Mindfulness- ja meditaatioharjoituksia koko perheelle - Äitiyden Ihme
 

Mindfulness- ja meditaatioharjoituksia koko perheelle

Mindfulness- ja meditaatioharjoituksia koko perheelle
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Voisiko teidänkin perheenne hyötyä meditaation ja mindfulnessin eli tietoisuustaitojen arkeen tuomasta rauhasta? Molemmat tekniikat vähentävät todistetusti ahdistuksen tunteita ja tuovat elämään onnellisuutta ja hyvinvointia, riippumatta henkilön iästä. Lapsen kanssa meditoiminen voi tuntua mahdottomalta ajatukselta, mutta tämä ikivanha taito voidaan toteuttaa eri tavoilla ja myös lapselle sopivalla tekniikalla.

Mindfulness- ja meditaatioharjoituksia koko perheelle

Hengittäminen on yksi ihmisen biologisista reflekseistä, jonka otamme itsestäänselvyytenä. Kontrolloitu, syvä ja puhdistava hengittäminen on tehokas tapa rauhoittaa mieli ja parantaa keskittymistä.

Pyydä lasta asettumaan selinmakuulle, asettamaan kätensä vatsansa päälle ja sulkemaan silmänsä. Pyydä häntä hengittämään syvään nenän kautta, samalla viiteen laskien. Neuvo häntä sitten pidättämään hengitystään kaksi sekuntia ja hengittämään sen jälkeen ulos niin, että keuhkot tyhjenevät täysin. Ohjeista lasta kiinnittämään huomiota rintakehän nousemiseen keuhkojen täyttyessä ilmalla ja laskemiseen uloshengityksen aikana.

Mindfulness- ja meditaatioharjoituksia koko perheelle

Kuuntele tarkkaan

On tavallista, että lapsi on jatkuvasti liikkeessä sekä fyysisesti että henkisesti, eikä ole tavatonta, että hänen huomionsa herpaantuu nopeasti. Kärsivällisyys ja kuuntelemisen taito ovat tärkeitä kykyjä elämän jokaisessa vaiheessa. Tämän harjoituksen avulla lapsi oppii kuuntelemaan ja olemaan kärsivällisempi.

Haasta lapsi leikkiin ja pyydä häntä istumaan hiljaa paikoillaan risti-istunnassa, silmät kiinni pitäen. Soita hänelle musiikkia tai tiettyä ääntä, välillä lyhyitä taukoja pitäen. Pyydä lasta keskittymään ääneen ja nostamaan kätensä, jos hän ei enää kuule sitä.

Mindfulness- ja meditaatioharjoitukset ennen nukkumaanmenoa

Nukkumaanmenoaika on monessa perheessä kaoottinen hetki, minkä vuoksi siihen sijoittuva meditaatioharjoitus voi kuulostaa haastavalta ajatukselta. Kuitenkin juuri tämän kaoottisuuden vuoksi meditaatiohetki voi olla hyvä ja rauhoittava lisä iltarutiineihin.

Mindfulness- ja meditaatioharjoituksia koko perheelle

Pyydä lasta ottamaan hyvä asento selällään maaten. Pyydä häntä sitten kuvittelemaan itsensä puuksi ja visualisoimaan sen juuret, oksat ja lehdet sekä pelto tai metsä, jossa se kasvaa. Rohkaise lasta kuvittelemaan mielessään auringon lämpö ja se, miltä maa tuntuu juurien ympärillä. Puhu hitaasti ja rauhallisesti ja lisää syviä sisäänhengityksiä taukoihin. Kyse on lopulta vain maailman rentouttavimmasta iltasadusta, jota voidaan varioida loputtomiin.

Meditoiminen liikkeellä ollessa

Lapset rakastavat liikkumista, ja paikallaanolo on usein meditaatioharjoitusten suurin haaste. Jooga, jota voisi kuvata liikkeessä tapahtuvaksi meditaatioksi, auttaa kehittämään sekä fyysistä että henkistä vahvuutta opettamalla harjoittajalleen kärsivällisyyttä, keskittymistä, hengittämistä ja kestävyyttä. Tee tästä perheen uusi yhteinen aktiviteetti etsimällä lapsille suunnattuja joogatunteja tai opetusvideoita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.