Helppoja ja ravitsevia reseptejä vauvoille
 

Helppoja ja ravitsevia reseptejä vauvoille

Tästä artikkelista löydät helppoja ja ravitsevia reseptejä vauvoille. Jaamme myös muutamia hyödyllisiä vinkkejä, jotka auttavat vauvaa tottumaan kiinteään ruokaan.
Helppoja ja ravitsevia reseptejä vauvoille

Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2022

Kotitekoisen vauvanruoan valmistaminen on luultavasti helpompaa ja kätevämpää kuin uskotkaan. Kun valmistat ruoan itse, lapsesi syö varmasti terveellisesti ja säästät samalla rahaa valmisruoissa. Tärkeintä on valita tuoreita ja terveellisiä raaka-aineita. Tästä artikkelista löydät helppoja ja ravitsevia reseptejä vauvoille.

Kun lapsesi alkaa syödä kiinteitä ruokia, aterioiden valmistaminen helpottuu. Voit itse asiassa vain soseuttaa samoja ruokia, joita valmistat muullekin perheelle. Säästät näin aikaa, sillä vauva mukautuu muun perheen ruokailutottumuksiin.

Helppoja ja ravitsevia reseptejä vauvoille

Hernesose

Herneissä on paljon C- ja A-vitamiinia, rautaa sekä kalsiumia, ja ne ovat myös erinomainen proteiinin lähde. Keitä ne vain pehmeiksi ja muussaa soseeksi. Siivilöi herneet, jos vauvasi ei ole vielä tottunut erilaisiin koostumuksiin.

6 kuukauden iästä lähtien rintamaitoa on tarpeen täydentää lisäruoilla, sillä se ei yksin riitä kattamaan vauvan ravitsemuksellisia tarpeita. Lisäksi psykomotorisesta näkökulmasta katsoen tämä on se ajankohta, jolloin vauva on valmis totuttelemaan kiinteisiin ruokiin.

Muussattu banaani

Muussattua banaania pidetään “täydellisenä ruokana” vauvan totutellessa kiinteään ravintoon. Banaanit ovat täynnä kaliumia ja kuitua, ja ne ovat myös hellävaraisia kiinteään ruokaan tottumattomalle vatsalle . Alimentary Pharmacology and Therapeutics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kuidun saanti auttaa lisäämään suoliston mikrobiston monimuotoisuutta vähitellen.

Älä kuitenkaan anna banaania liikaa, sillä se voi kovettaa vatsaa. Kuori banaani, muussaa se haarukalla ja lisää rintamaitoa tai maidonkorviketta.

Banaanisose on erinomaista ruokaa vauvalle.

Riisisose

Tämä on yksi suosituimmista vauvanruoista, sillä se ei aiheuta allergiaa. Se on myös helppo sulattaa, ja sen pehmeä koostumus helpottaa siirtymistä nestemäisestä kiinteään ravintoon.

Riisisoseen valmistamiseen tarvitset kolme ruokalusikallista tummaa riisiä ja 2,5 dl vettä. Laita ensin keittämätön riisi tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen, kunnes saat aikaiseksi hienon jauhon. Laita jauho sitten kattilaan veteen ja lämmitä kiehuvaksi.

Ruoan tulisi olla lopuksi koostumukseltaan sosemaista. Voit lisätä veden tai riisin määrää vauvan iän mukaan.

Reseptejä vauvoille: avokadosose

Avokadoa pidetään terveellisen rasvan lähteenä, joka edistää vauvan fyysistä ja aivojen kehitystä. Se sisältää folaattia, kuitua, kaliumia, C-vitamiinia ja rautaa.

Valmista avokadosose muussaamalla avokado haarukalla tai monitoimikoneessa ja lisäämällä sitten vettä tai rintamaitoa.

Porkkanasose

Porkkanoista saa antioksidantteja ja vitamiineja, erityisesti A-vitamiinia. Valmista sose kuorimalla porkkanat, paloittelemalla ne ja keittämällä niitä vedessä tai suolattomassa kanaliemessä.

Kun porkkanat ovat pehmeitä, anna niiden jäähtyä ja muussaa ne. Lisäämäsi nesteen määrä riippuu halutusta koostumuksesta.

Vauvoille on monenlaisia helppoja ja ravitsevia reseptejä.

Suosituksia tarjoiluun ja säilömiseen

  • Kun valmistat vauvallesi kotitekoista ruokaa, varmista aina, että se ei ole hänen ruumiinlämpöään kuumempaa.
  • Jos lämmität ruokaa mikroaaltouunissa, tarkista, ettei siinä ole kuumia kohtia. Anna sen mielellään jäähtyä hetki, ennen kuin tarjoat sitä vauvallesi.
  • Laita lautaselle vain sen verran ruokaa, kuin uskot vauvasi syövän, sillä syljen kanssa kosketuksissa olleisiin ruoantähteisiin kertyy helposti bakteereja.
  • Vältä makeutusaineiden lisäämistä vauvalle valmistettavaan ruokaan. Lapset eivät tarvitse lisäsokeria. Älä myöskään käytä hunajaa, sillä se voi sisältää botulismia aiheuttavia bakteereja.
  • Käyttämättä jääneet raaka-aineet voi pakastaa ja säilöä muutaman päivän ajaksi. Hedelmät ja vihannekset voivat kestää jopa kuukausia, jos niitä säilyttää oikeaoppisesti.
  • Odota, kunnes vauva on 4–6 kuukauden ikäinen, ennen kuin tarjoat hänelle kiinteää ruokaa. Tässä vaiheessa vauvan fysiologisessa kehityksessä on merkkejä, jotka osoittavat, että vauvan ruokavaliota voidaan alkaa laajentaa.
  • Toinen vaihtoehto on antaa lapsen itse käsitellä kiinteää ruokaa totutellakseen sen rakenteeseen ja makuun. Vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan tämä menetelmä auttaa vähentämään nirsoilua ruoan suhteen myöhemmin elämässä.

Lisäruokinta, tärkeä askel vauvan kehityksessä

Kuten näet, kotitekoista vauvanruokaa on erittäin helppo valmistaa. Se on myös turvallisempaa kuin valmisruokien ostaminen, sillä voit olla täysin varma kaikkien vauvalle tarjoamiesi ravintoaineiden laadusta.

Muista tarjota lapsellesi ruokaa monipuolisesti. Hyvä ruokakasvatus jo varhaisessa elämänvaiheessa vähentää ruoan kanssa nirsoilua myöhemmin elämässä. Lisäksi eri ruokien tarjoaminen monipuolisesti pienentää autoimmuunisairauksien riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Simpson HL., Campbell BJ., Review article: dietary fibre – microbiota interactions. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 42 (2): 158-79.
  • Andries Arantes AL., Silva Neves F., Lombelo Campos AA., Pereira Netto M., The baby led weaning method in the context of complementary feeding: a review. Rev Paul Pediatr, 2018. 36 (3): 353-363.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.