päivittäisiä tottumuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.