Jälkiruoat 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle - Äitiyden Ihme
 

Jälkiruoat 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle

Jälkiruoat 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle

Viimeisin päivitys: 27 tammikuuta, 2021

Erilaiset jälkiruoat – soseet, pirtelöt, mousset, vanukkaat – maistuvat jo alle vuoden ikäiselle lapsille. Sopivaa jälkiruokaa valittaessa tulee pitää mielessä sekä aterian ravintoarvo että vauvan ruoasta saama ilo.

On tavallista, että pieni lapsi pitää erityisesti makeista ruoista. Tämä johtuu siitä, että makeus muistuttaa häntä äidinmaidosta, joka oli hänen ainoa ravintonsa pitkän aikaa. Vauvan suun reseptorit ovat hyvin herkät ensimmäisten elinkuukausien aikana, minkä vuoksi hän torjuu kirpeät maut.

Ihmiset pitävät yleisestikin enemmän makeista kuin suolaisista mauista, ja sokeristen ruokien, kuten jäätelön tai makeisten, vastustaminen voi toisinaan olla vaikeaa. Lapselle voidaan kuitenkin valmistaa terveellisempiäkin jälkiruokavaihtoehtoja.

Alla esittelemiemme jälkiruokien valmistukseen ei vaadita pitkää päivää keittiössä tai erityisiä välineitä, vaan nämä ruoat valmistuvat helposti ja nopeasti.

Jälkiruoat 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle

Tässä elämänvaiheessa lapsen ruokavalio alkaa muistuttaa muun perheen ruokavaliota, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että vauva voisi vielä nauttia kaikkia samoja ruokia ja mausteita kuin aikuiset.

Makeat ruoat voivat olla hyvä valinta välipalalla tai illallisella. On parasta käyttää tuoreita ja ravinteikkaita aineksia, joiden koostumus, väri ja maku vaihtelevat, jotta vauvan ruokakokemus on monipuolinen ja hän oppii syömään erilaisia elintarvikkeita.

Jälkiruoat 9-12 kuukauden ikäiselle lapselle

Omena-kiivisose

Yksi ensimmäisistä vauvoille suositelluista hedelmistä on omena. Kun se sekoitetaan muihin hedelmiin, kuten päärynään tai kiiviin, saadaan aikaan herkullinen sose, joka sisältää runsain määrin tärkeitä ravinteita.

Tarvittavat ainekset

  • 1/4 kuorittua kiiviä
  • 1/4 kuorittua omenaa

Valmistus

  1. Kuori kiivi ja puserra se tiheän siivilän lävitse poistaaksesi siemenet.
  2. Soseuta myös omena ja sekoita omena ja kiivi toisiinsa.

Omenan terveyshyödyt ovat moninaiset. Tässä hedelmässä on vain hyvin vähän rasvaa ja proteiinia, mutta suuri määrä hivenaineita. Omenassa on myös runsaasti vitamiineja ja kuitua, ja se on erittäin hyväksi ruoansulatukselle.

Jogurtti ja hedelmät

Jogurtti on erinomaista ruokaa 9-12 kuukauden ikäisille vauvoille, sillä se auttaa ruoansulatuksen toiminnassa. Yhdistämällä jogurtti esimerkiksi päärynään, banaaniin tai omenaan, saadaan erinomainen jälkiruoka pienelle lapselle.

Tarvittavat ainekset

  • 100 g omenaa
  • Vauvoille sopivaa jogurttia
  • 2 lusikallista hilloa

Valmistus

  1. Pese, kuori ja pilko omena pieniin paloihin.
  2. Laita omena tehosekoittimeen hillon ja jogurtin kera.

Kvinoa ja banaani

Tämä on yksi ravitsevimmista välipaloista pienelle lapselle. Kvinoa on ravinteikas ja vähäkalorinen bioaktiivisia ainesosia sisältävä tuote, jossa on hyvin paljon kuitua. Banaani puolestaan edistää vauvan ruoansulatuksen toimintaa.

Tarvittavat ainekset

  • 1/2 banaani
  • Hyppysellinen kanelia
  • 3 teelusikallinen keitettyä kvinoaa
  • 1 lusikallinen vauvoille sopivaa jogurttia

Valmistus

  1. Laita kuorittu banaani kulhoon ja murskaa se haarukalla.
  2. Lisää joukkoon keitetty kvinoa, kaneli ja jogurtti.
  3. Sekoita ja tarjoile.

Banaanimousse

Tämä on yksi loistava tapa sisällyttää vauvan ruokavalioon banaania. Tämän jälkiruoan koostumus on pehmeä, lähes nestemäinen, joten pienen lapsen on helppo syödä sitä.

Tarvittavat ainekset

  • 3 banaania
  • 150 g jogurttia
  • 1 lusikallinen hunajaa
  • 1/2 sitruunaa

Valmistus

  1. Sekoita kuoritut banaanit sitruunamehun ja jogurtin kanssa.
  2. Lisää mukaan hunaja ja sekoita, kunnes koostumus on kermainen.
  3. Laita mousse jääkaappiin viilenemään ja tarjoile se myöhemmin pienissä kulhoissa.

Yllä olevia reseptejä on helppo muokata sen mukaan, mistä hedelmistä lapsi pitää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia Catalana de Salud Pública. Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (de 0 a 3 años). Agencia de Salud Pública de Cataluña. Diciembre 2016.
  • An R., Wilms E., Smolinska A., Hermes GDA., et al., Sugar beet pectin supplementation did not alter profiles of fecal microbiota and exhaled breath in heatly young adults and healthy elderly. Nutrients, 2019.
  • Centers for Disease Control and Prevention. Alimentos y bebidas que se deben limitar. Departamento de Salud y Servicios Humanos del Gobierno de Estados Unidos. Diciembre 2020.
  • Fernandez M. A, Marette M. A. Potential health benefits of combining yogurt and fruits based on their probiotic and prebiotic properties. Advances in Nutrition. Enero 2017. 155S-164S.
  • Fidler Mis N, Braegger Ch, et al. Sugar in infants, children and adolescents: a position of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Diciembre 2017. 65 (5): 681-696.
  • Forrestell C. A. Flavor perception and preference development in human infants. Annals of Nutrition and Metabolism. 2017. 70 (Suppl 3).
  • Gómez Fernández-Vegue M. Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la alimentación complementaria. Comité de Lactancia Materna y Comité de Nutrición de la Asociación Española de Pediatría. Noviembre 2018.
  • Maradini Filho A. M, Riberiro Pirozi M, et al. Quinoa: nutritional, funcitonla and antinutritional aspects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Mayo 2017. 57 (8): 1618-1630.
  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • U. S. Department of Agriculture and U. S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans. 2020-2025. 9th Edition. Diciembre 2020.
  • Ventura A. K, Mennella J. A. Innate and learned preferences for sweet taste during childhood. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. Julio 2011. 14 (4): 379-84.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.